Krekenavos regioninis parkas laukia lankytojų

Krekenavos regioninio parko lankytojų centre įrengta nauja ekspozicija, supažindinanti su šios saugomos teritorijos išskirtinėmis vertybėmis. Modernios technologijos, įdomūs eksponatai sukuria gyvosios gamtos įspūdį. Pagrindinė ekspozicijos tema – Nevėžio upės senvagių įvairovė. 

Nevėžio vingių imitacija lankstosi per visą lankytojų centro patalpos erdvę, vienur sukdama į kairę, kitur į dešinę, suteikdama tikros Nevėžio upės ir senvagių įspūdį. Ant vingių „juostos“ komponuojama  informacinė medžiaga apie senvagių atsiradimą, apie piliakalnius, pilkapius, vandens malūnus ir žmogaus gyvenimo ypatumus prie Nevėžio. Besikeičiantis apšvietimas suteikia ekspozicijai dinamiškumo, sukuria skirtingas nuotaikas. Tai vykusi ekspozicijos dizainerės Skirmantės Vaikevičiūtės  idėja, kurią išpildė UAB „Ekspozicijų sistemos“.     

Informaciniuose terminaluose patalpinta vaizdinė aiškinamoji medžiaga apie Krekenavos regioninio parko gamtos ir kultūros paveldą. Čia lankytojas gali paklausyti gyvūnų balsų, pauostyti retesnių augalų kvapų. Dideliuose ekranuose rodomi edukaciniai filmai. Lankytojų laukia unikali pažintis  su parko simboliu stumbru, apie šiuos gyvūnus ir jų gyvenimo ypatumus pasakojama filme „Pašilių stumbrynas“. Kitame monitoriuje galima pamatyti, kaip atrodytu ši teritorija, jeigu nebūtų saugoma.

Ekspozicijoje - itin įdomi stiklo pertvara su šioje saugomoje teritorijoje surinktų gėlių ir žolių herbariumu. Interaktyvūs elementai apie šioje saugomoje teritorijoje gyvenančius paukščius ir gyvūnus turėtų patikti į Krekenavos regioninio parko lankytojų centrą atvykstantiems moksleiviams ir vaikams. Suaugusiems bus įdomu susipažinti su valstybinio parko kultūros paveldu,  pamatyti originalų garsaus tautodailininko V. Svirskio išdrožtą kryžių. Pasak Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie AM direktorės Rūtos Baškytės, saugomos teritorijos tampa vis patrauklesnės lankytojams. Įdomiai apie gamtą pateikta informacija stenduose, lankytojų centruose, sutvarkyti gamtos ir kultūros paveldo objektai, nauji pažintiniai takai  atveria galimybes labiau pažinti savo kraštą, gamtos ir kultūros vertybes. 

Šiais metais nacionalinių ir regioninių parkų lankytojų centruose bus įrengta dar dešimt naujų ekspozicijų. Jos bus įrengtos,  įgyvendinant Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos projektą „Saugomų teritorijų tvarkymas ( I etapas)“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių