D. Trumpas pasirašė susitarimą dėl jautienos pardavimų didinimo ES

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė apie susitarimą su Europos Sąjunga dėl didesnės prieigos prie ES rinkos ir didesnių jautienos pardavimų.

Manoma, kad tai galėtų būti gerėjančios transatlantinės partnerystės ženklas, praneša naujienų agentūra dpa.

„Europos Sąjunga pasistengė, ir mes tai vertiname“, - JAV prezidentas sakė sutarties pasirašymo metu Baltuosiuose rūmuose galvijų augintojų ir ūkininkų apsuptyje.

JAV prekybos atstovai sako, kad kasmetis neapmuitintų prekių eksportas į Europą turėtų išaugti nuo 150 mln. iki 420 mln. JAV dolerių, kai sutartis bus visiškai įgyvendinta per artimiausius septynerius metus.

JAV ūkininkams nustatyta jautienos eksporto kvota, kuriai netaikomas tarifas, padidinta nuo 13 tūkst. iki 35 tūkst. tonų, o D. Trumpas pareiškė, kad „JAV jautiena – geriausia pasaulyje“.

Nepaisant to, D. Trumpas leido suprasti, kad tai tik pirmasis žingsnis, siekiant pašalinti prieigos prie ES rinkos kliūtis, ir perspėjo, kad jis gali padidinti muitus automobiliams, jeigu Europa nepadarys daugiau nuolaidų.

JAV prezidentas sakė žurnalistams prie Baltųjų rūmų, kad tarifų automobiliams idėjos niekada nebuvo atsisakyta.

„Jei negausiu, ko noriu, aš neturėsiu kito pasirinkimo“, - pareiškė D. Trumpas, pridurdamas, kad su ES buvo itin sunku derėtis.

Susitarimas pasirašytas dieną po to, kai D. Trumpas paskelbė vėl didinsiantis muitus Kinijai nuo rugsėjo 1 d., taip sukeldamas nerimą rinkose ir neapibrėžtumą JAV.

Pasak JAV vadovo, Kinija privalo daug labiau pasistengti, kad situacija pasikeistų. Tokie teiginiai sukėlė abejones, kad muitai bus sumažinti. „Visuomet galiu juos žymiai padidinti“, - perspėjo D. Trumpas.

JAV žemės ūkio pramonė pastaruoju metu susidūrė su sunkumais, o įtampa su Kinija taip pat prie to prisidėjo. Susitarimas su ES vertinamas kaip politinis D. Trumpo laimėjimas, nes jo administracija teikia svarbą prekybai, o ūkininkai yra laikomi vienais pagrindinių rinkėjų.

D. Trumpas anksčiau Europai grasino tarifais, įskaitant automobilių, maisto ir alkoholio pramonę. Nesutarimų sukėlė ir Pasaulio prekybos organizacijoje (PPO) ilgai besitęsiantis ginčas tarp JAV lėktuvų gamintojos „Boeing“ ir jos konkurentės iš Europos „Airbus“.

Sutarties pasirašymo ceremonijoje D. Trumpas juokavo, kad jis rengėsi taikyti 25 proc. tarifą europietiškiems automobiliams, bet netrukus nuramino ceremonijoje dalyvavusius sunerimusius europiečius, kad jis kalbėjo nerimtai.

Sprendimas dėl automobilių tarifų bus priimtas lapkritį, o muitai kitoms prekėms bus svarstomi kitą savaitę.

Europos Komisija dar birželį paskelbė apie susitarimą su Vašingtonu dėl jautienos, bet jam dar turės pritarti Europos Parlamentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

geriau

geriau portretas
valgysime savo darzoves ir busim sveikesni......

...

... portretas
Jankių GMO-jautienos mums NEREIKIA!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių