D. Trumpo nacionalinio saugumo patarėjas dėl kibernetinių atakų nutraukė kelionę Europoje

Kadenciją baigiančio JAV prezidento Donaldo Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Robertas O'Brienas  nutraukė kelionę Europoje ir sugrįžo į Vašingtoną koordinuoti vyriausybės atsako į kibernetines atakas prieš federalines agentūras, pranešė verslo ir finansinių naujienų agentūra „Bloomberg“.

Informuotų šaltinių žiniomis, R. O'Brienas planavo į Vašingtoną sugrįžti šeštadienį, tačiau buvo priverstas savo kelionę baigti anksčiau. 

„R. O'Brienas grįžta aptarti incidento dėl įsilaužimų“, – sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovas atstovas Johnas Ullyotas.

„Šiandien vakare ir ryt iš ryto jis dalyvaus Nacionalinio saugumo tarybos posėdžiuose, o vėliau šią savaitę sušauks tarpžinybinį aukšto rango pareigūnų pasitarimą“, – nurodė jis. 

Pasak informuoto šaltinio, šie susitikimai skirti aptarti kibernetinėms atakoms.

Anksčiau JAV žiniasklaida pranešė, kad su užsienio valstybės vyriausybe susiję programišiai įsilaužė į Iždo ir Krašto saugumo departamento bei Prekybos departamento Nacionalinės telekomunikacijų ir informacijos administracijos (NTIA) tinklus.  

Žiniasklaidos duomenimis, programišių grupė, palaikoma užsienio valstybės vyriausybės, gavo prieigą prie šių žinybų sistemų ir pavogė duomenų.  

Kaip rašė „The Washington Post“, už šią kibernetinę ataką atsakinga programišių grupė APT29 arba „Cozy Bear“, dirbanti Rusijos užsienio žvalgybos tarnybai (SVR).   

Vėliau buvo pranešta, kad kibernetinės atakos taikinys buvo IT bendrovė „SolarWinds“ iš Ostino Teksaso valstijoje. Programišiai panaudojo  „SolarWinds“ programinės įrangos „Orion“ atnaujinimus, kuriuos bendrovė išleido laikotarpiu nuo kovo iki birželio. 

Remiantis „SolarWinds“ svetainėje paskelbtu pranešimu, tarp bendrovės klientų, be anksčiau minėtų institucijų, taip pat yra ginkluotųjų pajėgų, Teisingumo ir Valstybės departamentų, Nacionalinio saugumo agentūros, Pašto tarnybos ir 425 bendrovių iš sąrašo „Fortune 500“ padaliniai. 

Žiniasklaida praneša, kad nuo programišių nukentėjo ir Gynybos departamento padaliniai.

Pareiškime JAV vertybinių popierių ir biržų komisijai (SEC) „SolarWinds“ nurodė, kad nors informavo apie incidentą 33 tūkst. savo klientų, ji mano, jog kibernetinė ataka paveikė tik apie 18 tūkst. klientų. „SolarWinds“ duomenimis, programišiai gavo prieigą prie kompanijos elektroninio pašto per biuro programų paketą „Microsoft Office 365“.      

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas gruodžio 16 dieną atmetė kaltinimus Maskvai organizavus kibernetines atakas prieš Iždo departamento ir NTIA sistemas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių