Armėnijoje protestuotojai reikalauja premjero apkaltos

Šimtai protestuotojų pirmadienį susirinko prie Armėnijos parlamento, reikalaudami ministro pirmininko Nikolo Pašiniano atstatydinimo dėl teritorijos, kurią jis perdavė kaimyniniam Azerbaidžanui, kad būtų išspręstas dešimtmečius trunkantis ginčas.

Masinių protestų banga prasidėjo balandžio mėnesį, kai Jerevanas sutiko grąžinti Baku teritoriją, kurią kontroliavo nuo dešimtojo dešimtmečio.

Kaimynės kariavo du karus dėl Kalnų Karabacho regiono, o pernai Azerbaidžanas atsiėmė jį iš armėnų separatistų, tris dešimtmečius valdžiusių anklavą.

N. Pašiniano valdžia išlieka nepajudinta, nepaisant iššūkių, kuriuos metė protestų lyderis, charizmatiškasis arkivyskupas Bagratas Galstanianas.

Pirmadienį šimtai protestuotojų po naktinio piketo, lyjant lietui, tęsė demonstraciją prie įstatymų leidžiamosios valdžios rūmų Jerevane.

AFP žurnalistas pranešė, kad teritorijoje, kur protestuotojai pasistatė palapines, gausu policijos pareigūnų.

Keli tūkstančiai protestuotojų sekmadienį buvo susirinkę prie vyriausybės būstinės, o po to žygiavo prie parlamento.

Kalbėdamas protestuotojams B. Galstanianas paragino parlamentą antradienį surengti neeilinį posėdį ir balsuoti dėl apkaltos.

Jei ji pavyktų, laikinoji vyriausybė turėtų paskelbti pirmalaikius parlamento rinkimus. Sekmadienį jis paragino protestuotojus surengti keturias dienas iš eilės truksiančią akciją prie parlamento ir taip didinti spaudimą.

B. Galstanianas laikinai pasitraukė iš religinių pareigų, kad galėtų kandidatuoti į premjero postą. Tačiau pagal Armėnijos įstatymus jis negali pretenduoti į šias pareigas, nes turi dvigubą – Armėnijos ir Kanados – pilietybę.

Nepanašu, kad jo kampanija bus sėkminga, nes opozicijos įstatymų leidėjai neturi pakankamai vietų parlamente, kad galėtų pradėti apkaltos procedūrą.

Praėjusią savaitę Armėnija oficialiai grąžino Azerbaidžanui keturių pasienio kaimų, kuriuos užgrobė prieš kelis dešimtmečius, kontrolę – šį sprendimą N. Pašinianas gynė kaip žingsnį siekiant užtikrinti taiką su Baku.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lauk Pašiniano valdžią. JAV Pedalai iš visur vejami. Bravo

Lauk  Pašiniano valdžią. JAV Pedalai iš visur vejami. Bravo portretas
*
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių