Dėl pabrangusios energijos – neįprastas siūlymas: prašo nedėvėti kaklaraiščių

  • Teksto dydis:

Po ES energetikos susitarimų, kuriais siekiama riboti priklausomybę nuo rusiškų dujų, šalys rengia energijos taupymo planus. Ispanijoje pokyčiai biuruose, parduotuvėse bei viešojo maitinimo įstaigose, pasakojama LNK reportaže.

„Šiuose pastatuose oro kondicionavimo temperatūra vasarą turi būti sumažinta iki 27 laipsnių, o žiemą šildyti iki devyniolikos. Taip pat turėtume išjungti parduotuvių vitrinų šviesas bei pastatų apšvietimą, kai jie nedirba“, – kalbėjo Ispanijos energetikos ministrė Teresa Ribera.

Parduotuvėse iki rugsėjo 30 dienos turės būti įrengti automatiniai užraktai, jog durys nebūtų paliktos atidarytos. Visas šias priemones numatoma taikyti iki kitų metų pabaigos, tačiau Madrido regiono valdžiai jos kelia nerimą.

„Ypač esame susirūpinę, kad centrinė valdžia reguliuoja, kaip prekybininkai ir verslininkai turi palaikyti temperatūrą savo įmonėse, ar vitrinos turi būti apšviestos, ar ne. Manome, kad esant dabartinei energijos kainai niekas geriau už juos pačius negali nuspręsti dėl energijos mažinimo“, – sakė Madrido regiono vyriausybės viceprezidentas Enrique Ossorio.

Prieštaringos nuomonės ir iš pačių prekybininkų.

„Madrido centre parduotuvėlėse atidarome duris, nes tai labai turistinis rajonas. Durų uždarymas nubaidys mūsų klientus“, – teigė parduotuvės savininkė Veronica Lopez.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Kiek neįprastą nurodymą pateikė ir Ispanijos premjeras. Vyriausybės pareigūnų ir privačiame sektoriuje dirbančių žmonių jis paprašė darbo metu atsisakyti dėvėti kaklaraiščius, esą be jų bus vėsiau ir mažiau reikės kondicionieriaus.

„Jei vyriausybė liepė nebenešioti kaklaraiščių, tam yra priežastis, todėl jeigu vyriausybė pasakė, kad temperatūra turi būti sumažinta vienu laipsniu, gal tai nėra toks mažas taupymas. Jei ji pasakė, kad sutaupys 15 proc., tai ir aš savo sąskaitoje sutaupysiu tiek pat. Būtent tai, mano nuomone, yra veiksmingiau nei kiti dalykai“, – kalbėjo energetikos ekspertas Jorge Morales de Labra.

Bet ispanai nusiteikę pozityviai.

„Tiesą sakant, aš tai matau kaip gerą dalyką. Nežinau, ar tiesa, kad į parduotuvę einame tik tada, kai atidarytos durys. Vasarą visada turiu dėvėti striukę, pavyzdžiui, kino teatruose ar kai įlipu į autobusą, nes oro kondicionierius toks stiprus, kad jis mane traukia kiaurai“, – sakė ispanė Laura Sanz Bueno.

Temperatūros ribas ir ribojimus parduotuvėms taikys ir Italija bei Prancūzija. Pastaroji taip pat siekia nuo pirmos iki šeštos valandos ryto uždrausti šviečiančią reklamą. Vokietijoje išjungti prožektoriai, apšviečiantys istorinius pastatus ir paminklus. Kitur sumažintas gatvių apšvietimas ir nustatyta temperatūra viešosiose įstaigose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Palangos Juzė

Palangos Juzė portretas
štai ką reiškia, kai valdžioje moterys-ir daugiausia senmergės. Ir pas mus, ir Eurosojūze, ir net Amerikėje

Gggg

Gggg portretas
Tikra EUROgeiŽopa!!!

LT

LT portretas
Pramone daugiausia elektros suvartoja o ne tokios visokios nesamones,matyt jie turi kitus tikslus ir galbut turi kazkoki tiksla taip dresuodami zmones
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių