„Amnesty International“ ragina Ugandos prezidentą neremti prieš LGBTQ nukreipto įstatymo

Teisių gynėjų grupė „Amnesty International“ trečiadienį paragino Ugandos prezidentą Yoweri Museveni (Joverį Musevenį) atsisakyti parlamento priimto griežto įstatymo projekto, smerkiančio homoseksualius asmenis, ir pavadino tai rimtu išpuoliu prieš LGBTQ žmones.

Ugandos įstatymų leidėjai antradienį paskubomis priėmė įstatymo projektą, kuriame nustatytos griežtos bausmės tiems, kurie turi tos pačios lyties asmenų santykius.

Homoseksualumas šioje konservatyvioje Rytų Afrikos valstybėje ir taip yra draudžiamas, tad iš karto nebuvo aišku, dėl kokių konkrečiai naujų bausmių buvo susitarta.

„Šis dviprasmiškas, aptakiai suformuluotas įstatymas netgi numato baudžiamąją atsakomybę tiems, kurie „propaguoja“ homoseksualumą“, – teigė „Amnesty International“ Rytų ir Pietų Afrikos direktorius Tigere Chagutah (Tigerė Čaguta).

Įstatymų leidėjai pakoregavo didelę dalį pirminio teisės akto projekto, o visi, išskyrus vieną, palaikė įstatymo projektą.

Prieš įstatymo projektą pasisakęs Y. Museveni Nacionalinio pasipriešinimo judėjimo narys Foxas Odoi-Oywelowo (Foksas Odojus Oivelovas) naujienų agentūrai AFP teigė, kad už sunkesnius nusikaltimus pažeidėjams gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos arba net mirties bausmė.

„Amnesty International“ pareiškė, kad Y. Museveni „privalo skubiai vetuoti šį pasibaisėtiną teisės aktą“, ir pridūrė, kad jis „institucionalizuos diskriminaciją, neapykantą ir išankstinį nusistatymą“ prieš LGBTQ bendruomenę.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) trečiadienį irgi paragino Ugandą persvarstyti prieš gėjus nukreiptą įstatymo projektą.

„Vakar Ugandos parlamento priimtas prieš homoseksualumą nukreiptas įstatymas pakenks pagrindinėms visų ugandiečių žmogaus teisėms ir gali pakeisti laimėjimus kovos su ŽIV/AIDS srityje, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė A. Blinkenas. – Raginame Ugandos vyriausybę ryžtingai persvarstyti šio teisės akto įgyvendinimą.“

Prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija yra pažadėjusi ginti LGBTQ teises kaip pagrindinę savo užsienio politikos dalį, nors daugelyje konservatyvesnių šalių pirmenybė teikiama ramiai diplomatijai.

Uganda kritikuojama tuo metu, kai J. Bideno administracija taip pat daugiau dėmesio skiria Afrikai ir žada vykdyti labiau vertybėmis grindžiamą politiką nei varžovės Kinija ir Rusija.

Diskusijos dėl įstatymo projekto Ugandos parlamente buvo persunktos homofobiškais išsireiškimais, o pats šalies prezidentas praėjusią savaitę homoseksualius asmenis pavadino iškrypėliais.

Nepaisant to, 78-erių Ugandos lyderis ne kartą pabrėžė, kad šio klausimo nelaiko prioritetiniu ir nori palaikyti gerus santykius su Vakarų donorais ir investuotojais.

Uganda yra liūdnai pagarsėjusi dėl savo netolerancijos homoseksualumui, kuris pagal kolonijinių laikų įstatymus yra kriminalizuotas.

Bet nuo 1962-ųjų, kai buvo paskelbta nepriklausomybė nuo Jungtinės Karalystės, už tos pačios lyties asmenų santykius nebuvo nuteistas nė vienas asmuo.

2014 metais Ugandos įstatymų leidėjai pritarė įstatymų projektui, pagal kurį už homoseksualius lytinius santykius pagautiems asmenims buvo numatyta laisvės atėmimo bausmė iki gyvos galvos.

Tačiau vėliau teismas dėl formalių priežasčių panaikino šį įstatymą, kuris sulaukė tarptautinio pasmerkimo, o kelios Vakarų valstybės įšaldė arba perskirstė milijonus dolerių valstybės paramos.

Praėjusią savaitę policija pranešė, jog pietiniame Džindžos mieste prie ežero sulaikė šešis vyrus, kurie „praktikavo homoseksualumą“.

Pasak policijos, dar šeši vyrai dėl tų pačių priežasčių buvo sulaikyti sekmadienį.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pastaba

Pastaba portretas
Kas čia blogo, juk aiškiai įstatyme parašyta :-numato baudžiamąją atsakomybę tiems, kurie „propaguoja“ homoseksualumą“. Nepropaguokite ir reklamuokite, tad jokios bausmės nebus. Tad sėdekite sau namuose, "tratinkitės į įšangę", tik nereikia jaunimui tokio džiaugsmo. Demokratiškai švelnus įstatymas.

kokie

kokie portretas
dar lgbt, pe de ras tai, ko re fi les ir tranzai, gyditi bl..ligonius, ir nah..i nugyditi

puiku

puiku portretas
saunuolis yra zmoniu!! o zmogystu gyvuliu!!!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių