D. Trumpas: pyktį reikia nuraminti, ramybę atkurti

JAV prezidentas Donaldas Trumpas po beprecedenčių smurto scenų JAV Kapitolijuje ketvirtadienį prašė „gijimo ir susitaikymo“, be to, pažadėjo sklandų valdžios perdavimą išrinktajam prezidentui Joe Bidenui.

Vaizdo pareiškimu jis siekė sklaidyti įtampą po jo šalininkų trečiadienio įsiveržimo į Kapitolijų, kur įstatymų leidėjai tuo metu tvirtino J. Bideno rinkimų pergalę.

D. Trumpas piktinosi susirėmimais Kapitolijuje, per kuriuos policija nušovė vieną moterį, ir sakė: „Nauja administracija bus inauguruota sausio 20 dieną. Dabar sutelkiu dėmesį sklandaus, tvarkingo... valdžios perdavimo užtikrinimui. Šiai akimirkai reikia gijimo ir susitaikymo.“

Tokį pareiškimą D. Trumpas paskelbė pasigirdus raginimams jį nušalinti dėl protestuotojų įsiveržimo į Kapitolijų, kur įstatymų leidėjams teko slėptis po krėslais ir užsidėti dujokaukes, policijai nesėkmingai bandant užbarikaduoti pastatą.

Riaušininkus sukurstė pats D. Trumpas, daug savaičių nepagrįstai puldinėjęs rinkimų sąžiningumą ir paraginęs savo šalininkus vykti į Vašingtoną protestuoti prieš oficialų išrinktojo prezidento J. Bideno pergalės patvirtinimą Kongrese. Dėl riaušių šis procesas buvo nutrauktas beveik septynioms valandoms.

Minia daužė langus, įsiveržė į Senatą ir Atstovų Rūmus, pasklido po įstatymų leidėjų, įskaitant Atstovų Rūmų pirmininkės demokratės Nancy Pelosi, kabinetus, pasiekė posėdžių sales.

Saugumo pajėgos per keturias valandas trukusią operaciją panaudojo ašarines dujas. Policija pranešė, kad mirė Kapitolijuje pašauta moteris, tikriausiai D. Trumpo šalininkė iš Pietų Kalifornijos, o dar trys žmonės mirė riaušių rajone neaiškiomis aplinkybėmis.

D. Trumpo reakcija į smurtą – nepagrįstų savo pareiškimų apie rinkimų rezultatų klastojimą pakartojimas socialiniuose tinkluose – išprovokavo pasipiktinimą, jo paskyras blokavo visos didžiosios platformos.

Tačiau ketvirtadienį paskelbtame kelių minučių trukmės vaizdo pareiškime jo tonas buvo taikingesnis. Savo vieną kadenciją valdžioje jis pavadino „viso savo gyvenimo garbe“.

Darbą baigiantis prezidentas taip pat nedviprasmiškai pasmerkė trečiadienio smurtą ir sakė: „Pyktį reikia nuraminti, ramybę atkurti.“

„Demonstrantai, kurie prasiskverbė į Kapitolijų, nepaisė Amerikos demokratijos buveinės. Tiems, kas dalyvavo smurto ir griovimo aktuose: jūs neatstovaujate mūsų šaliai“, – sakė jis ir pridūrė: „Tie, kas pažeidėte įstatymą, atsakysite.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Jokios apkaltos ir kaltinimu nebus,ponui Trampui? :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių