„Delta“ – Ukrainos armijos ausys ir akys

Jau pirmosiomis invazijos dienomis gebėjimu atremti Rusijos puolimą partnerius Vakaruose nustebinusi Ukraina sulaukia vis daugiau pripažinimo žodžių. Be kita ko, ir dėl programos „Delta“, skirtos kovinių dalinių veiksmams mūšio lauke koordinuoti.

Padėjo paskandinti „Maskvą“

Planšetiniame kompiuteryje mirguliuoja skirtingų spalvų simboliai. Tai brigados, tankai, oro gynybos sistemos, sandėliai. Į ekraną žiūrintis pareigūnas realiuoju laiku mato, kas vyksta fronte. Tokios atakos kaip Makijivkoje, kai pirmosiomis šių metų minutėmis vienu smūgiu buvo sunaikinti keli šimtai okupanto karių ir kariuomenės sandėlis, be „Deltos“ būtų neįsivaizduojamos.

Programa renka žvalgybinių dronų, palydovų duomenis, naudoja okupantų pokalbius, okupuotose teritorijose likusių gyventojų pranešimus ir t. t. Kariuomenė gali jais naudotis stebėdama, kas tuo metu vyksta sausumoje, jūroje, ore, kosmose ir kibernetinėje erdvėje.

Anot tarptautinio verslo dienraščio „Wall Street Journal“, dėl šios programos ir palydovinio ryšio improvizuotas dronų, naikintuvų ir ginklų tinklas suteikia Ukrainos kariams tokio lygio ir tokio tikslumo žvalgybinę informaciją, kad jie gali nesunkiai manevruoti tarp gremėzdiškos Rusijos kariuomenes.

Oficialiai teigiama, kad Ukrainos gynybos ministerijos Inovacijų ir gynybos technologijų vystymo centre  sukurta „Delta“ reikalinga visų lygių vadams operacijoms ir kovinėms užduotims planuoti, veiksmams su kitais padaliniais koordinuoti, saugiems informacijos mainams, kad kariai ir daliniai galėtų operatyviai gauti naujausią informaciją apie priešo pajėgų buvimo vietą.

„Delta“ – šiuo metu didžiausias Ukrainos kariuomenės informacijos šaltinis“, –  Vakarų žurnalistams sako ukrainietis karininkas, sutikęs kalbėtis tik su sąlyga, kad bus išlaikytas anonimiškumas.

Nevyriausybinės organizacijos „Aerial Reconnaissance“, kuri nuo 2014 m. padeda Ukrainos kariuomenei naudoti bepiločius orlaivius, įkūrėjo Jaroslavo Gončaro teigimu, beveik visi pavasarį kovose už Kyjivą dalyvavę daliniai naudojo „Deltą“. Žinoma, reikšmingas Ukrainos technologinio pranašumo komponentas – ryšio terminalai „Starlink“.

Prisijungęs vartotojas išmaniojo telefono arba planšetinio kompiuterio ekrane mato visus žinomus duomenis apie priešą. Didelis iššūkis –  išlaikyti duomenis paslaptyje.

Viena pirmųjų įspūdingiausių dėl „Deltos“ pasiektų pergalių – ne tik kariniu, bet ir moraliniu laimėjimu pasibaigusi ataka prieš Rusijos Juodosios jūros laivyno flagmaną „Maskva“.

Esminis skirtumas

NATO standartus atitinkanti „Delta“ – įrankis, kuriuo Ukrainos kariuomenė laužo sovietų palikimą. Šįkart – dalijimosi informacija ginkluotosiose pajėgose principą.

Pagal ankstesnį, SSRS laikus menantį statutą, mūšio lauke surinktus duomenis žvalgas privalo perduoti savo tiesioginiam vadui. Tuomet žinia kyla hierarchijos laiptais iki pat aukščiausių kariuomenės vadų. Jų priimtas sprendimas lėtai grįžta atgal tuo pačiu keliu dažniausiai gerokai pavėlavęs. Jei, kaip pastebi vienas „Deltos“ kūrėjų Serhijus Galčinskis, priešui sunaikinus kontrolės punktą, prarandama galimybė koordinuoti veiksmus.

Toks principas kartu su melo kultūra, kai kiekvienos grandies atstovai, baimindamiesi viršininkų represijų, pagražina tikrąją situaciją, kol galiausiai hierarchijos viršūnės nuleidžia realybės neatitinkantį įsakymą, anot Karališkojo jungtinio karinių tyrimų instituto ir kitų ekspertų, yra tarp svarbiausių Rusijos pralaimėjimo Ukrainoje priežasčių.

„Delta“ veikia pagal kitokį, decentralizacija grįstą principą. Norint naudotis programa, brigadoms nereikia turėti serverio įrangos – kad prisijungtum prie skaitmeninio žemėlapio ir juo naudotumeisi, pakanka stabilios interneto prieigos.

„Prisijungęs vartotojas išmaniojo telefono arba planšetinio kompiuterio ekrane mato visus žinomus duomenis apie priešą. Didelis iššūkis – išlaikyti duomenis paslaptyje“, – rašo dienraštis „Die Welt“.

Kai sistemą „Delta“ pasiekė bepiločių orlaivių informacija apie kreiserio „Maskva“ buvimo vietą, ji buvo sutikrinta su palydovinėmis nuotraukomis. Generaliniam štabui beliko priimti sprendimą smogti „Neptūno“ raketomis ir netrukus stebėti istorinius Juodosios jūros vandenyse dingstančio laivo vaizdus.

Nuo Luhansko iki NATO

Kalbėdami apie vasario 24-ąją prasidėjusią invaziją, Ukrainos valdžios ir kariuomenės atstovai pabrėžia: tai tik nauja aktyvioji dar 2014 m. Rusijos pradėto karo prieš Ukrainą fazė. Anuos metus siekia ir „Deltos“ ištakos.

Keturi Maidano revoliucijos aktyvistai 2014 m. vasarą įkūrė judėjimą „Aerorozvidka“. Iniciatoriumi vadinamas vienas jų – Volodymyras Kočetkovas-Sukačas: iš apsupties netoli Luhansko jis kartu su savo komanda ištrūko naudodamas droną. „Kariuomenė yra akla. Jiems reikia duoti akis“, – sako J. Gončaras.

Subūrę didesnį bendraminčių būrį, palaikomi orlaivių modeliuotojų klubų, pavienių mėgėjų, komercinių organizacijų, „Aerorozvidka“ aktyvistai tobulino prietaisus – bepiločių orlaivių skrydžio nuotolis greitai išaugo nuo 300 m iki 3 km.

Ilgainiui komandos „Aerorozvidka“ bepiločių orlaivių parkas ir vaizdo stebėjimo sistema buvo sujungti su kitomis karinėmis informacinėmis programomis. Fronte „Delta“ pradėta naudoti jau 2016-aisiais, o jau 2019 m. išbandyta bendrose pratybose su NATO „Sea Breeze“.

2016 m. Gynybos ministerijos iniciatyva pradėtas vystyti konkuruojantis projektas „Kolokol“, kuriam iki 2020 m. jam buvo išleista beveik 600 mln. grivinų. Anot kompanijos „Forbes“, Nacionalinis kovos su korupcija biuras pernai lapkritį pradėjo tyrimą dėl galimo turto pasisavinimo itin dideliu mastu.

Iniciatyva iš apačios

„Delta“ laužo ne tik Rusijoje įsigalėjusią sprendimų priėmimo sistemą, bet ir Vakarų biurokratinę kultūrą.

Dienraščio „Wall Street Journal“ kalbinti JAV skaitmeninimo srities atstovai Ukrainos pasiekimus kuriant virtualią vadovavimo ir kontrolės sistemą vadina pamoka Vakarams. Anot Didžiosios Britanijos atsargos pulkininko leitenanto Glenno Granto, biurokratizuota Vakarų kariuomenė esanti „per lėta ir sunkiai valdoma“, kad galėtų greitai taikyti naujus techninius sprendimus problemoms mūšio lauke spręsti.

Anot dienraščio „Wall Street Journal“, ji yra pigesnė už JAV analogą, kuriam sukurti Pentagonas per kelis dešimtmečius išleido milijardus dolerių. Kaip taikliai pastebėjo Ukrainos skaitmeninės transformacijos ministras Mychaila Fiodorovas, Rusija du dešimtmečius ruošėsi karui, tačiau Ukraina technologinį šuolį atliko per dešimt mėnesių.

„Vienas iš Ukrainos sėkmės inovacijų srityje elementų yra tai, kad įvairūs kariniai daliniai ir Ukrainos technologijų bendrovės pačios kuria naujas karines technologijas. Tai yra metodas „iš apačios į viršų“, kuris kartais labiau primena daugybę garažų Silicio slėnyje nei Pentagono finansuojamą projektą“,  – pažymima straipsnyje.

Ukrainoje klesti technologijų užsakomųjų paslaugų ir įsilaužėlių pramonė, todėl programinės įrangos inžinieriai įtraukiami į skaitmeninių paslaugų kūrimą. Jie modifikuoja paprastus komercinius dronus, kurie iki priešo pozicijų nuskraidina granatas. Detalės, kurios nekaltą skraidyklę paverčia ginklo nešėja, atspausdinamos trimačiais spausdintuvais.

Darbo tarptautinėms bendrovėms patirtį kuriant įmonių išteklių valdymo programinę įrangą savanoriai panaudoja automatizuojant karių darbo užmokesčio skaičiavimą. Privati bendrovė kuria nuotoliniu būdu valdomus elektromobilius, į kuriuos, pavyzdžiui, galima montuoti sunkiuosius kulkosvaidžius.

Tokia saviveikla, anot leidinio „Wall Street Journal“, veikiau primena Silicio slėnio garažiukus nei brangius Pentagono užsakymus vykdančias kompanijas.

Rusijos taikinys

Kuo paprastesnė naudojimosi „Delta“ procedūra, tuo aukštesnę kartelę turi įveikti potencialūs vartotojai. Žmonių, galinčių naudoti „Delta“, skaičius ribotas – jis laikomas paslaptyje. Norint gauti leidimą ja naudotis, reikia atlikti Ukrainos vidaus žvalgybos tarnybos patikrą, įskaitant testą melo detektoriumi.

Nenuostabu, kad „Delta“ – vienas didžiausių Rusijos taikinių. Ukrainos gynybos ministerijos teigimu, sistemoje įdiegta automatinė įtartinos veiklos ir bandymų įsilaužti stebėsena. Nuo 2021 m. sąjungininkų kibernetiniai padaliniai nuolat tikrina, ar sistemoje nėra pažeidžiamumo, nesankcionuotų bandymų įsilaužti, duomenų nutekėjimo ir pan. Tačiau pernai rugpjūtį rusams pavyko pralaužti apsaugą ir prisijungti prie dviejų naudotojų paskyrų.

Ilgą laiką „Delta“ buvo nerandama paieškos sistemose, tačiau tuomet Rusijos įsilaužėliai suklastojo „Delta“ svetainę. Ji suklaidino vieną iš naudotojų, kuris tokiu būdu perdavė savo paskyros duomenis rusams. Rusijos propagandinė žiniasklaida paskleidė žinią, kad programa buvo pažeista. Ukrainos šaltiniai tikina: rusai turėjo ribotą prieigą tik prie tam tikrose vietose dislokuotų Ukrainos pajėgų.

Anot pareigūno, kalbėjusio su dienraščiu „Die Welt“, įsilaužėliams pavyko gauti momentinę nuotrauką, tačiau jie negavo visos informacijos apie sistemos architektūrą. „Tai panašu į banko kortelės vagystę  – nusikaltėlis gauna prieigą prie jūsų sąskaitos, bet ne prie visos banko sistemos“,  – sakė pašnekovas.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojeprograma DeltaSerhijus Galčinskis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių