D. Trumpas pasirašė įsaką dėl policijos reformos, bet rasizmo nepaminėjo

Po kelias savaites visose JAV vykusių protestų, kuriuos išprovokavo incidentas, kai mirė policijos sulaikomas neginkluotas juodaodis George'as Floydas (Džordžas Floidas), prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) antradienį pasirašė vykdomąjį įsaką, kuris, jo teigimu, skatins geresnę policijos praktiką.

Tačiau prezidentas neužsiminė apie nacionalinius debatus dėl rasizmo, kilusius po incidentų, kai dėl policijos pareigūnų kaltės žuvo keli juodaodžiai.

Prieš įsako pasirašymo ceremoniją Baltųjų rūmų Rožyne D. Trumpas privačiai susitiko su kelių per tokius incidentus žuvusių žmonių šeimomis ir sakė liūdintis dėl prarastų gyvybių ir kenčiančių artimųjų. Tačiau jis greit pakeitė toną ir viešai kalbėjo daugiausia apie būtinybę gerbti bei remti „drąsius vyrus ir moteris mėlynomis [uniformomis], kurie palaiko teisėtvarką mūsų gatvėse ir užtikrina mūsų saugumą“.

Pernelyg didelę jėgą naudojusius pareigūnus prezidentas pavadino „mažyte“ grupele „patikimose“ policijos gretose.

„Nusikalstamumo mažinimas ir standartų kėlimas nėra vienas kitam prieštaraujantys tikslai“, – prieš pasirašydamas įsaką sakė D. Trumpas, šalia stovint policijos pareigūnams.

D. Trumpas ir Kongreso respublikonai jautė spaudimą reaguoti į ištisas savaites visoje šalyje vykusias, G. Floydo ir kitų afroamerikiečių mirties išprovokuotas masines demonstracijas prieš policijos brutalumą ir išankstinį rasinį nusistatymą. Tai staigus pozicijos pasikeitimas, akcentuojantis, kaip greitai protestai paveikė politines kalbas ir privertė Vašingtoną veikti.

Tačiau D. Trumpas, kritikuojamas dėl nenoro pripažinti sisteminį rasinį šališkumą ir pasisakydavęs už griežtesnį policijos elgesį su įtariamaisiais, toliau laikosi savo „įstatymo ir tvarkos“ kurso. Per pasirašymo ceremoniją jis koneveikė tuos, kas smurtavo per daugiausia taikius protestus, o didžiąją daugumą policininkų vadino pasiaukojančiais pareigūnais.

D. Trumpo vykdomuoju įsaku bus sukurta duomenų bazė, kurioje bus kaupiama informacija apie skundus dėl įtariamo konkrečių policininkų pernelyg didelės jėgos panaudojimo. Dėl daugelio pareigūnų, kurie galiausiai įsivelia į mirtimi pasibaigiančius incidentus, anksčiau būna pateikta daug skundų. Taip yra ir Dereko Chauvino (Dereko Šovino), Mineapolio baltojo policijos pareigūno, apkaltinto G. Floydo nužudymu, atveju.

Tie duomenys dažnai nebūna viešinami, todėl sunku išsiaiškinti, ar dėl kokio nors pareigūno anksčiau būta skundų.

Įsake taip pat numatyta finansinė paskata policijos departamentams taikyti geriausią praktiką ir skatinti programas, pagal kurias socialiniai darbuotojai prisideda prie policininkų jiems reaguojant į iškvietimus dėl nesmurtinių incidentų, susijusių su psichikos sveikatos, priklausomybių ir benamių problemomis.

D. Trumpas sakė, kad jo įsaku policijai bus uždraustas kaklo spaudimas, tapęs policijos brutalumo simboliu, „nebent kiltų pavojus pareigūno gyvybei“. Iš tiesų įsaku nurodoma Teisingumo departamentui siekti, kad „gerbiama nepriklausoma įgaliojimų suteikimo institucija“ atestuotų vietos policijos departamentus dėl jėgos naudojimo politikos, draudžiančios kaklo spaudimą, išskyrus atvejus, kai naudoti mirtiną jėgą leidžia įstatymas.

Nors D. Trumpas savo pastangas vadino „istorinėmis“, demokratai ir kiti kritikai sako, kad jo veiksmai toli gražu nėra pakankami.

Senato demokratų mažumos lyderis Chuckas Schumeras (Čakas Šumeras) sakė: „Vienas kuklus ir nepakankamas vykdomasis įsakas neatpirks jo kurstytojiškos retorikos dešimtmečių ir jo pastarojo meto politikos... naikinti pažangą, kurią padarėme ankstesniais metais.“

Atstovų Rūmų pirmininkė demokratė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) sakė, kad prezidento įsako „tikrai nepakanka tam, ko reikia norint kovoti su rasinės neteisybės ir policijos brutalumo epidemija, žudančia šimtus juodųjų amerikiečių“.

Kristina Roth (Kristina Rot) iš žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ JAV skyriaus sakė, kad prezidento įsakas „prilygsta pleistriukui ant kulkos padarytos žaizdos“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Trampas tas nusipenejusias, tingias butybes mato kasdien.

Tai

Tai portretas
Kam minėti tą rasizmą. Juk visa media tai padarė.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių