Vilniečiui įgėlė angis

Į Vilniaus greitosios pagalbos universitetinę ligoninę kreipėsi angies įgeltas vyras. Šis atvejis niekuo neišsiskirtų, jei vyras būtų atvykęs vienas. Tačiau su savimi jis atsinešė ir jį sugėlusią gyvatę.
Vyras pasakojo išsiruošęs į žvejybą prie tvenkinio, esančio Nemenčinėje.

,,Imdamas žolėje padėtą meškerę nepamačiau gyvatės. Užkliudžiau ją šliaužiančią pro šalį, todėl ji man kirto į ranką vieną kartą, po to ir antrą. Kai pabandžiau sugauti ją kita ranka, sugėlė ir šią," - teigė vyras.

Gyvatę pagauti jam vis dėlto pavyko. Į ligoninę angis kartu su nukentėjusiuoju atkeliavo plastmasiniame butelyje. ,,Pamaniau, lengviau bus parodyti nei papasakoti, koks padaras man įkando", - sakė į Ūmių apsinuodijimų skyrių paguldytas pacientas. Medikai greitai nustatė, kad įkando ne žaltys.

,,Žaltys palieka daugelio dantų žymes, o gyvatė kerta tik dviem", - aiškino pagalbą pacientui suteikusi gydytoja toksikologė Gabija Dragelytė.
Po įvykio vyras iš karto suskubo kreiptis į ligoninę, todėl rimtų sveikatos sutrikimų jam išvengti pavyko. Jis atsipirko ištinusiomis rankomis. ,,Šiam pacientui neprireikė net priešnuodžių, gydėme kitokiais vaistais", - apie gydymo ypatybes kalbėjo gydytoja.

Anot gydytojos, vaikui ar silpnesnės sveikatos žmogui toks gyvatės įkandimas būtų atsiliepęs gerokai sunkiau.

Gyvatės sugelto vyro rankos tebėra sutinusios. Tinimas turėtų atslūgti po 3-4 dienų. Pacientas jaučiasi gerai ir artimiausiomis dienomis bus išleistas namo.

Angis yra vienintelė Lietuvoje gyvenanti nuodinga gyvatė. Ji yra paplitusi visoje Lietuvoje, gyvena aukštapelkėse, drėgnose vietovėse, miško pievelėse.

Į Vilniaus greitosios pagalbos universitetinę ligoninę dėl gyvačių įkandimų kiekvieną vasarą kreipiasi maždaug trisdešimt žmonių. Gydytojos G.Dragelytės teigimu, šiemet sugeltųjų kreipėsi dar nedaug.

Medikai įspėja, kad įkandus gyvatei negalima užveržti sugeltos galūnės, antraip raištį nuėmus nuodai tik dar greičiau plūstelės į kraują. Taip pat nereikia gaudyti gyvatės, nes pirmos jos paprastai nepuola, tačiau gaudomos gali įkirsti dar kartą. Sugeltos vietos deginti, pjaustyti ar čiulpti iš jos nuodus taip pat draudžiama. Negalima gerti jokio alkoholio.

Įkandus gyvatei reikia kuo skubiau važiuoti į ligoninę ir nejudinti sugeltos galūnės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių