Naujas prietaisas padės susikalbėti su delfinais

Jau daugelį metų žmogus svajojo apie galimybę bendrauti su gyvūnais. Dabar Amerikos mokslininkai šią svajonę gali paversti realybe.

Jie kuria povandeninį kompiuterį, kuris bandys atpažinti delfinų skleidžiamus garsus ir į juos tikru laiku atsakyti. Prietaisą Floridos pakrantėje ketinama išbandyti artimiausiomis savaitėmis. Jei bandymas bus sėkmingas, tai bus didžiulis žingsnis bandant užmegzti ryšį tarp žmonių ir gyvūnų, rašo britų „Daily Mail“.

Prietaisas naudoja hidrofonus delfinų skleidžiamiems garsams fiksuoti ir LED ekranus, parodančius, iš kurios pusės jie sklinda. Užfiksavę garsą, narai ištransliuos vieną iš aštuonių „žodžių“ ir stebės, ar delfinai juos atkartos.

Tuomet Denise Herzing vadovaujami mokslininkai visus delfinų skleidžiamus garsus sukataloguos. Jie taip pat tikisi nustatyti, iš kokių pagrindinių dalių susideda delfinų kalba. Pabaigus tyrimą, tikimasi sukurti kalbą, kuria, panaudojant prietaisą, bus galima bendrauti su delfinais.

D. Herzing su kolegomis nustatė bendrą primityvią kalbos formą, kuriai naudojami garsai, simboliai ir daiktai.

„Daugumos tyrimų metu su delfinais, ypač laikomais nelaisvėje, bendraujama kaip atlygį jiems siūlant žuvį. Tačiau retai prašoma delfino bendrauti su mumis“, – kalbėjo mokslininkė.

Ankstesnių eksperimentų metu delfinai ir žmonės prašė vieni kitų daiktų, tokių kaip kamuoliai ar šalikai.

Tyrimo esmė buvo didelė povandeninė klaviatūra, kurios kiekvienas klavišas pažymėtas kitokiu simboliu ir skleidė vis kito tono švilpesį.

Kai delfinas nosimi paspausdavo tam tikrą klavišą, tyrėjai įmesdavo į vandenį tam tikrą daiktą. Jei delfinas vietoj to nuspręstų pats išleisti tokio tono garsą, kokį skleidžia klavišas, daiktas kaip pat būtų įmetamas.

Per trejus metus mokslininkai su delfinais žaisdami praleido 20 valandų. Jie nustatė, kad jauni patinai mažiau linkę bendrauti su žmonėmis nei jaunos patelės.

Užsiėmimai buvo ypač sėkmingi tuomet, kai biologai prieš tai su delfinais paplaukiodavo, užmegzdavo akių kontaktą ir mėgdžiodavo vieni kitų judesius.


Šiame straipsnyje: delfinaizoologija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Juru muziejui

Juru muziejui portretas
Tokio reiketu per rekonstrukcija juru muziejui

rj

rj portretas
nesvajok ,kubilas pinigus geriau homoseksualams atiduos juk vasara arteja ,nuogu subiniu parada surengti reikia ,o dar farus ju apsaugai pasamdyt reikia
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių