Australija didindama gynybos pajėgumus kurs valdomąsias raketas

Australija trečiadienį paskelbė, kad siekdama didinti gynybos pajėgumus ir glaudžiai bendradarbiaudama su Jungtinėmis Valstijomis pradės kurti savo valdomąsias raketas.

Pranešimas pasirodė Ramiojo vandenyno regione augant nerimui dėl vis didesnio Kinijos kategoriškumo ir karinių pajėgumų.

Priežastimi nurodęs „kintančią pasaulinę aplinką“, Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas (Skotas Morisonas) sakė, kad šalis bendradarbiaudama su kokia nors ginklų gamintoja kurs raketas ir kad pagal šį planą bus sukurta tūkstančiai darbo vietų, atsiras naujų eksporto galimybių.

Pasak S. Morrisono, iš pradžių Kanbera skirs 1 mlrd. Australijos dolerių (648 mln. eurų) pagal didžiulį, 10 metų trukmės investicijų gynybos ir gynybos pramonės srityse planą.

„Savų nepriklausomų pajėgumų Australijos teritorijoje sukūrimas yra svarbus australų saugumui užtikrinti“, – sakė S. Morrisonas.

Anksčiau modernias raketas Australija gamino prieš kelis dešimtmečius. Dabar šalis jas importuoja iš sąjungininkų, įskaitant JAV.

Šiuo metu Australija jau kuria raketas, kurios turi tarnauti kaip masalas ir trikdyti atskriejančias raketas.

Nepriklausomo analitinio centro Australijos strateginės politikos instituto Gynybos, strategijos ir nacionalinio saugumo skyriaus direktorius Michaelas Shoebridge'as (Maiklas Šubridžas) vyriausybės sprendimą pavadino sveikintina žinia, leisiančia užpildyti strateginę spragą.

„Tai pagrįsta dviem „K“ – Kinija ir „kovidu“ – pareiškė M. Shoebridge'as.

Jo teigimu, Kanberai kelia rimtą susirūpinimą Pekino agresija, taip pat pasaulio tiekimo grandinių pažeidžiamumas, kurį atskleidė koronaviruso pandemija.

Australijai labiausiai trūksta ilgojo nuotolio priešlaivinių raketų, kurios galėtų būti paleidžiamos iš karo laivų ar orlaivių, pažymėjo M. Shoebridge'as. Jis pridūrė, jog kariuomenės naujosios kovos mašinos taip pat reikalauja naujų raketinių pajėgumų.

Eksperto nuomone, Kanberai būtų prasminga bendradarbiaujant su Vašingtonu kurti naujos kartos hipergarsines raketas. Pasak eksperto, potencialūs komerciniai partneriai galėtų būti tokie dideli amerikiečių ginklų gamintojai kaip „Lockheed Martin“ ir „Raytheon“, nors kitos bendrovės galėtų prisidėti prie atskirų sistemų vystymo.

Australija priklauso vadinamajam „Penkių akių“ žvalgybos aljansui, kaip ir JAV, Kanada, Jungtinė Karalystė ir Naujoji Zelandija.

„Glaudžiai bendradarbiausime su Jungtinėmis Valstijomis įgyvendindami šią svarbią iniciatyvą, siekdami įsitikinti, kad suprantame, kaip mūsų veikla gali geriausiai patenkinti tiek Australijos, tiek augančius svarbiausios karinės partnerės poreikius“, – sakė gynybos ministras Peteris Duttonas (Piteris Datonas).

Ministro teigimu, ginklų kūrimas Australijoje ne tik padidintų jos pajėgumus, bet ir leistų šaliai turėtų pakankamai atsargų karinėms operacijoms, jei būtų sutrikdyta pasaulinė tiekimo grandinė.

Prieš paskelbiant apie planus didinti pajėgumus, Australijos strateginės politikos institutas įvertino, kad šalis per ateinančius 20 metų turės išleisti 100 mlrd. Australijos dolerių raketų ir valdomųjų ginklų įsigijimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

turbut

turbut portretas
britu monarchai ruosiasi persikelt pas aborigenus o apsauga nepakenks.

o

o portretas
nuo ko ir ka saugos gal potvynio nualintas zemes ar aborigenus nuo antarktydos fasistu ar ateiviu ja ponams nereikia nebent kinai ?...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių