Čekijai švelninant karantiną bus leidžiama organizuoti 300 dalyvių renginius

Čekijos vyriausybė penktadienį paskelbė, kad vėliau šį mėnesį bus leidžiama rengti ne daugiau kaip 300 žmonių skirtus masinius renginius, šalyje tebefiksuojant vienus žemiausių COVID-19 atvejų skaičių Europoje.

Susibūrimai, įskaitant sporto renginius, bus leidžiami nuo gegužės 25 dienos. Tą pačią dieną galės atsidaryti ir įmones, įskaitant restoranus bei kavines, pranešė sveikatos apsaugos ministras Adamas Vojtechas.

Čekijoje pirmadienį atvėrė savo duris prieš beveik du mėnesius uždaryti prekybos centrai, kino teatrai, kirpyklos ir restoranų terasos.

10,7 mln. gyventojų turinčioje šalyje iki penktadienio ryto buvo iš viso užregistruoti 8 352 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, 293 užsikrėtę žmonės mirė.

„Jei epidemiologinė padėtis išliks palanki, limitas bus padidintas iki 500 žmonių birželio 8 dieną ir iki 1 000 – birželio 22 dieną“, – leidžiamų susibūrimų dydžius komentavo A. Vojtechas.

Anot jo, restoranams ir barams bus draudžiama dirbti po 23 val., nes Pietų Korėjoje neseniai buvo nustatytas susirgimų pliūpsnis, siejamas su naktiniais klubais.

Karantinas bus toliau švelninamas tik tuo atveju, jei kas parą, kaip ir visą gegužę, nebus fiksuojama daugiau nei 100 naujų užsikrėtimo atvejų, pareiškė epidemiologas Rastislavas Madaras, priklausantis oficialiai patarėjų grupei.

Kai kurie ekspertai mano, kad kova su infekcija vyksta sėkmingai dėl reikalavimo nuolat dėvėti apsaugines kaukes. Ši taisyklė bus sušvelninta gegužės 25 dieną, kai kaukės taps privalomos tik parduotuvėse, biuruose ir viešajame transporte.

Tą dieną bus atnaujinami ir vizitai ligoninėse ir senelių namuose, nors tokiose įstaigose ir toliau bus privalu laikytis socialinio atstumo taisyklių.

Vidaus reikalų ministras Janas Hamačekas sėkmingą epidemijos valdymo strategiją paaiškino vieno neįvardyto eksperto patarimu vyriausybei imtis skubių veiksmų dar kovo pradžioje.

„Kai pamačiau matematinį modelį, parengtą naudojant duomenis iš Italijos, supratau, kad mums gresia tragedija“, – naujienų svetainei „Info.cz“ pasakojo A. Hamačekas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių