Varniuose šėls bliuzo superžvaigždės

Liepos 4-5 d. Varniuose, prie Lūksto ežero (Telšių rajone) vyksiančiame tarptautiniame bliuzo festivalyje „Bliuzo naktys 2008" dalyvaus būrys tituluotų bliuzo ir soulo atlikėjų iš JAV, Didžiosios Britanijos, Skandinavijos ir kitų šalių. Šiais metais tikru „Bliuzo naktų" dalyviu galės tapti kiekvienas, nepamiršęs į Varnius atsivežti palapinės, piniginės ir gitaros.

„Bliuzo naktys" jau seniai tapo ne tik muzikiniu, bet ir kultūriniu reiškiniu. Atsirado žmonių, kurie visus metus gyvena „nuo bliuzų iki bliuzų", tad nusprendėme suteikti galimybę šiems entuziastams būti ne tik šventės žiūrovais, bet ir tikrais dalyviais. Lūksto ežero pakrantėje gitaristai mėgėjai galės atlikti „Bliuzo naktų" himną ir tapti Baltijos šalių rekordo dalimi," - naująją idėją pristatė festivalio prodiuseris Algirdas Barniškis-Blėka.
Vienas pagrindinių šešioliktųjų „Bliuzo naktų" akcentų - šių metų prestižinėje „Blues Music Awards 2008" apdovanojimų ceremonijoje dviejose kategorijose nominuotas JAV soulo muzikos korifėjus Tad Robinson.

Niujorke užaugusio „mėlynakio soulo atlikėjo" („blue eyed soul singer") naujausias albumas „New Point of View" pateko į geriausių 2007-ųjų bliuzo albumų penkioliktuką, o pats T. Robinson paskelbtas vienu iš penkių geriausių soulo ir bliuzo atlikėjų. Vizitinė šio amerikiečio kortelė - visame pasaulyje bliuzo gerbėjų atpažįstamas ypatingo tembro balsas ir virtuoziški lūpinės armonikėlės solo. T. Robinsono pasirodymai numatyti abiejų dienų vakariniuose koncertuose.

Lūpinė armonikėlė - kito svečio, geriausiu Jungtinės karalystės bliuzmenu tituluojamo Paul Lamb „arkliukas". P. Lamb ir jo grupė „The King Snakes" šiuo metu taip pat yra karjeros zenite. Kritikų liaupsių sulaukė naujausias jų albumas „Snakes & Ladders", o pats atlikėjas neseniai buvo įtrauktas į britų bliuzo šlovės galeriją.

Itin garbingas „Bliuzo naktų 2008" svečias - įtakingiausios bliuzo organizacijos „Blues Foundation" direktorių tarybos narys ir vienas grandiozinio Notodeno (Norvegija) bliuzo festivalio rengėjų Jostein Forsberg. Norvegas pasiūlys kiek netradicinį, šiurkštesne roko melodika ir hipnotizuojančiais ritmais praturtintą skandinavišką bliuzą. Jį papildys grupė „SideTrack", taip pat pasižyminti "purvinu" bliuzo skambesiu.

Viena festivalio staigmenų - bliuzas iš Pietų Amerikos. Šiam žemynui atstovaus lūpinės armonikėlės veteranas iš Brazilijos Alex Rossi. Nemažai laiko Teksase praleidžiantis muzikantas, prieš tai dalyvavęs tik gyvuose koncertuose ir padėjęs įrašyti albumus draugams, neseniai išleido solinį albumą „Let Me In".

Į netikėtų pasirodymų sąrašą galima įtraukti ir juodaodį bliuzmeną Khalif „Wailin" Walter, propaguojantį neįprastą elektrinės gitaros ir tradicinio bliuzo vokalo derinį.
Seno gero bliuzo mėgėjus turėtų nudžiuginti dienos koncertas, kuriame kartu su Baltijos šalių atstovais pasirodys ir tradicinio amerikietiško bliuzo veteranas Lance Harrison. Greta jo pasirodys lietuviams gerai pažįstamas „A. Belkin Acoustic Trio", „Mirta Acoustic Trio" iš Latvijos ir estai „Bullfrog Brown".

„Bliuzo naktys 2008", kaip ir visada, neapsieis be „Blues Makers", Arinos ir „Veto Bank", „The Road Band" ir „Latvian Blues Band" pasirodymų.Iiš Rygos atvyks „Bites Blues Band".

Festivalio lankytojus taip pat džiugins visuomet populiarūs „Jam session" koncertai iki paryčių, „Bliuzasriubės" žuvienė, kitos tradicinės ir naujos atrakcijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių