Aukso ieškotojų renesansas: brangus metalas sugrąžina lobių medžiotojus į laukus

Per pastarąjį dešimtmetį daugiau kaip 2,5 karto išaugusi aukso kaina atgaivino aukso ieškotojų gentį. Tokiose šalyse, kurios garsėja aukso gavyba, pavyzdžiui, Australijoje, dabar tūkstančiai žmonių ima į rankas metalo detektorius ir eina ieškoti aukso grynuolių.

Nedidelio žirnio dydžio aukso grynuolis sveria apie gramą. Dabar tas gramas, priklausomai nuo aukso kokybės, gali kainuoti beveik 80 eurų, tad kilogramas švaraus aukso kainuos apie 80 tūkst. eurų. Todėl centrinėse Kvynslando teritorijose kiekvieną sezoną darbuojasi po kelis tūkstančius aukso ieškotojų.

„Priklausomybė atsiranda, kai tik randi aukso gabalėlį. Aukso karštligė tikrai yra“, – teigė aukso ieškotojų instruktorius Leighas McGrathas.

Reikia tik įrangos ir daug kantrybės, bet to gali pamokyti labiau patyrę aukso ieškotojai.  

„Nėra miesto triukšmo, nėra automobilių, nieko nėra. Metalo detektorius kartais sucypia, bet tai ir viskas“, – pasakojo aukso ieškotojų instruktorius. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Šiose vietose aukso ieškanti Judy Irwin darbuojasi jau antrą sezoną. Pirmą kartą ji nerado nieko, bet dabar jau geriau.  

„Pirmąsias porą savaičių čia man sekėsi neblogai“, – džiaugėsi aukso ieškotoja J. Irwin. 

Dėl pasaulio finansinių ir politinių krizių bei karų nuo 2016 m. pradžios, kai auksas kainavo tik kiek daugiau tūkstančio Amerikos dolerių už unciją, jis pabrango iki daugiau kaip 2,5 tūkstančio. Dėl tokios kainos auksą kasančios šalys svarsto, ar nevertėtų vėl pradėti eksploatuoti ir tas kasyklas, kur aukso nėra daug.

Iš tikrųjų kalnakasybos kompanijos visai nepergyvena, kad aukso ieškotojai surinks šiek tiek geltonojo metalo nuo žemės paviršiaus – tikri turtai yra gilumoje. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių