Prancūzijos prezidentūra: E. Macronas, V. Putinas susitarė siekti paliaubų Rytų Ukrainoje

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) ir Rusijos vadovas Vladimiras Putinas sekmadienį susitarė siekti paliaubų Rytų Ukrainoje, pranešė Eliziejaus rūmai.

Valandą ir 45 minutes trukusio pokalbio telefonu metu prezidentai taip pat sutarė, kad „reikia teikti pirmenybę diplomatiniam tebesitęsiančios krizės sprendimui ir daryti viską, kad jis būtų pasiektas“, pranešė Prancūzijos prezidentūra ir pridūrė, kad abiejų šalių užsienio reikalų ministrai susitiks „artimiausiomis dienomis“.

V. Putinas ir E. Macronas „intensyviai“ dirbs, kad Trišalė kontaktinė grupė, kuriai priklauso Ukraina, Rusija ir ESBO, galėtų susitikti „per kelias artimiausias valandas, siekiant, kad visos suinteresuotosios šalys įsipareigotų nutraukti ugnį prie kontaktinės linijos“ Rytų Ukrainoje.

Pasak Eliziejaus rūmų, „artimiausiomis dienomis vyks intensyvus diplomatinis darbas“, kelios konsultacijos turėtų būti surengtos Prancūzijos sostinėje.

E. Macronas ir V. Putinas taip pat sutarė, kad turėtų būti atnaujintos Rusijos, Ukrainos, Prancūzijos ir Vokietijos derybos, siekiant įgyvendinti vadinamąjį Minsko protokolą, kuriuo dar 2014 metais buvo raginama nutraukti ugnį Rytų Ukrainoje.

Be to, abu prezidentai susitarė siekti, kad būtų surengtas „aukšto lygio susitikimas, siekiant apibrėžti naują taikos ir saugumo tvarką Europoje“, pranešė Prancūzijos prezidentūra.

V. Putinas kaltina Kijevą dėl eskalacijos, bet sako, kad diplomatija turėtų „intensyvėti“

Rusijos prezidentas sekmadienį per pokalbį su Prancūzijos vadovu apkaltino Kijevą dėl karinės padėties Rytų Ukrainoje paaštrėjimo, tačiau sakė, kad reikia intensyvinti diplomatines pastangas rasti sprendimą.

„Rusijos prezidentas pažymėjo, kad eskalacijos priežastis yra Ukrainos saugumo pajėgų vykdomos provokacijos“, – pranešė Kremliaus spaudos tarnyba.

Pasak pranešimo, šalys aptarė NATO šalių ginklų ir šaudmenų tiekimą Ukrainai, kuris, pasak Kremliaus, stumia Kijevą link „karinio sprendimo“ prieš separatistus šalies rytuose.

„Dėl to kenčia civiliai (...), kurie turi evakuotis į Rusiją, kad išvengtų intensyvėjančio apšaudymo“, – pridūrė Kremlius.

Tačiau pareiškime pažymima, kad „prezidentai mano, jog svarbu suintensyvinti pastangas rasti sprendimus diplomatinėmis priemonėmis“. 

Anot Kremliaus, vadovai susitarė, jog šias pastangas turėtų dėti Normandijos derybų grupę sudarančių Prancūzijos, Vokietijos, Rusijos ir Ukrainos užsienio reikalų ministrai ir atstovai.

„Vladimiras Putinas pakartojo, kad Jungtinės Valstijos ir NATO turi rimtai žiūrėti į Rusijos reikalavimus dėl saugumo garantijų“, – priduriama pranešime.

Pasak jo, V. Putinas E. Macronui sakė, jog Vakarų šalys turėtų pateikti konkrečius, papunkčiui išdėstytus atsakymus į Maskvos pernai gruodį iškeltus plačius reikalavimus apriboti Vakarų vaidmenį Rytų Europoje ir buvusiose sovietinėse respublikose.

Ukrainos prezidentas po pokalbio su E. Macronu paragino nedelsiant nutraukti ugnį

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį  po pokalbio telefonu su Prancūzijos vadovu paragino atnaujinti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) globojamas derybas su Rusija ir nedelsiant nutraukti ugnį.

„Mes esame už taikos proceso intensyvinimą. Pritariame tam, kad nedelsiant būtų sušaukta TKG“, – pareiškė jis, turėdamas omenyje Trišalę kontaktinę grupę, kuriai priklauso Ukraina, Rusija ir ESBO.

E. Macronas, pasikalbėjęs apie Ukrainą su V. Putinu, paskambino V. Zelenskiui 

Prancūzijos prezidentas sekmadienį telefonu kalbėjosi su Rusijos vadovu V. Putinu apie padėtį Ukrainoje. Prieš šį  pokalbį Prancūzijos prezidentūra sakė, kad tai „paskutinė galima ir būtina pastanga išvengti didelio konflikto Ukrainoje“.

Eliziejaus rūmai anksčiau pranešė, kad šeštadienį kalbėdamasis su E. Macronu Ukrainos prezidentas V. Zelenskis sakė, kad nereaguos į Rusijos „provokacijas“ ir kad lieka atviras „dialogui“ su Maskva.

Tačiau savo kalboje Miuncheno saugumo konferencijoje Ukrainos vadovas pasmerkė „nuolaidžiavimo politiką“ Kremliaus atžvilgiu.

Pasak Prancūzijos prezidentūros, sekmadienį po pokalbio su V. Putinu E. Macronas paskambino V. Zelenskiui. Jųdviejų pokalbis truko pusvalandį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nrk

nrk portretas
Koks kvailys gali tiketi tuo ka kalba rusai, Putinas?

Anonimas

Anonimas portretas
Kokios dar paliaubos - rusai lauk iš Ukrainos, išveskite surudyjusius tankus, artileriją, apskarusius ir alkanus kareivius, grąžinkit užgrobtą Krymą, atsiprašykit ukrainiečių tautos ir kompensuokit patirtus žmonių mirčių, materialinius ir moralinius nuostolius ir niekada ateityje nežiūrėkite į Ukrainąkaip į koloniją.

ogi

ogi portretas
ziurint kas grobikai kai 21 A /napoleonai/ tererizuoja savo piliecius o su zydzelenskiu nesikalba nes tai polithebrantas tai apie kokia taika kalba kai donecka bombarduoja banderovcu zydsaika o karo vadas nieko /nezino/ tai slyksciau negai zusta civiliai zmones tai banditizmas su akivaizdzia provokacija kuri gali virst i ??? kokie beprociai valdo sia globalsaika ?===
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių