D. Trumpo sąjungininkas R. Grenellas baigė JAV ambasadoriaus Vokietijoje darbą

Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) sąjungininkas Richardas Grenellas (Ričardas Grenelas) oficialiai atsistatydino iš JAV ambasadoriaus Vokietijoje posto, užbaigdamas prieštaringai vertinamą, transatlantinę įtampą pakursčiusį dvejų metų darbą Berlyne.

R. Grenellas, kylanti Respublikonų partijos žvaigždė ir vienas garsiausių žmonių D. Trumpo administracijoje, vasario mėnesį buvo pasirinktas laikinuoju JAV žvalgybos vadovu.

„Ambasadorius Grenellas birželio 1-ąją atsistatydino iš savo posto ir Valstybės departamento“, – naujienų agentūrai AFP sakė ambasados atstovas Josephas Giordono-Scholzas (Džozefas Džordonas-Šolzas).

Ambasadorius jau buvo užsiminęs, kad negrįš į Berlyną, kai baigsis jo laikinasis vaidmuo Vašingtone. Jis liks JAV specialiuoju pasiuntiniu Kosovo ir Serbijos deryboms.

53 metų R. Grenellas Vokietijoje bus prisimenamas dėl nediplomatiško užsienio politikos traktavimo ir dažno kanclerės Angelos Merkel vyriausybės kritikavimo socialiniame tinkle „Twitter“.

Jis nuolat supykdydavo Vokietiją kritikuodamas įvairiausius dalykus, nuo susitarimo su Iranu iki Berlyno išlaidų gynybai ir santykių su Kinijos technologijų firma „Huawei“.

Tvirtas D. Trumpo pozicijos „Pirmiausia – Amerika“ šalininkas R. Grenellas raginimų jį išvaryti sulaukė netrukus po to, kai pradėjo darbą, deklaravęs savo ambicijas „įgalinti kitus konservatorius visoje Europoje“.

Vėliau ambasadorius kaip „nepriimtinus“ sukritikavo Vokietijos planus mažinti karines išlaidas, kuriuos pavadino „nerimą keliančiu signalu“.

Tai paskatino įtakingą vokiečių parlamentarą Carsteną Schneiderį (Karsteną Šneiderį) iš centro kairės Socialdemokratų partijos pavadinti R. Grenellą „visišku diplomatiniu nevykėliu“. Kiti politikai ragino ambasadorių trauktis.

„Nepažįstate amerikiečių“

Tačiau R. Grenellas įspėjo, kad įtampa buvusių artimų sąjungininkių santykiuose niekur nedingo.   

„Smarkiai klystate, jei manote, kad amerikiečių spaudimas baigėsi. Nepažįstate amerikiečių“, – parašė jis praėjusį mėnesį socialiniame tinkle „Twitter“.

Kol kas neaišku, kuo R. Grenellas užsiims toliau.

Jo darbas nacionalinės žvalgybos direktoriaus poste baigėsi, kai Senatas gegužės pabaigoje į šias pareigas paskyrė respublikoną Johną Ratcliffe'ą (Džoną Ratklifą).      

Per savo trumpą kadenciją šiame poste R. Grenellas atleido kelis pareigūnus, laikytus nelojaliais D. Trumpui.

Žiniasklaida spėliojo, kad prezidentas gali atsidėkoti R. Grenellui, patikėdamas jam svarbų vaidmenį savo rinkimų kampanijoje. 

Pastarosiomis dienomis R. Grenellas itin aktyviai reiškėsi tviteryje, komentuodamas Jungtines Valstijas krečiančius protestus, kuriuos išprovokavo gegužės 25 dieną Mineapolyje įvykęs incidentas, per kurį areštuojamas mirė beginklis juodaodis George'as Floydas (Džordžas Floidas).  

Jis taip pat gyrė D. Trumpą, kai šis pirmadienį iš Baltųjų rūmų nuėjo iki šalimais esančios Šv. Jono bažnyčios papozuoti fotografams, ir sakė, jog tai buvo „vilties pergalės prieš baimę akimirka“, nors policijai teko panaudojo prieš protestuotojus ašarines dujas, kad atlaisvintų prezidentui kelią.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

vadinasi pakolkas ,,maidaunas,, vokietijoj

vadinasi pakolkas  ,,maidaunas,, vokietijoj portretas
atidedamas ...kol amerikonas paskirs nauja ambasadoriu...

Anonimas

Anonimas portretas
oi didziausias pasaulinis ivikis kada kazkoks arabas kazkokioj skylej baigia darba
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių