EP frakcijų lyderiai paragino Baltarusiją surengti pakartotinius rinkimus

Penkių pagrindinių Europos Parlamento frakcijų lyderiai pirmadienį paskelbė bendrą raginimą Baltarusijai surengti pakartotinius laisvus rinkimus, pasmerkė smurtą prieš protestuotojus šioje šalyje, taip pat perspėjo Rusiją susilaikyti nuo bet kokio „paslėpto ar atviro“ kišimosi į Baltarusijos reikalus.

Baltarusijos centrinė rinkimų komisija praeitą savaitę oficialiai paskelbė, kad rugpjūčio 9-ąją vykusius prezidento rinkimus laimėjo autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, surinkęs daugiau kaip 80 proc. balsų. Opozicija šiuo rezultatus vadina suklastotais, šalį apėmė milžiniška protestų ir streikų banga.

„Sveikiname Baltarusijos žmones už jų drąsą ir ryžtą, taip pat tvirtai palaikome jų demokratinių pokyčių ir laisvės troškimą. Rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimai nebuvo nei laisvei, nei sąžiningi, o patikimi pranešimai rodo [pagrindinės opozicijos kandidatės] Sviatlanos Cichanouskajos pergalę. Dėl to nepripažįstame Aliaksandro Lukašenkos perrinktu Baltarusijos prezidentu ir laikome jį Europos Sąjungoje nepageidaujamu asmeniu“, – sakoma pareiškime, kurį pasirašė Europos liaudies partijos (ELP), Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso (S&D), „Atnaujinkime Europą“ (Renew Europe), Žaliųjų frakcijos/Europos laisvojo aljanso ir Europos konservatorių ir reformuotųjų frakcijos politiniai lyderiai.

Prisidedame prie Baltarusijos žmonių reikalavimo [surengti] naujus ir laisvus rinkimus, prižiūrint nepriklausomiems stebėtojams.

„Prisidedame prie Baltarusijos žmonių reikalavimo [surengti] naujus ir laisvus rinkimus, prižiūrint nepriklausomiems stebėtojams, – sakoma pareiškime, paskelbtame ELP tinklalapyje, – Griežtai smerkiame areštus ir pasibaisėtinus smurto ir kankinimų aktus prieš taikius protestuotojus, taip pat raginame visiškai ištirti šiuos nusikaltimus, kurie negali likti nenubausti. Šiuo atžvilgiu primename Aliaksandrui Lukašenkai jo atsakomybę. Griežtai smerkiame interneto ir žiniasklaidos slopinimą, kelių blokadas ir žurnalistų bauginimą, siekiant sustabdyti informacijos apie padėtį šalyje srautą. Raginame nedelsiant paleisti visus nepagrįstai sulaikytuosius ir politinius kalinius, kurie buvo areštuoti prieš rinkimų kampaniją ir jos metu.“

EP frakcijų lyderiai pasveikino Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų praeitą savaitę paskelbtą sprendimą įtraukti į „juodąjį sąrašą“ visus atsakinguosius už smurtą Baltarusijoje ir suklastotus prezidento rinkimus.

„Raginame kuo greičiau sudaryti sankcijų sąrašą, kad žmonėms, įvykdžiusiems šiuos nusikaltimus, būtų uždrausta lankytis ES, o jų aktyvai būtų įšaldyti, – sakoma pareiškime. – Europos Sąjunga gali ir privalo daryti daugiau, kad plėtotų demokratijos ir laisvės siekį Baltarusijoje, įskaitant Baltarusijos pilietinės visuomenės stiprinimą, taip pat nedelsdama nutraukti bet kokią finansinę paramą vyriausybės ir valstybės kontroliuojamiems projektams. Siūlome iš naujo paleisti tikslinės ES pagalbos programas, siekiant padėti represuotiems Baltarusijos žmonėms ir jų šeimoms. Europos Sąjunga lygiai taip pat turėtų imtis tvirtų ir nedviprasmiškų veiksmų, iš naujo persvarstydama savo santykius su dabartiniu Baltarusijos režimu, laikantis ES vertybių ir principų, taip pat persvarstyti savo bendradarbiavimą su Minsku, įskaitant Rytų partnerystę.“

EP frakcijų lyderių nuomone, Europos Sąjunga turėtų iš pagrindų persvarstyti savo politiką Minsko atžvilgiu, „atsižvelgiant į įvairius scenarijus ir įvykius šalyje“, įskaitant galimybę padidinti ES politinė, techninį ir finansinį vaidmenį. Jie pasiūlė ES paskirti ypatingąjį atstovą Baltarusijai, kad būtų skatinamas taikaus valdžios perdavimo procesas, remiantis Baltarusijos žmonių valia.

„Raginame Rusijos Federaciją susilaikyti nuo bet kokio kišimosi – paslėpto ar atviro – Baltarusijoje po rinkimų, taip pat raginame ES institucijas ir valstybes nares budriai priešintis bet kokiems Rusijos veiksmams šiuo atžvilgiu“, – pabrėžė frakcijų lyderiai.

„Raginame ES palaikyti taikų valdžios perdavimą ir įsitraukti į dialogą su Baltarusijos opozicija bei pilietine visuomene, kad būtų pradėtas naujas rinkimų procesas, prižiūrint naujai Rinkimų komisijai – organui, kuriuo gali pasitikėti visos šalys, – sakoma bendrame kreipimesi. – Baltarusijos žmonės turi teisę rinktis savo pačių politinius atstovus. Žyvie Belarus!“



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
varyk visus europydus toliau nuo savo tautos nes tai samdyta provokacija ir ju norams nelemta issipildyti nes dauguma nori ramybes kuria ir sujaukia keleta simtu provokatoriu subalamutine jaunima pieno upem ir /rojumi/ be darbo juk valkatom ir narkomanam to tik ir betruko ?...

Anonimas

Anonimas portretas
Vargsas Batia NEPASIDOK €UROSOJUZUI!!! nes bus taip tavo salei kaip Lietuvai viska isvoge privatizavo priviso visokiu milijoneriu Lietuvoi visa valdzia korumpota vagiu saika vienu zodziu ITEISINTA MAFIJA!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių