ES inspektoriai lankosi Lenkijoje po sergančių karvių mėsos eksporto skandalo

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos inspektoriai pirmadienį pradėjo savaitės vizitą Lenkijoje dėl pranešimų, kad ten neva buvo skerdžiamos sergančios karvės, o jų mėsa importuota į daugiau nei dešimtį užsienio šalių.

Lenkija yra stambi jautienos eksportuotoja, todėl šie pranešimai sukėlė didelį nerimą visoje Europoje. Dalis, kaip įtariama, netinkamos jautienos pateko į mokyklas ir restoranus.

Europos Komisijos atstovė spaudai Anca Paduraru (Anka Paduraru) apie inspektorių vizitą pranešė penktadienį.

Skandalas kilo Lenkijos naujienų televizijai TVN24 paskelbus vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip vienos šiaurės rytiniame Mazovijos Ostruvos mieste esančios skerdyklos darbuotojai grindimis velka aiškiai nesveikas arba luošas karves ir vėliau jas skerdžia.

Privataus televizijos kanalo reportaže buvo papasakota, kad tarpininkai pigiai supirkdavo luošus arba nesveikus galvijus. Skerdykloje slapta įsidarbinęs žurnalistas slapta kamera užfiksavo, kaip skerdykloje naktį, nedalyvaujant veterinarui, skerdžiami galvijai, nors pagal įstatymą veterinaro dalyvavimas yra būtinas.

Pasak A. Paduraru,  sausio 29 dieną Lenkija apie šią problemą panešė ES per skubaus įspėjimo apie maisto ir pašarų keliamą pavojų sistemą (RASFF), naudojamą nesaugių maisto produktų išėmimui iš rinkos.

Lenkijos vyriausiasis veterinarijos pareigūnas Pawelas Niemczukas (Pavelas Nemčukas) patvirtino, kad 2,7 tonos įtartinos jautienos buvo išvežta į Suomiją, Vengriją, Estiją, Rumuniją, Švediją, Prancūziją, Ispaniją, Lietuvą, Portugaliją ir Slovakiją.

Praėjusią savaitę Lenkijos veterinarijos inspekcija uždraudė pažeidimais įtariamos skerdyklos darbą, buvo pradėtas baudžiamasis tyrimas.

Beveik 800 kilogramų šios skerdyklos jautienos pateko į Prancūziją. Didžioji dalis jos buvo konfiskuota ir sunaikinta, bet dalį įsigijo pirkėjai, pranešė prancūzų pareigūnai.

Dėl šio skandalo Lenkija sulaukė kritikos dėl maisto saugumo užtikrinimo procedūrų pažeidimų.

„Deja, akivaizdu, kad Lenkija neturi veikiančios (maisto) kontrolės ir veterinarinės inspekcijos sistemos. Arba buvo pažeistas įstatymas“, – pareiškė Čekijos žemės ūkio ministras Miroslavas Tomanas.

Pasak jo, Čekijoje buvo aptikta 300 kilogramų tokios jautienos iš Lenkijos.

Slovakijos žemės ūkio ministras penktadienį dėl šio skandalo iškvietė Lenkijos ambasadorių. Pasak jo, į šalies rinką pateko 600 kilogramų įtartinos mėsos, dalis jos nukeliavo į mokyklas ir restoranus.

Louise Nyholm (Luisė Niuholm) iš Švedijos nacionalinės maisto agentūros pavadino šį incidentą „visiškai nepriimtinu rimtu maisto kontrolės įstatymų pažeidimu“.

Lenkija yra viena pagrindinių kiaulienos eksportuotojų Europos Sąjungoje, bet jautienos šalyje užauginama tik apie 560 tūkst. tonų per metus. Beveik 90 proc. šios produkcijos yra eksportuojama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Kur lenkas, ten ir skandalas.

Nuomonė

Nuomonė portretas
Lenkijos TVN žurnalistai tyrimą vykdė lapkričio mėn. Policiją į tą skerdyklą iškvietė sausio mėn. Lenkijos maisto ir veterinarijos tarnyba dvi savaites nieko nedarė, tik TVN paskelbus reportažą, skerdykla buvo uždaryta ir imta ieškoti sausio mėn. mėsos. Žinoma, niekam nerūpi tai, kad ši skerdykla yra ne vienintelė, kurioje skerdžiama dvėseliena, ir kad ši veikla vykdoma metų metus.

parodo

parodo portretas
tai ,kad niekas nieko netikrina,atsitiktinumas kuris islindo viesumon.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių