Baltarusijoje prasidėjo balsavimas prezidento rinkimuose

Baltarusijoje sekmadienį vyksta balsavimas prezidento rinkimuose, kuriuose 26 metus šaliai nepertraukiamai vadovavęs ir perrinkimo šeštai kadencijai siekiantis autokratinis prezidentas Aleksandras Lukašenka varžosi dėl posto su opozicijos kandidate Svetlana Tichanovskaja ir dar keliais kandidatais.

Be A. Lukašenkos ir S. Tichanovskajos, sulaikyto populiaraus tinklaraštininko Sergejaus Tichanovskio žmonos, kandidatais yra įregistruoti buvusi deputatė Ana Kanopackaja, partijos „Baltarusijos socialdemokratų Hramados“ pirmininkas Sergejus Čerečenis, susivienijimo „Sakyk tiesą“ vienas pirmininkų Andrejus Dmitrijevas.

Pagrindine A. Lukašenkos varžove laikoma 37 metų buvusi anglų kalbos mokytoja S. Tichanovskaja, nusprendusi balotiruotis, kai jos vyras tinklaraštininkas buvo areštuotas ir neteko galimybės kelti savo kandidatūrą.

Jos kandidatūra sulaukė netikėtai stipraus palaikymo, o į jos kampanijos mitingus susirinkdavo dešimtys tūkstančių žmonių.

Minsko centre esančioje balsavietėje nuo pat ryto buvo gausu žmonių ir rinkėjai laukė savo eilės pareikšti savo valią, pranešė naujienų agentūros AFP reporteris.

Daugelis žmonių, pasak žurnalisto, mūvėjo baltas apyrankes, kurias užsidėti savo šalininkus anksčiau buvo paraginusi S. Tichanovskaja.

„Šviežias kraujas“

„Laukiame pokyčių“, – pareiškė balsuoti atėjusi 60 metų moteris, atsisakiusi nurodyti savo vardą.

Ji pridūrė balsavusi už „naująją prezidentę“ S. Tichanovskają, nes ji „mums žada pasirinkimo galimybę ir pokyčius“.

„Dvidešimt šešeri metai yra labai ilgas laikas. Mums reikia šviežio kraujo“, – pareiškė 33 metų verslininkė ir pridūrė: „Balsavau už Tichanovskają“.

S. Tichanovskaja sako, jog nėra politikė, ir save vadina „paprasta moterimi, mama ir žmona“.

Ji sako, jog pergalės atveju paskelbs naujus rinkimus, kuriuose galės dalyvauti visa opozicija, įskaitant šiuo metu suimtus jos narius.

Tačiau politiniai stebėtojai sako, jog beveik nėra abejonių, kad, nesant tarptautinių rinkimų stebėtojų, šeštos kadencijos siekiantis A. Lukašenka suklastos rinkimų rezultatus.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO), tarptautinė rinkimų ir karų stebėtoja, nuo 1995 metų nė vienų Baltarusijoje įvykusių rinkimų nėra pripažinusi laisvais ir sąžiningais.

Šiais metais ESBO pareiškė, kad nesiųs į šalį savo stebėtojų, nes Minskas laiku jų nepakvietė. Organizacija taip pat išreiškė susirūpinimą dėl opozicijos veikėjų bauginimo ir sulaikymo.

Centrinis rinkimų komitetas sekmadienio ryte paskelbė, jog per išankstinį balsavimą balsavo 41,7 proc. rinkėjų ir buvo viršytas ankstesnis rekordas, kuris buvo pasiektas per 2015 metais įvykusius rinkimus, kuomet savo valią iš anksto pareiškė 36,05 proc. rinkėjų.

Tačiau dėl to, pasak stebėtojų, bus lengviau manipuliuoti rezultatais.

„Griežtas saugumas“

Rinkimų dieną Baltarusijos valdžia sugriežtino saugumo priemones. Be kita ko, į Minską įvažiuojančias transporto priemones tikrina kulkosvaidžiais ginkluoti policininkai. Sostinės gatves patruliuoja sustiprintos policijos pajėgos, taip pat užtverta prieiga prie vyriausybės pastatų.

Baltarusijos gyventojai taip pat pranešė apie problemas norint patekti į nepriklausomų žiniasklaidos priemonių interneto svetaines.

Generalinis prokuroras Aleksandras Koniukas rinkėjus paragino elgtis „protingai“ ir nedalyvauti nesankcionuotose protesto akcijose, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Belta“.

S. Tichanovskaja patikino neraginsianti savo šalininkų po balsavimo protestuoti.

Tačiau ji taip pat paprašė policijos nepaklusti „nusikalstamiems įsakymams“.

Šeštadienį pareigūnai suėmė S. Tichanovskajos rinkimų kampanijos vadovę ir buvo trumpam sulaikę vieną iš dviejų pagrindinių jos sąjungininkių.

Pagal Baltarusijos rinkimų kodeksą, prezidento rinkimai laikomi įvykusiais, jeigu balsavime dalyvavo daugiau kaip pusė į rinkėjų sąrašus įtrauktų šalies piliečių. Prezidentas laikomas išrinktu, jeigu už jį balsavo daugiau kaip pusė balsavusių piliečių.

Į rinkėjų sąrašus šiuose prezidento rinkimuose įtraukti iš viso 6 844 932 piliečiai ir 5 319 piliečių, esančių užsienio šalyse.

Rugpjūčio 9-ąją balsavimas rinkimų apylinkėse vyks iki 20 val. vakaro.

Išankstiniai rinkimų rezultatai, kaip manoma, bus paskelbti pirmadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Va Lietuvai reikia tokio priezidento tai migom padaritu tvarka sutvarkitu tu korumpotu ir vagiu saikas tokiu kaip Lansbergei ir i ji panasus :-)

o

o portretas
mums pofyg kas pas kaimynus juk apie latvija estija tai tyla nes jie sprendzia viska tautos labui o /musu/ VRK biorobote /d irba/ pagal sorosionistu uzsakyma blokuodama NVenskienes kandidatura nes tai butu sakes visai socbergmafijai ir visoms liberpeduku prieplakoms kurie gauna geras euroi/smokas uz visa si pydobardaka taip naikindami dar uzsilikusia tautos morale su patyci/om supildami smelio kruvas istorinese vi/etose kurias vertetu gerbti ir prisi/mi/nti pabandyk pa jud intmi zydu. kokias liekanas tai gan /kukli/ faina zydelka toki armideri/ pakels kad visi/ /pajacai/ prades sokinet setono uzcipuoti bi/orobotai?...

Anonimas

Anonimas portretas
Pirmin Batia Liukasenka geriau negu musu buvusi Magnolija Gribas ( as nepalaikau nei to nei ano visi jie savanaudziai garbetroskos) :-)
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių