Sūrių maniakė pamėgo varškę

Septynerius metus Vilniuje gyvenanti graikė Lola Sakanis maisto parduotuvėse lankosi retai. Dažniausiai čia užsuka nusipirkti vaisių, daržovių, sūrio ir varškės. Namie šaldytuvas beveik visada tuščias.

Šaldytuve - alkana pelė

Vos įėjusi į parduotuvę plačiai besišypsanti ir stilingai atrodanti moteris iš karto atkreipė kitų pirkėjų žvilgsnius. Ką ji veikia Vilniuje? „Esu bendrovės „Liūtų vartai" direktorė. Taip pat šoku ir groju šokių grupėje „July-Veruz", - sakė užsienietė. Ką reiškia toks pavadinimas? „Visi to klausia. Jis reiškia tris dalykus, kurie mano gyvenime svarbiausi. Tačiau jų neatskleisiu", - paslaptingai šypsojosi graikė.

Pasiėmusi prekių vežimėlį moteris pasuko į vaisių ir daržovių skyrių. „Stengiuosi sveikai maitintis. Dažniausiai apsiperku prekybos centre „Iki". Čia kokybiški vaisiai ir didelis sūrių pasirinkimas", - paaiškino L.Sakanis. Moteris ieško minkštų avokadų. Persikus renkasi uostydama. „Negi nežinote, kad skanus persikas turi kvepėti?" - puikia lietuvių kalba klausė graikė. Apie baklažanus, cukinijas, pomidorus, agurkus, melionus, arbūzus ir kitus vaisius ir daržoves ji galėtų kalbėti nesustodama. Kitų produktų jos namuose būna retai. „Šaldytuve gyvena pelė, ji rankose laiko plakatą su užrašu „Duokite valgyti", - juokėsi moteris, dažnai valganti restoranuose ar kavinėse.

Pusryčiams - alyvuogės

L.Sakanis stebisi Lietuvos moterimis. „Jos dirba po 12 ar 13 valandų per parą, paskui skuba namo gaminti kotletų vaikams ir vyrui. Aš mieliau lankausi restoranuose", - atviravo neseniai 40-metį atšventusi graikė. Jubiliejaus proga ji pasidovanojo sau atostogas Paryžiuje. „Nemėgstu triukšmingų vakarėlių", - sakė moteris.

Prancūzijoje L.Sakanis jautėsi kaip rojuje. „Esu sūrių maniakė, o ten jų pasirinkimas labai didelis. Tiesa, kaina taip pat daug didesnė nei Lietuvoje", - sustojusi prie sūrių lentynos pasakojo direktorė. Mėgstamiausi - graikiški sūriai. Graikė taip pat negali gyventi be sūrio su pelėsiais. Jį valgo su šviežiais pomidorais ar alyvuogėmis. Marinuotų juodųjų ir žaliųjų alyvuogių pakeliai atsidūrė vežimėlyje. „Tai bus mano pusryčiai", - kiaušinienės rytais nevalganti sakė graikė.

Kita stotelė - pieno produktų skyrius. Gyvendama Lietuvoje moteris atrado keletą produktų, kurių nėra kitose šalyse, - varškę ir grietinę. „Labai skanu", - liesos varškės pakelis įkrito į vežimėlį.

Kobra ir kepti sliekai

Moteris mėgsta žuvį, austres, kalmarus. „Ypač skanios vytintos žuvys, bet stengiuosi nepiktnaudžiauti. Draugai jas dažniausiai valgo užsigerdami alumi. Labai mėgstu austres. Man tai jokia egzotika. Graikijoje jos labai populiarios", - kalbėjo L.Sakanis.

Lietuviški kepiniai - dar viena moters silpnybė. „Žinau, kad tai kenkia figūrai, bet jei nuotaika bloga, pasilepinu įvairiais pyragaičiais ar saldintais riešutais", - prisipažino L.Sakanis.

Keliaudama ji visada stengiasi pirkti tokį maistą, kurį valgo vietos gyventojai. Moteris nebijo paragauti ir netradicinių patiekalų. „Būdama Afrikoje valgiau kepintus sliekus. Buvo tikrai skanu. Taip pat esu ragavusi kobros mėsos. Ji keisto skonio ir labai saldi", - įspūdžiais dalijosi užsienietė.

Su L.Sakanis Lietuvoje gyvena ir penkiolikametis sūnus. Ar ir jis moka lietuvių kalbą? „Taip, kalba dar geriau už mane. Prisitaikyti naujoje šalyje nebuvo jokių bėdų", - mokėdama už prekes pasakojo graikė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių