Amerikiečiai, kanadiečiai ir kiti pila lauk rusišką degtinę

Nuolatiniai „Caddies“ baro ir grilio Betesdoje, Merilando valstijoje, lankytojai vis dar gali užsisakyti klasikinį kokteilį, padarytą iš degtinės, imbierinio alaus ir žaliosios citrinos, tačiau dabar jis turi kitą pavadinimą – „Kyiv Mule“ („Kijevo mulas“).

31 metų Ronnie Heckmanas, netoli Vašingtono esančios užkandinės savininkas, sakė nusprendęs nebepirkti ir nebeprekiauti rusiška degtine, solidarizuodamasis su Ukraina, kurią nuo praėjusios savaitės puola Rusijos kariškiai, tai sukrėtė pasaulį. „Tikimės, kad ir kiti žmonės (...) prisijungs prie mūsų ir toliau didins supratimą apie tai, kas vyksta šiuo metu“, – sakė R. Heckmanas, kurio šeimą prieš kelias kartas siejo ryšiai su Ukraina ir Rusija. Dalį pajamų, gautų už „Kijevo mulo“ ir kitų gėrimų pardavimą, jis skiria Ukrainos vaikų pagalbos fondui.

Rusiška degtinė nedominuoja Šiaurės Amerikos stipriųjų gėrimų rinkose, tačiau JAV ir Kanados valdžios institucijoms ir įmonėms Rusijos prekių ženklų šalinimas iš lentynų ir valgiaraščių yra vertingas paramos Ukrainai simbolis ir akivaizdus būdas prisijungti prie tarptautinio Maskvos boikoto dėl invazijos.

R. Heckmanas nėra vienintelis smulkaus verslo savininkas, taip parodantis savo poziciją, – parduotuvės, restoranai ir barai nuo Kanzaso iki Vermonto atsisako rusiškos degtinės. Slidinėjimo kurortas „Magic Mountain“ Londonderyje paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip barmenas sako: „Apgailestauju, rusiškais produktais neprekiaujame“, ir išpila lauk butelį „Stoli“ degtinės, tiesa, ji iš tikrųjų pagaminta Latvijoje.

JAV ir Kanados valdžios institucijos taip pat nusitaikė į alkoholinį gėrimą, ilgą laiką buvusį Rusijos skiriamuoju ženklu ir simboliu. Virdžinijoje, vienoje iš 17-os JAV valstijų, kuriose vyriausybė valdo distiliuotų spiritinių gėrimų pardavimą ir platinimą, „Alcoholic Beverage Control Authority“ sekmadienį išėmė iš beveik 400 parduotuvių septynis Rusijos kilmės degtinės prekės ženklus. „Tai padarėme vadovaudamiesi gubernatoriaus Glenno Youngkino raginimu imtis kokių nors veiksmų Ukrainai paremti“, – sakė VABC viešųjų ryšių vadovė Carol Mawyer. Ji pažymėjo, kad praėjusiais finansiniais metais septynių prekių ženklų pardavimai valstijoje siekė 1,1 mln. JAV dolerių, kai tuo metu JAV pagamintos degtinės „Tito“ parduota už 57,8 mln., vadinasi, esmė ne pinigai, o principas.

Naujojo Hampšyro, taip pat „kontroliuojančios valstijos“ kaip ir Virdžinija, gubernatorius Chrisas Sununu įsakė valstybinėms alkoholinių gėrimų parduotuvėms iki atskiro pranešimo pašalinti Rusijoje pagamintus „stiprius alkoholinius gėrimus iš mūsų alkoholinių gėrimų ir vyno prekybos vietų“. „Naujasis Hampšyras palaiko Ukrainos žmones jų kovoje už laisvę“, – tviteryje parašė jis.

Vakarų Virdžinijos, Ohajo, Teksaso ir kitų valstijų gubernatoriai pasekė šiuo pavyzdžiu, liepdami arba ragindami pašalinti rusiškus produktus. Prie jų prisidėjo senatorius Tomas Cottonas iš Arkanzaso. „Pilkit lauk visą rusišką degtinę ir kartu su amunicija bei raketomis išsiųskite tuščius butelius į Ukrainą, kad jie būtų panaudoti Molotovo kokteiliams“, – tviteryje parašė jis, taip primindamas apie daugybę vaizdų, kaip paprasti ukrainiečiai, stabdydami Rusijos puolimą, paverčia tuščius butelius benzino bombomis.

Pilkit lauk visą rusišką degtinę ir kartu su amunicija bei raketomis išsiųskite tuščius butelius į Ukrainą, kad jie būtų panaudoti Molotovo kokteiliams.

Kanadoje Ontarijo alkoholio kontrolės valdyba penktadienį pranešė, kad visi Rusijoje pagaminti produktai bus pašalinti iš prekybos vietų. Kitose provincijose pastarosiomis dienomis skambėjo panašūs raginimai, Ontarijo pareigūnas Peteris Bethlenfalvy pavadino šį žingsnį „pozicija prieš tironiją ir priespaudą“.

Draudimai neapsiriboja Šiaurės Amerika – Suomijos valstybinis alkoholio platintojas pirmadienį uždraudė rusiškas prekes, tai palietė maždaug 30 produktų, daugiausia degtinę.

Švedijos valstybinė alkoholio monopolija taip pat pareiškė blokuosianti rusiškų produktų pardavimą.


Šiame straipsnyje: rusiška degtinėDegtinėpilama rusiška degtinėkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių