Airija tvirtina, kad B. Johnsono pareiškimas apie ES blokadą yra „tiesiog netiesa“

  • Teksto dydis:

Vis labiau kaistant deryboms dėl „Brexito“, Airija sekmadienį paneigė Jungtinės Karalystės ministro pirmininko Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) pareiškimą, jog Europos Sąjunga (ES) rezga sąmokslą dėl destabilizuojančių naujų barjerų tarp Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos.

„Taip tiesiog nėra, – televizijos kanalui „Sky News“ pareiškė Airijos teisingumo ministrė Helen McEntee (Helen Makenti). – Bet kokie teiginiai, jog dėl to atsiras nauja siena, yra tiesiog netiesa.“

Pasak ministrės, į Jungtinės Karalystės išstojimo iš ES sutartį įtrauktas nuostatas dėl Šiaurės Airijos abi šalys suderino siekdamos užtikrinti sąžiningą konkurenciją po „Brexito“ ir nepažeisti 1998 metų taikos sutarties, kuria buvo užbaigti tris dešimtmečius provincijoje trukę neramumai.

Sutartimi taip pat „užtikrinamas Šiaurės Airijos, kaip Jungtinės Karalystės dalies, vientisumas“, pareiškė ji ir pridūrė, jog šiuo dokumentu taip pat „užtikrinama, jog neatsiras jokios naujos kokio nors pobūdžio sienos“.

B. Johnsonas laikraščio „The Daily Telegraph“ šeštadienio numeryje paskelbtame straipsnyje apkaltino ES grasinimais išardyti Jungtinę Karalystę įvedant maisto „blokadą“ tarp Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos.

Britų premjeras taip pat parašė, jog ši ES pozicija pateisina jo vyriausybės siūlomą naują teisės aktą „Brexito“ sutarčiai perrašyti – įstatymo projektą, kuris kelia didelį nerimą Briuselyje, taip pat buvusiems Jungtinės Karalystės ministrams pirmininkams ir jo paties parlamentarams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių