Austrijos vicekancleris atsistatydino dėl su Rusija susijusio skandalo

  • Teksto dydis:

Austrijos ultradešiniųjų pažiūrų vicekancleris Heinzas-Christianas Strache (Heincas Kristianas Štrachė) atsistatydino kilus skandalui dėl slapta nufilmuoto vaizdo įrašo, kuriame esą matyti, kaip jis žada atsilyginti vienai Rusijos verslininkei mainais už pagalbą organizuojant rinkimų kampaniją.

„Pateikiau kancleriui [Sebastianui] Kurzui (Sebastianui Kurcui) prašymą atsistatydinti iš Austrijos vicekanclerio pareigų, ir jis priėmė šį sprendimą“, – pastebimai susijaudinęs 49 metų H.-Ch. Strache, kuris taip pat yra kraštutinės dešiniosios Laisvės partijos (FPOe] lyderis, sakė kalbėdamas per televiziją.

Penktadienį Vokietijos savaitraštis „Der Spiegel“ ir dienraštis „Sueddeutsche Zeitung“ paskelbė vaizdo įrašą, esą slapta nufilmuotą likus keliems mėnesiams iki 2017 metais vykusių Austrijos parlamento rinkimų.

Leidiniai nurodė, kad įraše matyti, kaip H.-Ch. Strache ir jo bendrapartietis parlamentaras Johannas Gudenusas (Johanas Gudenusas) kalbasi su verslininkė Aliona Makarova, vieno Rusijos oligarcho dukterėčia, jog ji galėtų investuoti Austrijoje. Konkrečiai buvo aptariama galimybė perimti didžiausiu tiražu šalyje platinamo bulvarinio laikraščio „Krone Zeitung“ kontrolę.

H.-Ch. Strache leido suprasti, kad nauji savininkai galėtų atlikti „Krone“ redakcijos personalo pakeitimų ir pasinaudoti laikraščiu, kad padėtų FPOe rinkimų kampanijai.

Jis taip pat užsiminė, kad moteris tuomet galėtų tikėtis gauti valstybės užsakymų.

Vokietijos leidiniai nurodė, kad H-Ch. Strache tvirtino, jog „Krone“ redakcijos darbuotojai pokyčiams nesipriešins, nes „žurnalistai yra didžiausios kekšės mūsų planetoje“.

Šį vaizdo medžiagą paskelbę laikraščiai nurodė neturintys patikimos informacijos, kas organizavo kruopščiai parengtą slaptą susitikimo filmavimą vienoje prabangioje viloje Ibisos saloje.

Susitikimo metu H.-Ch. Strache, kuris yra Austrijos Laisvės partijos (FPOe) lyderis, dar nėjo kanclerio pavaduotojo pareigų. Susitikimą, kaip manoma, organizavo vienas iš politiko padėjėjų, mokantis rusų kalbą.

H.-Ch. Strache pripažino, kad toks susitikimas buvo, bet neigė kaip nors nusikaltęs.

Kaip praneša Vokietijos televizija „Welt“, per šeštadieninę spaudos konferenciją H.-Ch. Strache teigė nepadaręs jokio nusikaltimo ir tikino, kad per minėtą incidentą „elgėsi kaip mačo“ ir norėjo „padaryti įspūdį patraukliai moteriai“.

Vicekancleris teigė tapęs neteisėtomis priemonėmis surengtos „tikslingos politinės atakos auka“, tačiau pridūrė paliekąs postą, kad išvengtų tolesnės žalos vyriausybei.

Anksčiau jis sakė „Sueddeutsche Zeitung“, kad „tą vakarą buvo vartojama daug alkoholio“ ir kad su pašnekove buvo sunku susikalbėti dėl „aukšto kalbos barjero“.

Laisvės partija taip pat pareiškė svarstanti galimybę kreiptis į teismą dėl „neteisėto filmavimo“.

„Didžiausias skandalas“

Anksčiau pagrindinė opozicinė Socialistų partija (SPOe) pareikalavo, kad H.-Ch. Strache ir J. Gudenusas atsistatydintų. Pasak socialistų, šis incidentas yra „didžiausias skandalas“ per Austrijos pokario istoriją.

Liberali partija NEOS prisidėjo prie šių raginimų ir sakė, kad dabar pirmalaikiai parlamento rinkimai yra „nebeišvengiami“.

Kancleris S. Kurz vėliau šeštadienį ketina pakomentuoti šį skandalą. Žiniasklaida nurodė, kad jis gali nuspręsti paskelbti pirmalaikius rinkimus.

„Krone Zeitung“ ypač aštriai reagavo į šiuos paviešinimus ir savo šeštadienį numeryje paskelbė: „FPOe galas!“

Laikraštis „Die Presse“ irgi užsiminė, kad „koalicija atsidūrė ant ribos“.

Austrijos naujienų agentūra APA citavo FPOe šaltinius, sakiusius, kad jie nori mėginti gelbėti koalciją su S. Kurzo centro dešiniąja Liaudies partija (OeVP) ir vietoje H.-Ch. Strache vicekancleriu pasiūlyti FPOe susisiekimo ministrą Norbertą Hoferį.

Minėtame vaizdo įraše H.-Ch. Strache taip pat kalba apie galimybę privatizuoti dalį Austrijos visuomeninio transliuotojo ORF. Jis teigė norįs, kad Austrijos žiniasklaida taptų panašesnė į kaimyninės Vengrijos.

Vengrijos dešiniojo sparno nacionalistas premjeras Viktoras Orbanas pertvarkė šalies visuomeninę žiniasklaidą ir pavertė ją vyriausybės propagandos įrankiu. Be to, jo sąjungininkai supirko nemenką dalį privačiosios žiniasklaidos sektoriaus.

H.-Ch. Strache taip pat atrodė siunčiantis užuominą, kad FPOe rinkimų kampanijai galėtų būti paaukota lėšų apeinant įprastus būdus, kad būtų išvengta teisinės priežiūros.

Šie įtarimai buvo paskelbti likus vos kelioms dienoms iki svarbių Europos Parlamento rinkimų.

Pastarosiomis savaitėmis S. Kurzui jau teko ginti savo sprendimą formuoti vyriausybę su kraštutiniais dešiniaisiais po virtinės paviešinimų apie FPOe narių palankumą ekstremistams.

Vienas vyriausybės atstovas sakė, kad S. Kurzas gali šeštadienį paskelbti pareiškimą šiuo klausimu.

Visuomeninis transliuotojas ORF pranešė, kad FPOe pagrindinis kandidatas ateinančią savaitę vyksiančiuose Europos rinkimuose – europarlamentaras Haraldas Vilimsky (Haraldas Filimskis) – atšaukė šeštadienį turėjusią įvykti kelionę į Milaną, kur jis ketino dalyvauti kampanijos renginyje su Italijos kraštutinių dešiniųjų pažiūrų vidaus reikalų ministru Matteo Salvini (Matėju Salviniu).

H.-Ch. Strache 2005 metais perėmė FPOe lyderio postą iš savo kontroversiškojo pirmtako Joergo Haiderio (Jorgo Haiderio).

Jis pats jaunystėje palaikė ryšius su neonaciais, bet tapęs partijos lyderiu stengėsi pagerinti FPOe įvaizdį ir užsitikrinti platesnį rinkėjų palaikymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Che: "H.-Ch. Strache teigė nepadaręs jokio nusikaltimo ir tikino, kad per minėtą incidentą „elgėsi kaip mačo“ ir norėjo „padaryti įspūdį patraukliai moteriai“..." - bijai antros dalies paviešinimo, kurioje bus matyt kaip NORI 'įspūdį' daryt, bet iš 'mačo' tik pšš gavos; - nepamiršk, Heinziuk, kad nepatenkintos moterys KERŠTINGOS.

Ozys&Ozesnis

Ozys&Ozesnis portretas
Ir net tokio fantastinio sapno nei vienas oziu fermos meslavabalis niekada nesusapnavo

Ozys&Ozesnis

Ozys&Ozesnis portretas
O pas musu tai niekas neatsistatydino del skandalo su Amerikonija ir CZV kalejimais
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių