A. Blinkenas tikisi paramos NATO, nepaisant kraštutinių dešiniųjų laimėjimų Europoje

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) pirmadienį pareiškė, kad tikisi, jog Europos sąjungininkai ir toliau tvirtai rems NATO, nepaisant kraštutinių dešiniųjų pergalės pirmajame Prancūzijos pirmalaikių parlamento rinkimų ture.

A. Blinkenas vengė tiesiogiai komentuoti, ką mano apie Marine Le Pen (Marin Le Pen) kraštutinių dešiniųjų partijos „Nacionalinis sambūris“ (RN) triumfą, tačiau atkreipė dėmesį į NATO stiprėjimą po Rusijos invazijos į Ukrainą.

„[NATO] siekia užtikrinti, kad visame Aljanse turėtume tinkamas gynybos priemones ten, kur jų reikia, ten, kur jos svarbios, - Brookingso (Brukingso) institute sakė A. Blinkenas. - Tai buvo aiški pastarųjų trejų su puse metų trajektorija. Iš tiesų nemanau, kad tai pasikeis, nepriklausomai nuo dabartinės politikos Europoje.“

„Turime labai stiprių sąjungininkų, labai stiprių partnerių“, – sakė jis, ypač atkreipdamas dėmesį į Italiją, kurios kraštutinių dešiniųjų ministrė pirmininkė Giorgia Meloni (Džordža Meloni) pasipriešino kai kuriems savo politiniams sąjungininkams paremdama Ukrainą.

Po Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą prie NATO prisijungė dvi naujos narės – Suomija ir Švedija. 23 iš 32 Aljanso narių laikosi įsipareigojimo gynybai skirti ne mažiau kaip 2 proc. savo bendrojo vidaus produkto (BVP).

Oponentai jau seniai atkreipė dėmesį į šiltus RN ryšius su Kremliumi, tačiau partijos lyderis Jordanas Bardella (Žordanas Bardela), kuris gali tapti būsimuoju ministru pirmininku, neseniai vykusiuose debatuose pareiškė, kad neleis Rusijai „absorbuoti tokios sąjungininkės valstybės kaip Ukraina“.

Kitą savaitę Vašingtone vyks NATO aukščiausiojo lygio susitikimas, kurio metu bus paminėtos ir 75–osios Aljanso įkūrimo metinės.

Kitą savaitę Vašingtone vyks NATO viršūnių susitikimas.


Šiame straipsnyje: Antony BlinkenasNATOJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių