Baltarusija tikisi branduolinio kuro pirmajam Astravo AE reaktoriui sulaukti lapkritį

  • Teksto dydis:

Branduolinis kuras pirmajam Astravo elektrinės reaktoriui iš Rusijos turėtų būti pristatytas šių metų lapkritį, jį planuojama įkrauti 2019-ųjų vasarį, pareiškė Baltarusijos energetikos viceministras.

„Kurą pirmajam reaktoriui turėtume gauti šiemet lapkritį“, – sakė Michailas Michadiukas.

Rusijos kuro branduolinėms jėgainėms tiekėja TVEL gruodžio pabaigoje su Baltarusija pasirašė Astravo atominės elektrinės (AE) abiejų energijos blokų aprūpinimu kuru sutartį, kurios sąlygos neviešinamos.

„Mes privalome atlikti kai kuriuos technologinius darbus, kad 2019 metų vasarį galėtume parengti reaktorių darbui – įkrauti į jį kurą bei pradėti bandymus“, – pabrėžė M. Michadiukas.

Jo žodžiais, Astravo AE prie elektros perdavimo tinklų turėtų būti prijungta 2019-ųjų viduryje, po bus pamažu didinama jėgainės galia.

„Tai turėtų tęstis pusmetį, ir ateinančių metų pabaigoje pirmasis reaktorius turėtų būti pradėtas naudoti numatytuoju pajėgumu“, – pridūrė viceministras.

Astravo AE bus įrengti du rusiško VVER projekto reaktoriai, kurių kiekvieno galia – 1200 megavatų. Baltarusija tikisi, kad o antrasis reaktorius pradės veikti 2020 metų viduryje. Projektą finansuoja Rusijos vyriausybė, jį įgyvendina Rusijos valstybinė branduolinė energetikos korporacija „Rosatom“.

Sulaukė apie pusę tūkstančio klausimų

Europos Komisija (EK) pateikė Baltarusijai apie pusę tūkstančio klausimų dėl jos nacionalinių statomos Astravo atominės elektrinės (AE) streso testų ataskaitos, pranešė Baltarusijos energetikos ministerija.

„Europos Komisija suformavo specialistų iš Europos Sąjungos šalių reguliuojančių institucijų grupę (Baltarusijos nacionalinių Astravo AE streso testų – BNS) ataskaitai įvertinti. Ši darbo grupė parengė apie 500 klausimų – tai normali praktika“, – pareiškė  M. Michadiukas.

Pasak jo, kovo mėnesį į Baltarusiją turėtų atvykti 22 ekspertai iš 17-os šalių.

„Mes turėsime atsakyti į pateiktus klausimus. Atsakymus ruošiame. Dauguma klausimų susiję su nacionalinės ataskaitos kai kurių skyrių išaiškinimais ir patikslinimais“, – pabrėžė M. Michadiukas.

Baltarusija pernai lapkritį EK pateikė nacionalinių Astravo AE streso testų ataskaitą. Galutinį vertinimą Komisija turėtų pateikti birželio mėnesį.

Lietuva suformulavo daugiau kaip 100 pastabų ir klausimų dėl Astravo AE atsparumo ekstremalių reiškinių poveikiui. Darbo grupė teigia pasigedusi pagrindimo dėl Astravo AE atsparumo sunkaus komercinio lėktuvo sudužimo poveikiui, taip pat sunkiųjų avarijų valdymo sistemos nepriklausomumo užtikrinimo.

Vis dėlto svarbiausias Lietuvos klausimas dėl jėgainės aikštelės parinkimo ataskaitoje nėra nagrinėjamas, tad jis ir kiti Lietuvai svarbūs klausimai dėl poveikio aplinkai vertinimo, dėl statybos ir būsimos eksploatavimo kokybės, saugos kultūros užtikrinimo, išlieka kol kas neatsakyti.

Astravo AE streso testus 2016 metais atliko pagrindinio jėgainės rangovo „Rosatom“ antrinė įmonė „Atomprojekt“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
ŠAUNUOLIS LUKOŠENKO.TURI PINIGŲ,TAI IR STATO ATOMINĘ,O LIETUVOS BIUDŽETĄ IŠVOGĘ GALI TIK PADEJUOTI,PASIKOLIOTI,NA IR PALOTI.

tai

tai portretas
kur liko ta /vieninga/ europa turbut bijo nauju teroristu tai sutinka su viskuo.......
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių