Kanų kino festivalio prizininkai - „Iš kitos pusės"

2007 metų jubiliejiniame 60 - ajame Kanų kino festivalyje už geriausią scenarijų apdovanotas režisieriaus Fatiho Akinos kino filmas „The Edge of Heaven" - „Iš kitos pusės" - rugsėjo 5 d. pristatomas ir „Forum Cinemas" žiūrovams.

Našliu likusio turko Ali sūnui, jaunam Vokietijos universiteto profesoriui Nejat, labai nepatinka naujoji tėvo draugė - prostitutė Yeter. Tačiau jo nuomonė apie moterį pasikeičia, kai jis sužino, jog ši siunčia pinigus į Turkiją, kad jos dukra galėtų susimokėti už studijas universitete... Netikėta Yeter mirtis atitolina sūnų ir tėvą. Nejat keliauja į Stambulą, norėdamas surasti Yeter dukrą Ayten.

Pasirodo, jog Ayten yra politinė aktyvistė, radikalų lyderė, persekiojama Turkijos policijos pabėgusi į Vokietiją. Čia ji susipažįsta su jauna moterimi Lotte, kuri, dideliam savo konservatyvios motinos Susanne susirūpinimui, pakviečia pabėgėlę į savo namus. Vis tik netrukus Ayten yra suimama, jai atsakoma politinio prieglobsčio - mergina deportuojama į Turkiją ir ten įkalinama. Lotte leidžiasi paskui, bandydama įgyvendinit beveik beviltišką misiją - išlaisvinti Ayten... Likimas ją suveda su Nejat. Tuo pat metu dėl įvairių priežasčių į Stambulą atvyksta Ali ir Susanne.

Tai daugialypis filmas apie asmenybės krizę, vienišų žmonių gyvenimus globalizacijos persmelktame pasaulyje, kartų santykius, praradimus ir atradimus, lemtingus atsitiktinumus ir aplinkybių sutapimus.

Filmo režisierius Fatihas Akina - Vokietijoje gimęs išeivių iš Turkijos palikuonis, sukilęs prieš musulmonišką auklėjimą ir dėl to palikęs tėvų namus, kinu domėjosi nuo vaikystės - iš pradžių iki išnaktų žiūrėdamas vaizdo įrašus. Būdamas 30 - ies jis jau buvo sukūręs tris pilnametražius filmus.

Sektinu pavyzdžiu Fatihas Akina įvardija Martiną Scorsese - ne tik dėl filmų, bet ir kaip žmogaus ir asmenybės. Pats jis atkakliai kratosi „emigrantų kino" etiketės: „Man labai nepatinka apibūdinimas „emigrantų kinas". Manau, tai geriau yra paaiškinama kaip globalizacija. Tai - dialogas tarp kontinentų", - sako Fatihas Akina. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių