EK siūlo dar vieną paketą suvaldyti energetikos krizei, tačiau be dujų kainų lubų

  • Teksto dydis:

Europos Komisija antradienį pasiūlė naujų priemonių, kuriomis siekiama suvaldyti energetikos krizę, bet pakete nėra Lietuvos ir dalies kitų šalių pasiūlymo įvesti dujų kainų lubas.

EK pažymi, kad naujomis priemonėmis siekiama spręsti didelių dujų kainų Bendrijoje problemą ir užtikrinti patikimą tiekimą šią žiemą.

Tai bus daroma bendrai perkant dujas, taikant kainų ribojimo mechanizmus Nyderlandų biržoje TTF, įgyvendinant naujas skaidraus infrastruktūros naudojimo ir valstybių narių solidarumo priemones bei nuolat dedant pastangas mažinti dujų paklausą, sakoma EK pranešime žiniasklaidai.

Jame pažymima, kad bendras dujų pirkimas leistų derėtis dėl geresnių kainų, kartu užtikrinant tiekimo saugumą visoje Europos Sąjungoje.

Iki kitų metų kovo siūloma sukurti naują suskystintų gamtinių dujų kainų indeksą, o trumpuoju laikotarpiu pasiūlyti kainų koregavimo mechanizmą, kuriuo būtų nustatyta dinaminė kainų riba sandoriams TTF dujų biržoje, ir laikinas priemones, skirtas užkirsti kelią ekstremaliems kainų šuoliams išvestinių finansinių priemonių rinkose.

Taip pat siūloma nustatyti ES narių solidarumo taisykles tiekimo trūkumo atveju, išplečiant solidarumo prievolę valstybėms narėms, neturinčioms tiesioginės jungties su dujotiekiais, įtraukiant ir tas valstybes nares, kurios turi SGD terminalus.

Be kita ko, EK siūlo sukurti dujų paskirstymo mechanizmą valstybėms narėms.

„Kartu su jau sutartomis priemonėmis dėl dujų ir elektros energijos paklausos mažinimo, dujų saugojimo ir energetikos sektoriaus viršpelnių perskirstymo šie nauji veiksmai padidins Europos dujų rinkų stabilumą šią žiemą ir vėliau“, – pažymima EK pranešime.

Šios priemonės taip pat padės dar labiau sumažinti Europos piliečių ir pramonės juntamą spaudimą dėl kainų, kartu užtikrinant patikimą tiekimą ir vidaus rinkos veikimą, sako EK.

Komisija žada toliau ieškoti būdų, kaip apriboti didelių dujų kainų poveikį elektros energijos kainoms.

Lietuvos deleguotas eurokomisaras Virginijus Sinkevičius BNS antradienį sakė, jog norint, kad būtų įvestos dujų kainų lubos, reikia susitarti dėl jų finansavimo mechanizmo.

„Komisija pasilieka galimybę svarstyti dėl dujų kainų lubų. Šis modelis galimai būtų svarstomas, bet turėtų būti svarstomos Europos Sąjungos lygiu, pirmiausia, jei būtų išspręstas kompensavimo klausimas ir būtų rastas mechanizmas“, – BNS sakė už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingas EK narys.

Pasak jo, neišspręstas klausimas dėl dujų kainų lubų kompensavimo virš nustatytos ribos yra pagrindinė priežastis, kodėl EK nesiūlo šios priemonės. Eurokomisaras neatmetė, kad dėl dujų kainų lubų dar bus diskutuojama šią savaitę vyksiančioje Europos Vadovų Taryboje bei Europos Sąjungos energetikos ministrų taryboje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių