EP ketina paraginti JK „peržiūrėti“ savo poziciją dėl prekybos po „Brexito“ derybų

Europos Parlamentas penktadienį ketina paraginti Jungtinę Karalystę „skubiai peržiūrėti savo derybinę poziciją“, kad nežlugtų derybos dėl prekybos po „Brexito“, rodo rezoliucijos projektas, su kurio turiniu susipažino naujienų agentūra AFP.

Dokumento projekte teigiama, kad Londonas privalo sutikti, jog ateities santykius tarp Europos Sąjungos ir JK reglamentuos „vienas išsamus ir horizontalus valdymo mechanizmas“, kontroliuosiantis, kaip laikomasi vienodų veiklos sąlygų principo.

Britų premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) vėliau šį mėnesį turėtų vaizdo ryšiu kalbėtis su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen), kad apžvelgtų, kokios pažangos pavyko pasiekti derybose dėl Londono ir Briuselio santykių po „Brexito“.

Tačiau EP rezoliucijos projekte „apgailestaujama, kad po keturių derybų raundų nepasiekta jokios realios pažangos“, o JK kaltinama „neįsitraukiant į išsamias derybas dėl vienodų veiklos sąlygų“ taisyklių.

Britų pareigūnai tvirtina, kad gerbs savo įsipareigojimus dėl sąžiningos prekybos ir laikysis aukštų aplinkosaugos ir darbo vietų standartų, tačiau pabrėžia, kad jų nesaistys ES teisė ir kad jie nori paprasto laisvosios prekybos susitarimo.

ES vyriausiojo derybininko Michelio Barnier (Mišelio Barnjė) ir jo britų kolegos Davido Frosto (Deivido Frosto) derybos turėtų tęstis po B. Johnsono ir U. von der Leyen susitikimo.

Susitarimą tikimasi pasiekti iki šių metų pabaigos, kai JK turi palikti bendrąją rinką ir muitų sąjungą.

47 metus ES nare buvusi JK iš Bendrijos išstojo šių metų sausio 31-ąją, o iki gruodžio 31-osios galioja pereinamasis laikotarpis.

Trečiadienį M. Barnier pabrėžė, kad ES vis dar siekia susitarimo ir yra „atvira“ galimybei leisti pratęsti derybas, jei JK to paprašys, tačiau perspėjo, kad Bendrija gins savo bendrąją rinką.

„Mums reikia žiūrėti savo ilgalaikių interesų, – parašė jis tviteryje. – Mūsų įgaliojimai yra pakankamai lankstūs, kad rastume su JK kompromisų. Mums nereikia jų keisti ar adaptuoti.“

Šaltiniai iš Briuselio AFP sakė, kad B. Johnsonas buvo pakviestas į derybas su U. von der Leyen ir Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles'iu Micheliu (Šarliu Mišeliu) birželio 15-ąją, bet britų pareigūnai teigia, kad jų data dar nenustatyta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių