D. Trumpas kritikuoja, o Izraelis giria

Izraelis didžiuojasi, kad savo karines oro pajėgas apginkluos, ko gero, moderniausiais šiuo metu dangų raižančiais amerikiečių gamybos naikintuvais "F-35". O išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas pažėrė kritikos naikintuvus gaminančiai bendrovei "Lockheed Martin" dėl didelės lėktuvų kainos.

D.Trumpas, anksčiau sukritikavęs JAV lėktuvų gamintoją "Boeing" už, jo nuomone, absurdišką naujų prezidentinių lėktuvų "Air Force One" lėktuvų kainą, dabar užsipuolė ginklų gamybos milžinę "Lockheed Martin". Anot jo, "F-35" naikintuvų programa – per brangi.

"F-35" programa ir išlaidos jai yra nekontroliuojamos. Po sausio 20 d. gali būti ir bus sutaupyti keli milijardai dolerių kariniams bei kitiems pirkiniams", – "Twitter" pažymėjo D.Trumpas, paminėdamas savo inauguracijos datą.

Vos tinkle "Twitter" pasirodė šis pranešimas, "Lockheed Martin" akcijų kaina nukrito 4,3 proc. Bendrovė į tai buvo priversta sureaguoti.

Daugiau nei 2,4 tūkst. "F-35" modelio naikintuvų, kurių daugumą nupirks Jungtinių Valstijų karinės oro pajėgos, dabar kainuoja 379 mlrd. dolerių (apie 357 mlrd. eurų). Tai vienas iš brangiausių pasaulio aviacijos istorijoje lėktuvų įsigijimo sandorių.

Vieno "F-35" kaina siekia daugiau nei 100 mln. JAV dolerių. Be to, kadangi šių orlaivių aptarnavimas ir priežiūra numatyti iki 2070 m., visa programos kaina išaugs iki 1,5 trln. dolerių.

"Lockheed Martin" "F-35" programos vadybininkas Jeffas Babione'as į D.Trumpo priekaištus atsakė, kad šie lėktuvai –  labai geras sandoris.

"Jų kaina labai gera, ir aš lauksiu bet kokių klausimų iš išrinktojo prezidento", – sakė jis.

Izraelis iš JAV planuoja įsigyti iš viso kelias dešimtis "F-35". Pirmieji naikintuvai Izraelio Nevatimo oro pajėgų bazėje nusileido šią savaitę. Tiesa, lėktuvų pasitikimo ceremonija vos nežlugo, kadangi lėktuvai negalėjo išskristi iš Italijos, kaip manoma, dėl rūko, taigi į Izraelį atskrido šešiomis valandomis vėliau, nei planuota.

Kaip leidžiasi naikintuvai, turėjo stebėti apie 4 tūkst. žmonių, tačiau, nukėlus nusileidimą, stebėtojų sumažėjo, o sutemus buvo užimta maždaug tik pusė žiūrovų vietų. Du lėktuvai nusileido tiesiai priešais žiūrovus.

"Orlaivių nusileidimas čia pakeis žaidimo taisykles", – sakė Izraelio prezidentas Reuvenas Rivlinas. O premjeras Benjaminas Netanyahu palygino Izraelio oro pajėgas su ilga valstybės ranka.

"Šiandien noriu Izraelio žmonėms pasakyti, kad ši ilga ranka šiandien tapo ilgesnė ir galingesnė, – pareiškė ministrų kabineto vadovas. – Bet kas, svarstantis mus pulti, bus užpultas. Bet kas, mąstantis apie mūsų sunaikinimą, stumia savo pačių egzistavimą į pavojų."

Vienas "Lockheed Martin" pareigūnas sakė, kad naikintuvų pristatymo vėlavimą lėmė italų oro saugumo reikalavimai, o ne kokie nors lėktuvų trūkumai ar oro sąlygos.

Tai nesustabdė pajuokų audros, kilusios socialiniuose tinkluose. "Tikėsimės, kad kariausime tik saulėtomis dienomis", – "Twitter" ironizavo vienas izraelietis.

D.Trumpo kritika ir naikintuvų pristatymo nukėlimas galėjo užtemdyti Izraelio esminę dieną jo kariuomenės ateičiai.

Kitos valstybės, daugiausia iš Vakarų, taip pat yra užsisakiusios šių lėktuvų, o Izraelis, kasmet gaunantis per 3 mlrd. dolerių (per 2,8 mlrd. eurų) gynybos paramą iš Jungtinių Valstijų, pareiškė  tapsiantis pirmąja šalimi po JAV, turinčią operacijoms parengtą "F-35" eskadrilę.

JAV gynybos ministras Ashtonas Carteris ir Izraelio gynybos ministras Avigdoras Liebermanas dalyvavo lėktuvų priėmimo ceremonijoje kartu su B.Netanyahu ir R.Rivlinu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
"Kadangi į orlaivius bus įmontuota izraeliečių kurtų komponentų, naikintuvai bus vadinami "F-35I"..." - ar reikia suprast kad be tos 'I' dalelytės tos skarbonkės nieko vertos?..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių