Už studento indo nužudymą nuteistas paauglys kalės 13 metų

Australijos teismas ketvirtadienį skyrė 13 metų laisvės atėmimo bausmę studentą indą mirtinai peiliu subadžiusiam paaugliui.

Šis ir keletas pasikartojusių panašių incidentų įžiebė aršų diplomatinį kivirčą tarp Australijos ir Indijos dėl rasinės neapykantos keliamo smurto šalyje.

Nusikaltimą įvykdžiusiam jaunuoliui, kurio pavardė neskelbiama, tebuvo 15 metų, kai 2010 metų sausio 2 dieną jis užpuolė į darbą per Melburno parką ėjusį 21-erių Nitiną Gargą. Mėgindamas atimti iš atsitiktinai sutikto praeivio telefoną paauglys subadė žmogų peiliu.

Buhalterijos mokslus bebaigiąs N.Gargas su durtinėmis žaizdomis pilvo srityje dar sugebėjo pasiekti savo darbovietę, netoliese esantį greito maisto restoraną, kur susmuko ant žemės.

Kitos dienos rytą ligoninėje jis mirė.

Tai buvo vienas garsiausių nusikaltimų prieš Australijoje besimokančius Indijos studentus, patraukęs tarptautinės žiniasklaidos dėmesį ir sukėlęs didžiulį visuomenės pasipiktinimą Indijoje.

Australijos ir Indijos diplomatiniams santykiams teko atlaikyti išbandymą, kai Delis šį incidentą pavadino „bjauriu nusikaltimu žmoniškumui“ ir „necivilizuotu žiauriu išpuoliu prieš nekaltus indus“.

2009 metais Sidnėjuje ir Melburne gyvenantiems indams pradėjus protestuoti prieš mokesčius už nestandartinius kursus šalies koledžuose ir kitas imigraciją ribojančias vingrybes, gatvėse padaugėjo sumušimų ir užpuolimų atvejų.

Australija prarado svetingos ir studentų iš užsienio laukiančios šalies reputaciją, sumažėjo studijas pasirenkančių studentų skaičius ir vyriausybė buvo priversta peržiūrėti aukštojo mokslo studijų sąlygas.

Rugpjūčio mėnesį paskelbti tyrimo rezultatai rodo, kad indų studentai Austrijoje yra apiplėšiami ir užpuolami dažniau nei vietiniai ar iš kitų šalių atkeliavę studentai.

Vis dėlto, kitų teigimu, tai lemia ne tik rasiniai skirtumai, bet ir susiklosčiusios aplinkybės.

Pavyzdžiui, dėl gerų anglų kalbos žinių jie dažnai įsidarbina prekybos arba paslaugų sektoriuose, todėl jų darbas gali užtrukti iki vėlumos.

Teisėjas Paulas Coghlanas ketvirtadienį N.Gargą pavadino „nekalta atsitiktine auka“. Pasak jo, nusikaltimas buvo spontaniškas, o jį įvykdęs dabartinis septyniolikmetis gailisi, nes eidamas į parką neturėjo tikslo žudyti.

Anksčiau jis neturėjo problemų su policija, nors „dėl nepaaiškintų“ priežasčių su savimi tą dieną turėjo peilį su iššokančia geležte.


Šiame straipsnyje: nužudymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių