ES įspėja Vengriją, kad nauji įstatymai negali pažeisti demokratijos principų

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen antradienį įspėjo Europos Sąjungos (ES) valstybes nares, ypač Vengriją, kad veiksmai, kurių jos imasi, siekdamos stabdyti naujojo koronaviruso plitimą, turėtų būti „riboti“ ir „griežtai proporcingi“, skelbia „Deutsche Welle“.

EK pirmininkės pranešimas paskelbtas, praėjus dienai po to, kai Vengrijos parlamentas pritarė įstatymo projektui, kuris suteikia premjerui Viktorui Orbanui plačius įgaliojimus. Prezidentas Janosas Aderis pasirašė įstatymą.

Įstatymas leidžia V. Orbanui pagal ekstremalios padėties situaciją neribotą laiką valdyti šalį dekretais.

Remiantis įstatymu, vyriausybė galės be parlamento pritarimo neribotai pratęsti dėl koronaviruso pandemijos paskelbtą ekstremaliąją padėtį. Ji taip pat įgyja teisę „dekretais sustabdyti tam tikrų įstatymų taikymą“, nesilaikyti nustatytų direktyvų ir imtis „kitų ypatingų priemonių, kad būtų garantuotas piliečių gyvenimo, sveikatos, asmeninio ir materialinio saugumo ir ekonomikos stabilumas“.

Įstatymas, be kita ko, apima kalėjimo bausmių nustatymą – iki penkerių metų kalėjimo bausmes žmonėms, skleidžiantiems „melagingas naujienas“ apie virusą, o tai sukėlė susirūpinimą dėl spaudos laisvės Vengrijoje.

Pasak U. von der Leyen, labai svarbu, kad ekstremalios padėties priemonės nepadarytų žalos demokratijai, nepažeistų pagrindinių mūsų principų ir vertybių.

„Bet kokios ekstremalios padėties priemonės turi būti apribotos tuo, kas yra būtina, ir griežtai proporcingos. Jos neturi tęstis neribotą laiką, o vyriausybės privalo užtikrinti, kad tokios priemonės reguliariai būtų peržiūrimos“, – teigė U. von der Leyen.

„Demokratija negali veikti be laisvos ir nepriklausomos žiniasklaidos“, – pridūrė pirmininkė.

Vengrijoje kol kas patvirtinti 492 užsikrėtimo koronavirusu atvejai. Nuo koronaviruso SARS-COV-2 sukeltos ligos (COVID-19) šalyje mirė 16 žmonių.

56 metų V. Orbanas, esantis valdžioje nuo 2010 metų, pamažu plečia savo galias. Politikas nuolat konfliktuoja su žmogaus teisių gynimo grupėmis ir ES institucijomis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

PELĖ

PELĖ portretas
o kodėl Vengrija turi klausyti Briuselio valdininkųįsakymų,?

O

O portretas
Jūs loxai taip darykit kaip meistrelis sako !

Euro

Euro portretas
Lesbės apgobę viska savo putėm.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių