Baltijos šalys pernai padvigubino suskystintų naftos dujų importą iš Rusijos: Lietuva – 8,5 karto

Rusijos suskystintų naftos dujų eksportuotojai pernai daugiau nei padvigubino tiekimą Baltijos valstybėms, kurios dalį jų perpardavė Ukrainai, skelbia „Reuters“, remdamasi savais šaltiniais.

Suskystintų naftos dujų importo iš Rusijos šuolis įvyko nepaisant to, kad trys Baltijos šalys ir visos NATO bei Europos Sąjungos narės, griežtai pasmerkė Maskvos veiksmus Ukrainoje, o Europa stengiantis rasti naujų angliavandenilio tiekimo šaltinių įtemptoje pasaulinėje rinkoje, pažymi agentūra.

Kita vertus, suskystintoms naftos dujoms, kurios daugiausia naudojamos kaip degalai automobiliams, šildymui ir  naftos chemijos pramonėje, nebuvo pritaikytos Vakarų sankcijos, įvestos ir plėstotos po Rusijos invazijos į Ukrainą.

„Reuters“ skaičiavimais, kurie remiasi tiekėjų pateiktais duomenimis, Rusijos suskystintų naftos dujų eksportas į Baltijos šalis 2022-aisiais, palyginti su 2021 metais, išaugo nuo 159 tūkst. iki 331 tūkst. tonų, iš jų į Latviją – 77 proc. iki 232 tūkst., į Lietuvą – 8,5 karto iki 72 tūkst., į Estiją – 42 proc. iki 27 tūkst. tonų.

Dalis buvo perparduodama Ukrainai. Vien tik per paskutinį praėjusių metų mėnesį šis reeksportas siekė maždaug 15 tūkst. tonų ir sudarė apie 15 proc. viso tą mėnesį Ukrainos importuotų suskystintų naftos dujų.

Anot „Reuters“ šaltinių, rusiškos suskystintos naftos dujos daug pigesnės nei iš kitų šalių, pavyzdžiui, nei Lenkijos ar Rumunijos siūlomos, todėl Ukrainai importuotojai nekreipia didelio dėmesio į šio kuro kilmę.

Agentūra taip pat nurodo, jog Ukraina suskystintas naftos dujas perka ir tiesiogiai iš Lietuvos gamyklos naftos perdirbimo įmonės, valdomos Lenkijos koncerno „Orlen“.


Šiame straipsnyje: naftos dujosRusijaeksportasBaltijos šalyskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių