ECB: žmonės nuo pandemijos pradžios mažiau atsiskaito grynaisiais pinigais

Koronaviruso pandemija, regis, paskatino žmones pereiti nuo atsiskaitymų grynaisiais pinigais prie elektroninių mokėjimų, trečiadienį paskelbtoje ataskaitoje teigia Europos centrinis bankas (ECB).

Liepą euro zonoje atliktos apklausos rezultatai parodė, kad 40 proc. respondentų nuo pandemijos pradžios pradėjo naudoti mažiau grynųjų pinigų, teigė ECB.

Beveik 90 proc. jų sakė, kad ir po viruso krizės „tikrai“ ar „tikriausiai“ pasiliks prie elektroninių mokėjimų.

Paklausus, kokia yra jų pasirinkimo priežastis, 40 proc. respondentų teigė, kad elektroniniai mokėjimai yra patogesni, o 38 proc. teigė esantys susirūpinę dėl banknotų keliamos infekcijos rizikos.

Į trečiadienio ataskaitą taip pat įtraukiamas kitas ECB tyrimas, parodęs, kad euro zonoje grynųjų pinigų atsiskaitymai nuo 2016 m. fiksuotų 79 proc. pernai sumažėjo iki 73 proc.

„Atsiskaitymai negrynaisiais pinigais populiarėja euro zonos šalyse, nors ir skirtingu greičiu“, – sakė ECB valdybos narys Fabio Panetta.

2019 metais euro zonos šalys, labiausiai mėgstančios atsiskaitymus grynaisiais pinigais, buvo Malta (88 proc.), Ispanija ir Kipras (po 83 proc.) ir Italija (82 proc.)

Mažiausia mokėjimų grynaisiais procentinė dalis fiksuota Suomijoje (35 proc.) ir Nyderlanduose (34 proc.). Vokietijoje šis skaičius sudarė 77 proc., Prancūzijoje – 59 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių