ES diplomatijos vadovas pasisako už „ryžtingesnę strategiją“ Kinijos atžvilgiu

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) paragino Bendriją laikytis „ryžtingesnės strategijos“ Kinijos atžvilgiu, ryškėjant ženklams, kad Azija išstumia Jungtines Valstijas iš pasaulio galios centro pozicijų.

J. Borrellis pirmadienį Vokietijos ambasadorių konferencijoje sakė, kad „analitikai seniai kalba apie Amerikos vadovaujamos sistemos galą ir naujo Azijos amžiaus atėjimą“.   

„Visa tai vyksta mūsų akyse“, – kalbėjo jis.

J. Borrellis sakė, kad pandemija gali būti laikoma lūžio tašku, galios centrui iš Vakarų pasislenkant į Rytus, ir Europos Sąjunga „jaučia vis didesnį spaudimą pasirinkti stovyklą“. 

Anot ES diplomatijos vadovo, 27 valstybių Bendrija „turi vadovautis mūsų pačių interesais bei vertybėmis ir nesileisti išnaudojama vienos ar kitos stovyklos dėl jų interesų“. 

Turėsime šansą tik tuo atveju, jei palaikysime santykius su Kinija laikydamiesi kolektyvinės drausmės.

Pabrėžęs, kad Kinijos iškilimas „daro įspūdį“, J. Borrellis sakė, kad Briuselio ir Pekino ryšiai pastaraisiais metais ne visuomet buvo grindžiami pasitikėjimu, skaidrumu ir abipusiškumo principu.

„Turėsime šansą tik tuo atveju, jei palaikysime santykius su Kinija laikydamiesi kolektyvinės drausmės“, – sakė jis ir pridūrė, kad ateinantį rudenį numatytas ES ir Kinijos viršūnių susitikimas gali būti tokia proga.   

„Mums reikia ryžtingesnės strategijos dėl Kinijos ir geresnių santykių su likusiomis demokratiškomis Azijos šalimis“, – kalbėjo J. Borrellis.

Kalbėdamas toje pat ambasadorių konferencijoje, šįmet dėl koronaviruso pandemijos vykusioje vaizdo ryšiu, Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas (Heikas Masas) atkartojo J. Borrellio raginimą siekti didesnio skaidrumo iš Kinijos. Šis klausimas vėl atsidūrė dėmesio centre dėl Pekino informacijos politikos koronaviruso epidemijos pradžioje.    

Vokietija nuo liepos pusmečiui perima pirmininkavimą ES.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kinas mandarinas

Kinas mandarinas portretas
Kinija jėga !
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių