Baltarusijoje – masinis protestas: dešimtys tūkstančių žmonių skanduoja „išeik!“

Dešimtys tūkstančių Baltarusijos opozicijos rėmėjų sekmadienį susirinko Minske į „Maršą už laisvę“ prieš Aliaksandro Lukašenkos valdymą, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Skanduodami „Išeik!“ protestuotojai ėjo sostinės Nepriklausomybės prospektu.

Tuo metu sostinėje taip pat vyksta A. Lukašenkos palaikymo mitingas, kuriame dalyvauja ir jis pats.

Susidūręs su didžiausiu iššūkiu per savo 26 metus valdžioje A. Lukašenka šeštadienį pareiškė sulaukęs Rusijos prezidento Vladimiro Putino, kuris pažadėjo padėti „užtikrinti Baltarusijos saugumą“, palaikymo.

Kremlius tik pasakė, jog lyderiai pasikalbėję telefonu susitarė, kad Baltarusijos „problemos“ bus „greitai išspręstos“, neminint konkrečios paramos A. Lukašenkai.

Sekmadienį V. Putinas ir A. Lukašenka vėl aptarė situaciją Baltarusijoje, įskaitant spaudimą, kurį esą Minskui daro užsienis, pranešė Kremliaus spaudos tarnyba.

Baltarusijos autoritarinis vadovas, kuris buvusią sovietinę šalį nuo 1994 metų valdo geležiniu kumščiu, sulaukia vis didesnio į gatves išeinančių piliečių ir užsienio spaudimo dėl savo tvirtinimo, kad praėjusį sekmadienį jis užsitikrino dar vieną kadenciją prezidento poste su 80 proc. balsų.

„Facebook“ nuotr.

Dešimtys tūkstančių žmonių išėjo į gatves, kad pasmerktų oficialiai skelbiamus rezultatus ir palaikytų pagrindinę opozicijos kandidatę Sviatlaną Cichanouskają, 37 metų politikos naujokę, kuri dalyvauti rinkimuose pasiryžo po to, kai buvo įkalinti kiti potencialūs kandidatai, įskaitant jos vyrą.

Per smurto kupiną milicijos susidorojimą su protestuotojais buvo sulaikyta daugiau kaip 6 700 žmonių, šimtai sužeista ir du žmonės neteko gyvybės.

Iš Lietuvos, kur ji pabėgo antradienį, S. Cichanouskaja paragino žmones savaitgalį rengti taikius mitingus, įskaitant sekmadienio maršą Minske.

Opozicija paragino surengti vieną didžiausių mitingų prieš A. Lukašenkos, kuris protestuotojus vadino užsienio kontroliuojamomis „avimis“ ir nusikaltėliais, valdymą.

Mitingas A. Lukašenkai palaikyti

Vidurdienį Minsko centre esančioje Nepriklausomybės aikštėje prasidėjo konkuruojantis A. Lukašenkos palaikymo mitingas. Į jį susirinko apie 10 tūkst. žmonių, kurie mojavo raudonai žaliomis Baltarusijos vėliavomis ir skandavo „Už Baltarusiją!“ bei „Už „Batką“!“.

55 metų prancūzų kalbos mokytoja Sviatlana Hordijenko naujienų agentūrai AFP sakė, kad ji dalyvavo mitinge „todėl, kad Baltarusija buvo stabili pastaruosius 26 metus“.

„Negyvenome taip blogai, iškėlėme šalį iš griuvėsių, viską atkūrėme, – tvirtino ji. – Viskas veikia, tiesiog eik į darbą.“

Žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad darbuotojai buvo verčiami dalyvauti demonstracijoje, antraip rizikavo prarasti darbą; dalis šio mitingo dalyvių autobusais ar traukiniais buvo vežami iš kitų miestų. AFP žurnalistas netoli aikštės suskaičiavo 20 autobusų iš Bresto srities.

Šią akciją surengusios valdžiai palankios visuomeninės organizacijos „Belaja Rus“ pirmininkas Henadzis Davydzka kreipėsi į aikštėje esančius žmones ir kvietė išlaikyti taiką ir ramybę šalyje.

„Mes gerbiame tų, kurie galvoja kitaip, pasirinkimą ir reikalaujame, kad būtų gerbiamas ir mūsų pasirinkimas“, – sakė H. Davydzka, jį cituoja valstybinė naujienų agentūra BelTA.

A. Lukašenka savo ruožtu prašė susirinkusiųjų ginti savo šalį ir jos nepriklausomybę.

„Kviečiau jus čia ne ginti mane, bet pirmą kartą per ketvirtį amžiaus ginti savo šalį ir jos nepriklausomybę“, – pareiškė jis Nepriklausomybės aikštėje.

Valstybinių gamyklų darbuotojų streikai

Penktadienį šimtai valstybinių gamyklų darbuotojų streikavo protestuodami prieš rinkimų rezultatus – tai tapo pirmuoju ženklu, kad tradicinis A. Lukašenkos paramos pagrindas atsisuko prieš jį.

Tūkstančiai Minsko gyventojų dalyvavo šeštadienį vykusioje demonstracijoje, daug jų susirinko vietoje, kur pirmadienį, protestuodamas prieš rinkimų rezultatus, žuvo 34 metų Aliaksandras Taraikovskis.

Demonstrantai ten nešė gėles ir skanduodami „Ačiū!“ iškėlė pergalės ženklus.

Daugelis rankose laikė susidorojimo metu sumuštų protestuotojų nuotraukas, o vienas vyras stovėjo vienais apatiniais, ant jo šlaunų, sėdmenų ir nugaros buvo matyti violetinės mėlynės.

Žmogaus teisių grupė „Amnesty International“ pasmerkė „plataus masto kankinimus ir kitokius žiaurus veiksmus, už kuriuos atsakingos Baltarusijos valdžios institucijos, ketinančios bet kokiomis priemonėmis numalšinti taikius protestus“.

Baimė dėl Rusijos intervencijos

Kai kurie protestuotojai teigė, kad bijo Rusijos intervencijos A. Lukašenkos vardu.

„Akivaizdu, kad mūsų prezidentas nebegali susitvarkyti su savo žmonėmis, jis siekia pagalbos rytuose“, – teigė 27 metų programuotojas Aleksejus Liničas.

„Jei Rusija įsikiš, tai bus blogiausia. Aš to tikrai bijau“, – sakė kraštovaizdžio dizainerė Olha Nesteruk.

Šeštadienį tūkstančiai žmonių taip pat protestavo prie Baltarusijos valstybinės televizijos būstinės, skųsdamiesi, kad jų laidos remia A. Lukašenką ir pateikia iškreiptą vaizdą apie protestus.

Iš pastato išėjo apie 100 darbuotojų, kurie prisijungė prie minios ir sakė, kad pirmadienį planuoja streikuoti.

Europos Sąjungos ministrai, reaguodami į susidorojimą po rinkimų, sutarė sudaryti sąrašą, kam Baltarusijoje bus taikomos naujos sankcijos.

Lietuvos, Estijos ir Latvijos vadovai šeštadienį pasmerkė susidorojimą ir paragino surengti naujus rinkimus.

Ambasadoriaus parama

Baltarusių leidinys „Naša Niva“ sekmadienį pasidalijo Baltarusijos ambasadoriaus Slovakijoje Ihario Liaščenios įrašytu vaizdo įrašu, kuriame jis išreiškė paramą taikiems protestuotojams savo šalyje.

„Kaip ir visus baltarusius, mane pribloškė pasakojimai apie mano šalies piliečių kankinimus ir sumušimus“, – sakė jis.

„Aš solidarizuojuosi su tais, kurie dalyvaudami taikiose eitynėse išėjo į Baltarusijos miestų gatves, kad jų balsai būtų išgirsti, kalbėjo diplomatas. – Aš nuoširdžiai tikiuosi, kad mano šalies ateitis bus grindžiama atsižvelgiant į visų visuomenės sluoksnių ir įvairių politinių jėgų atstovų pozicijas. Baltarusiai šią teisę iškovojo kentėdami.“

S. Cichanouskaja penktadienį paskelbė apie kuriamą Koordinavimo tarybą, siekiant užtikrinti valdžios perdavimą. Ji paprašė užsienio vyriausybių „padėti mums organizuoti dialogą su Baltarusijos valdžia“.

Ji pareikalavo valdžios išlaisvinti visus sulaikytus asmenis, pašalinti iš gatvių saugumo pajėgas ir pradėti baudžiamąsias bylas prieš tuos, kurie liepė susidoroti su protestuotojais.

Ji sakė surengsianti naujus rinkimus, jei A. Lukašenka pasitrauks.

65 metų A Lukašenka savo ruožtu atmetė bet kokius pasiūlymus, kad šią politinę krizę galėtų mėginti padėti išspręsti užsienio tarpininkai, ir Gynybos ministerijos pareigūnams šeštadienį pareiškė valdžios neperduosiantis.

„Niekam neatiduosime šalies, – kalbėjo jis. – Mums nereikalingos jokios užsienio vyriausybės, jokie tarpininkai.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip jau yra...

Taip jau yra... portretas
Tu į veidrodį pažiūrėk, ir gerai gerai pagalvok.

Nesupratau

Nesupratau portretas
Kam čia savj šalį reikia rašyti kažkokia amerikosu kalba get out....

EX

EX portretas
Baltarusijoje "Laisvės Džiną" savo agresija ir smurtu prieš Tautą išleido pats A. Lukašenka. Dabar jau gelbėkis pats. Vienas iš protestuotojų perspėjo-"išeik kol nevėlu, daugiau nei metų neišsilaikysi".
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių