„Charlie Hebdo“: naujausias numeris išparduotas, o teroristai prisiėmė atsakomybę

Šluojamas iš prekybos taškų

Prancūzijos satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ naujausias numeris, paskelbtas praėjus savaitei po džihadistų atakos, nusinešusios daugelio jo svarbiausių redakcijos darbuotojų gyvybes, trečiadienį buvo išparduotas per kelias valandas, o žmonės laukė ilgose eilėse prie spaudos kioskų, kad galėtų jį įsigyti.

Šie leidinys vėl išspausdino musulmonų pranašo Muhammado (Muhamado) karikatūrą – jis buvo pavaizduotas ant viršelio su ašara akyje, laikantis užrašą „Je Suis Charlie“ (Aš esu „Charlie“), o antraštė skelbia „Viskas atleista“.

Daug paryžiečių paryčiais laukė ilgose eilėse prie laikraščių kioskų, nepabūgę žvarbių orų, kad įsigytų vieną iš 700 tūkst. pirmųjų išspausdintų egzempliorių. Visą šio numerio tiražą sudarys 5 mln. egzempliorių.

„Ar dar turit „Charlie“?“ – tokį klausimą buvo galima išgirsti prie daugelio spaudos platinimo taškų.

„Šis numeris yra simbolinis – jis rodo jų (redakcijos) atkaklumą; jie nepasidavė teroro akivaizdoje“, – sakė 58 metų gydytoja Catherine Boniface (Katrin Bonifas), kuriai nepavyko įsigyti „Charlie Hebdo“ viename Paryžiaus kioske. Pardavėjas šiame kioske nurodė, kad išpardavė visas 150 turėtų egzempliorių per 10 minučių.

Mokslininkas Pierre'as Asselinas (Pjeras Aselenas) ir jo draugas aktorius Ericas (Erikas) pasidavė po trečiojo bandymo.

„Vėl mėginsime rytoj“, – sakė P.Asselin, o viena mergina, skubanti į metropoliteno stotį, stabtelėjo ir paklausė: „Ar čia dar liko „Charlie“?“

„Ne“, – kartu atsakė Pierre'as ir Ericas.

Platintojai greitai paskelbė, kad leidinio tiražas bus padidintas iki 5 mln., nors „Charlie Hebdo“ paprastai yra leidžiamas apie 60 tūkst. egzempliorių tiražu. Be to, šis numeris taip pat buvo išleistas anglų, ispanų, italų, arabų ir turkų kalbomis.

Socialiniame tinkle „Twitter“ išpopuliarėjo nuoroda #JaiMonCharlie (Aš gavau savo „Charlie“), kurią skelbė laimingieji, suspėję nusipirkti šį leidinį.

ai nusprendė išnaudoti progą pasipelnyti: savaitraščio egzemplioriai buvo pardavinėjami internetinės prekybos tinkle „eBay“ lupikiškomis kainomis, o vienas pardavėjas siūlė pirkti leidinį už 15 tūkst. eurų.

Tačiau Paryžiuje įsikūrusi žiniasklaidos priežiūros organizacija „Žurnalistai be sienų“ (Reporters Sans Frontieres) tokį elgesį pasmerkė kaip „absoliučiai nepadorų“.

Bet jos generalinis sekretorius Christophe'as Deloire'as (Kristofas Deluaras) sakė, kad faktas, jog šis leidinys yra graibstomas, rodo, jog „žudikams visiškai nepavyko“ sužlugdyti „Charlie Hebdo“.

„Tai buvo neįtikėtina. Dar prieš man pradedant darbą buvo išsirikiavusi 60–70 žmonių eilė, – sakė vieno Paryžiaus spaudos kiosko pardavėja. – Nesu mačiusi nieko panašaus. Visi mano turėti 450 egzempliorių buvo išpirkti per 15 minučių.“

71 metų Michelle Meunier (Mišel Menjė) buvo viena iš laimingųjų, kuriems pavyko įsigyti vieną iš 700 tūkst. pirmųjų išspausdintų šio savaitraščio egzempliorių.
„Sėkmė čia niekuo dėta – reikia anksti atsikelti, o ne drybsoti šiltoje lovoje“, – sakė ji.

Spaudos platintojai ateinančiomis dienomis paleis į prekybą daugiau šio „Charlie Hebdo“ numerio egzempliorių, kai jie bus išspausdinti.

45 metų Anne (An), irgi likusi tuščiomis rankomis, sakė per daug nenusivylusi.

„Džiaugiuosi – tai reiškia, kad jam (savaitraščiui) sekasi“, – pažymėjo ji.

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS), siejamas bent su vienu iš trijų užpuolikų, surengusių praeitą savaitę atakas prieš „Charlie Hebdo“ ir vieną košerinio maisto parduotuvę Paryžiuje, pareiškė, kad naujos pranašo Muhammado karikatūros publikavimas yra „itin kvailas“ dalykas.

„Charlie Hebdo“ vėl publikavo karikatūras, kuriomis įžeidžiamas pranašas, ir tai yra itin kvailas aktas“, – sakoma šios grupuotės pareiškime, kuris buvo perskaitytas per radiją „al Bayan“, transliuojantį džihadistų kontroliuojamuose rajonuose Sirijoje ir Irake.

Tuo tarpu Jemene veikianti tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ grupuotė trečiadienį prisiėmė atsakomybę už „Charlie Hebdo“ redakcijoje įvykdytą ataką, per kurią žuvo 12 žmonių, tarp jų kai kurie itin populiarūs karikatūrininkai. Yra žinoma, kad tą ataką įvykdę Cherifas Kouachi (Šerifas Kvaši) ir jo brolis Saidas buvo apmokyti šios grupuotės stovyklose.

Savaitraščio viršelio karikatūrą jau sukritikavo keli tarptautiniai musulmonų lyderiai, o Egipto valstybės finansuojama islamiška institucija „Dar al Ifta“ pareiškė, kad to leidinio naujasis numeris „sukels naują neapykantos bangą Prancūzijos ir Vakarų visuomenėje“.

Tačiau daugelis laikėsi nevienareikšmiškos pozicijos ir stengėsi sumažinti įtampą.

Prancūzijos musulmonų lyderiai ragino savo bendruomenes, kurios jau tapo atsakomųjų išpuolių taikiniais, „išlaikyti ramybę ir vengti emocingos reakcijos“.

Nors šalyje pastarosiomis dienomis buvo itin balsingai reiškiamas palaikymas žodžio laisvei, jos ribos atsiskleidė trečiadienį, kai prieštaringai vertinamas komikas Dieudonne M'bala M'bala (Djedonė Mbala Mbala) buvo suimtas už terorizmo pateisinimą, kai socialiniame tinkle „Facebook“ parašė: „Jaučiuosi kaip Charlie Coulibaly.“

Tokiu būdu komikas perfrazavo populiarų šūkį „Je Suis Charlie“ („Aš esu „Charlie“), išreiškiantį solidarumą per vieną iš atakų nužudytiems satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ žurnalistams, užsimindamas apie Amedy Coulibaly (Amedi Kulibali), praeitą penktadienį nužudžiusį keturis įkaitus vienoje košerinio maisto parduotuvėje.

A.Coulibaly aukomis penktadienį tapo keturi žydai, o ketvirtadienį jis, kaip įtariama, nušovė vieną policininką.

Iranas: šventybes būtina gerbti

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas (Mohamadas Džavadas Zarifas) paragino gerbti „vieni kitų vertybes“, kai prancūzų satyrinis savaitraštis „Charlie Hebdo“ savo naujausio numerio viršelyje išspausdino musulmonų pranašą Muhammadą (Muhamadą) vaizduojančią karikatūrą.

„Mes manome, kad šventybes būtina gerbti, ir jei neišmoksime gerbti vieni kitų, bus labai sunku pasaulyje su daugybe skirtingų požiūrių, kultūrų ir civilizacijų“, - sakė Irano diplomatijos vadovas žurnalistams prieš susitikimą su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry (Džonu Keriu).

Jemeno „al Qaeda“ prisiėmė atsakomybę 

Jemene veikianti tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ grupuotė prisiėmė atsakomybę dėl praeitą savaitę įvykdytos atakos prieš Prancūzijos satyrinį savaitraštį „Charlie Hebdo“, portale „YouTube“ paskelbtame vaizdo įraše pareiškusi, kad tai buvo kerštas už musulmonų pranašo Muhammado (Muhamado) įžeidinėjimą.

„Kalbant apie palaimintą mūšį Paryžiuje, mes, organizacija „al Qaeda al Jihad“ Arabijos pusiasalyje, prisiimame atsakomybę dėl tos operacijos, keršijant už Dievo pasiuntinį“, – tame vaizdo įraše sakė Arabijos pusiasalio „al Qaeda“ (AQAP) atstovas Nasseras bin Ali al Ansi (Nasiras bin Alis Ansis).

Trečiadienį paskelbtame 11 min. trukmės vaizdo įraše jis pareiškė, kad Prancūzija priklauso „Šėtono svitai“ ir perspėjo, kad tos šalies laukia naujos „tragedijos ir teroras“.

N.bin Ali al Ansi pridūrė, kad ta ataka buvo įvykdyta „al Qaeda“ aukščiausiojo lyderio Aymano Zawahiri (Aimano Zavahirio) nurodymu.

Pasak jo, AQAP „parinko taikinį, parengė (atakos) planą ir finansavo tą operaciją ... Ji buvo įvykdyta mūsų aukščiausiojo vado Aymano al Zawahiri įsakymu“.

„Buvo išrinkti didvyriai, ir jie atsiliepė į kvietimą“, – teigė grupuotės atstovas.

Kalbėdamas apie 12 žmonių gyvybių pareikalavusią ataką, N.bin Ali al Ansi sakė: „Šiandien mudžahidai (kovotojai) keršija už savo gerbiamą pranašą ir siunčia aiškiausią žinią kiekvienam, kuris drįsta pulti islamo šventenybes.“

AQAP buvo įkurta 2009 metų sausį, susijungus Jemeno ir Saudo Arabijos „al Qaeda“ grupuotėms. Vašingtonas ją laiko pavojingiausia tarptautinio džihadistų tinklo grupuote ir vykdo bepiločių lėktuvų smūgius prieš jos lyderius.

Sirijos prezidentas: dėl atakų Prancūzijoje kalti Vakarai

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas (Bašaras Asadas) pareiškė, kad dėl praėjusios savaitės atakų Paryžiuje yra kaltas Vakarų „trumparegiškumas“ ir „parama teroristams“, sukilusiems prieš Sirijos režimą, trečiadienį skelbia žiniasklaida.

Pirmą kartą viešai reaguodamas į atakas žurnalo „Charlie Hebdo“ redakcijoje ir žydų parduotuvėje, per kurias žuvo 17 žmonių, B.Assadas pareiškė, kad jis ne kartą perspėjo Vakarų vyriausybes, jog remdamos sukilėlių grupuotes Sirijoje jos rizikuoja sulaukti smurto namuose.

„Reikia priminti daugeliui Vakaruose, kad mes perspėjome dėl tokių incidentų nuo krizės Sirijoje pradžios“, – sakė jis interviu čekų laikraščio „Literarni Noviny“ ketvirtadienio numeriui.

„Mes vis sakėme, kad negalima remti teroristų arba suteikti jiems politinės priedangos, arba tai atsilieps jūsų šaliai ir jūsų žmonėms“, – sakė jis, kaip seka iš interviu ištraukų, kurias paskelbė agentūra „Syrian Arab News“.

Nuo sukilimo prieš Damasko režimą pradžios 2011 metais B.Assadas nemato skirtumų tarp taikių ir ginkluotų savo oponentų.

„Teroristais“ jis vadina visus ginkluotus sukilėlius – ir Vakarų palaikomą Laisvąją Sirijos armiją ir džihadistų grupuotes, kurios dabar dominuoja sukilime.

Pasak B.Assado, Vakarų šalių, kaip buvusios Sirijos kolonijinės valdovės Prancūzijos, lyderiai, palaikę jo nuvertimą, yra „trumparegiai arba siaurapročiai“.

„Tai, kas įvyko Prancūzijoje, įrodo, jog viskas, apie ką kalbėjome yra tiesa“, – sakė B.Assadas.

Pradėta daugiau nei 50 tyrimų dėl „terorizmo teisinimo“

Paryžius, sausio 14 d. (AFP-BNS). Prancūzijos teisingumo ministerija trečiadienį pranešė, kad po praėjusios savaitės islamistų išpuolių Paryžiuje, nusinešusių 17 žmonių gyvybes ir sulaukusių tarptautinio pasmerkimo, buvo pradėti 54 tyrimai dėl „terorizmo teisinimo“.

Per tą patį laikotarpį buvo pradėta maždaug 15 tyrimų dėl grafičių ant mečečių ir dar dešimt - dėl musulmonų maldos vietų išniekinimo „ginklais, ugnimi ar sprogimais“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

negaminkit

negaminkit portretas
ginklų,dėl Dievo meilės,dėl nekaltų mūsų mažųjų pilliečių.Negaliu suprast,kaip gali ta šalis,kurioje stovi bažnyčios,stovėti ir ginklų fabrikai.

tos karikatūros yra tik

tos karikatūros yra tik portretas
pretekstas veikti.Kare yra dvi pusės puolanti ir užpultoji.Terorizmas yra baisios neapykantos išraiška.Elkimės taip,kad mus ne tik gerbtų,bet ir mylėtų.Pradėkime nuo savęs.

nesutinku

nesutinku portretas
su pareikštomis nuomonėmis, nes tie musulmonai, kurie atvyko ir iki šiol vyksta į Prancūziją puikiai žinojo jos principus, mažą ar visai nerodomą dėmesį visoms religijoms ir tradicinę visiškai nevaržomą žodžio ir plunksnos laisvę (kai kurių išimčių yra), taigi, jei nepatinka ta šalis, į kurią atvykai, nenori laikytis ir taikytis su jos valdymo formomis ir laisvėmis, kas trukdo ją palikti?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių