Apklausa: infliacija euro zonoje artimiausioje ateityje toliau viršys 2 proc.

  • Teksto dydis:

Infliacija euro zonoje artimiausioje ateityje toliau viršys 2 proc., parodė Europos Centrinio Banko (ECB) penktadienį paskelbta ekonomistų apklausa, su kurios rezultatais euro zonos centrinis bankas susipažino prieš padidindamas palūkanų normas pirmą kartą per 11 metų.

Apklausoje dalyvavę profesionalieji prognozuotojai „padidino savo lūkesčius dėl infliacijos visais prognozių laikotarpiais“, rašoma ECB paskelbtame pranešime.

Ekonomistai savo prognozes dėl infliacijos 2022, 2023 ir 2024 metais padidino iki atitinkamai 7,3, 3,6 ir 2,1 procento.

Palyginti su balandį skelbtomis prognozėmis, 2022 metų prognozė buvo padidinta 1,3 procentinio punkto, 2023 metų prognozė – 1,2 procentinio punkto, o 2024 metų prognozė – 0,2 procentinio punkto.

Birželį infliacija euro zonoje pakilo iki 8,6 proc., pasiekusi aukščiausią euro zonos istorijoje lygį ir gerokai viršijusi ECB taikomą tikslinį 2 proc. lygį.

Prognozės buvo padidintos „daugiausia dėl didesnių energijos ir maisto kainų“, taip pat dėl didesnių gamyboje naudojamų žaliavų kainų perdavimo vartotojams, pažymėjo ECB.

ECB Valdančioji taryba ketvirtadienį, kai nusprendė netikėtai padidinti palūkanų normas 50 bazinių punktų, turėjo galimybę susipažinti su prognozėmis, pareiškė agentūros AFP šaltiniai euro zonos centriniame banke.

Prieš posėdį ECB buvo davęs suprasti, kad normos bus padidintos tik ketvirčiu procentinio punkto, nors kai kurie analitikai visgi spėjo, kad euro zonos centrinis bankas gali imtis ryžtingesnių veiksmų.

„Tikėtina, kad ši apklausa padarė poveikį Valdančiajai tarybai“ ir paskatino ją „nusiųsti aiškų signalą rinkoms“, pareiškė turto valdymo bendrovės „Pictet Wealth Management“ makroekonominių tyrimų skyriaus vadovas Frederikas Ducrozet (Frederikas Diukrozė).


Šiame straipsnyje: infliacijakainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

na nereikia lia lia lia .... infliacija siandiena

na  nereikia lia lia lia .... infliacija  siandiena  portretas
euro zonoje pasiekus jau 8% ir toliau artimiausioj ateity yirsys ir tuos 8 %..... taip kad tie 2% senai uzmirstas skaicius

kas yra inflecija ?

kas yra inflecija ? portretas
cia kai 5 prarabu genamas dirbi uz minimalia alga kuria valdzia prievoles forma perveda i svedbanka a tam ka riekute duonos nusipirkt bankas ir valdzia da axujelna procenta nurauna.... aciu jum sukos uz bauduva radarus ir kameras ir kalejimus aciu jum pdraztai uz PSD laza ir privaloma karine tarnyba

Gaidyne maisto

Gaidyne maisto  portretas
Kainos didesnes nei Liuksemburge
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių