B. Obama namie praranda populiarumą

JAV prezidentas Barackas Obama gauna prastus „pažymius“ dėl to, kaip reaguoja į Rusijos veiksmus Ukrainoje, ir dabar daugiau amerikiečių nei bet kada nepritaria tam, kaip B.Obama dirba savo darbą, rodo nauja „Associated Press“ ir „GfK“ apklausa, kurios rezultatai buvo paskelbti trečiadienį.

Iki šiol užsienio politika netrukdė antrajai B.Obamos kadencijai. Nors respublikonai jau seniai kritikavo prezidentą nepakankamai įtvirtinant JAV galią užsienyje, amerikiečiai buvo susiskirstę į maždaug vienodas pritariančiųjų ir nepritariančiųjų jo darbui stovyklas.

Dabar pritarimas B.Obamos darbui tarptautinių santykių srityje pasiekė naujas žemumas – vos 40 procentų.
Nepaisant to, iki šiol taikyta pagrindinė B.Obamos taktika – ekonominių sankcijų įvedimas svarbiems Rusijos pareigūnams – yra tvirtai remiama.

Beveik 90 proc. amerikiečių pritaria sankcijoms kaip atsakui į Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją, rodo apklausa. Maždaug pusė tos grupės respondentų sakė, kad JAV sankcijos kol kas buvo maždaug teisingos, o kita pusė nori, kad jos būtų sugriežtintos.

Dauguma demokratų sako, kad sankcijos yra geros, o daugumai respublikonų jos atrodo per silpnos.

Bendras nepritarimas B.Obamos darbui padidėjo iki 59 proc. – rekordinės ribos per jo prezidentavimą. Bet tai vis tiek yra gerokai mažesnis nepritarimas nei 72 proc. buvusio prezidento George‘o W.Busho atžvilgiu, užregistruoti per AP ir „GfK“ apklausą 2008 metų spalį.

Vis dėlto 41 proc. pritarimas B.Obamos darbui nedžiugina demokratų, dalyvausiančių lapkritį įvyksiančiuose Atstovų Rūmų ir Senato rinkimuose.

Amerikiečiai dabar yra susiskaldę dėl to, kurią partiją norėtų matyti kontroliuojančią Kongresą. Sausio mėnesį atlikta AP ir „GfK“ apklausa rodė, kad demokratai nedidele persvara lenkė respublikonus.


Šiame straipsnyje: ObamapopuliarumasJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių