D. Medvedevas: Rusijos ir Vakarų santykiai dabar blogesni nei per Šaltąjį karą

Buvęs Rusijos premjeras ir prezidentas Dmitrijus Medvedevas pareiškė, kad šiuo metu Maskvos ir Vakarų šalių santykiai kai kuriais atžvilgiais yra blogesni negu per Šaltąjį karą, ir kaltino „suįžūlėjusius“ Kremliaus oponentus aštrinant konfrontaciją.

„Nekalbu apie situacijas, panašias į Karibų krizę, kai apskritai viskas kabojo ant plaukelio, tačiau vertinant pagal atskirus momentus dabartinė padėtis – blogesnė“, – D. Medvedevas sakė pirmadienį paskelbtame interviu dienraščiui „Kommersant“, atsakydamas į klausimą, ar šiuo metu Rusijos santykiai su Vakarais yra blogesni negu Šaltojo karo laikais.

D. Medvedevas, kuris šiuo metu yra valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ pirmininkas ir šalies Saugumo tarybos pirmininko pavaduotojas, pridūrė, kad dabartiniai santykiai yra „blogesni, nes mūsų partneriai laikosi nuomonės, kad Rusijos galima nepaisyti“.

„Anksčiau buvo remiamasi samprata, kad Sovietų Sąjunga – ne draugė, bet su ja būtina skaitytis, o dabas jie mano – arba bent jau manė iki tam tikro laiko – kad Rusija yra mirštanti šalis. Kad su ja galima nesiskaityti; kad kalbant apie užsienio politiką ją galima vertinti atsainiai. Ir todėl [Vakarai] pridarė daug klaidų“, – kalbėjo politikas, 2008–2012 metais dirbęs Rusijos prezidento, o 2012–2020 – premjero poste.

„Deja, mūsų partneriai Vakaruose šiek tiek suįžūlėjo nuo savo galios, ypač kai subyrėjo Varšuvos sutartis. Tai tiesa. Juk anksčiau niekas nemėgindavo aštrinti konfrontacijos su mūsų šalimi iki tokio lygio. Taip, buvo įvairių laikotarpių, netgi Karibų krizė. Kaip bebūtų, niekam nė į galvą neatėjo nutraukti visus bendravimo kelius“, – sakė D. Medvedevas.

Kalbėdamas apie Europos Sąjungos ir JAV sankcijas, įvestas Rusijai, be kita ko, už Krymo aneksiją, kišimąsi į užsienio valstybių rinkimų procesus, išpuolius panaudojant kovines chemines medžiagas ir žmogaus teisių pažeidimus, D. Medvedevas teigė, kad Šaltojo karo laikais tokios priemonės prieš individualius asmenis būtų neįsivaizduojamos.

„Ar galite įsivaizduoti, kad individualios sankcijos, net ir esant milžiniškam tarpusavio nepriimtinumui, būtų paskelbtos [Nikitai] Chruščiovui arba [Leonidui] Brežnevui, arba Politinio biuro nariams, arba Aukščiausiosios Tarybos vadovams? Žinoma, ne. Kodėl? Todėl, kad mūsų partneriai buvo nusiteikę daug pragmatiškiau“, – tvirtino D. Medvedevas.

Jis argumentavo, kad netgi nepritardamos Sovietų Sąjungos politikai Vakarų šalys išsaugojo ryšių kanalus ir galimybę abipusiams vizitams.

„Ir netgi diplomatų išsiuntimas, dabar tapęs įprastu dalyku, anksčiau nebuvo praktikuojamas tokiu laipsniu. Taip, panašių atvejų būdavo, bet visgi ne tokia apimtimi“, – skundėsi D. Medvedevas.

Tačiau jis tikino, kad šią „konfrontacijos spiralę“ įsuko ne Rusija.

„Esu visų šių procesų gyvas liudininkas ir dalyvis. Vakarai, atsakydami netgi į visą virtinę mūsų priimtų sprendimų, atsakydami į balsavimo dėl Krymo grąžinimo į Rusijos Federacijos sudėtį procedūrą, galėjo elgtis subtiliau, protingiau – negriauti santykių su mumis, bet tuo pačiu pareikšti apie kokius nors savo nuogąstavimus“, – sakė D. Medvedevas.

„Tačiau jie viską sugriovė, sudegino iki pamatų. Nenoriu pasakyti, kad visuomet dėl visko kalta viena pusė, kad mes – balti ir pūkuoti, o jie – visada purvini ir blogi. Tačiau šiuo atveju mes tikrai nebuvome tokios konfrontacijos spiralės iniciatoriai“, – teigė D. Medvedevas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na ...didele dalis kaltes tenka ir siam Medvedevuj

na ...didele dalis kaltes tenka ir siam  Medvedevuj portretas
tai jis sukure rusijoj liberastiniu Sorosiniu iskrypeliu aferiugu variugu partija ir gaujas ....ir tik geri draugiski santykiai su Putinu ir Soigu sy medvedeva gelbeja nuo cypes ir politinio kracho/

Taigi

Taigi portretas
Labai teisinga Medvedevo nuomonė, dar reikia pridurti kad prieš dvėsdamas gyvis labai agresyvus...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių