Gėles vasaroti – į nuobodžius balkonus

Pavasarį miestiečius visada džiugina daugiabučių namų balkonuose žydinčios gėlės, jų kompozicijos – tai labai pagyvina plikus miesto pastatus.

Loveliams – svyrančiosios gėlės

Svarbu, kad balkone pakabinti loveliai, krepšeliai turėtų dugne skylutę ir nebūtų pripildyti žemių iki viršaus – tuomet bus nesunku laistyti gėles.

Prieš pirkdamos gėles balkonui padabinti, pagalvokime – gal tam tikslui tiktų dalis kambariuose augančių gėlių? Anot Nijolės Michelkevičienės, parašiusios ne vieną knygelę, skirtą gėlininkams, balkone mielai vasaroja agavos, fuksijos, pelargonijos, mirtos, žemaūgės rožės, sansevjeros, klivijos, smidrai, gebenės ir panašios gėlės. Balkone pritvirtintiems loveliams ar krepšeliams tiks svyrančios fuksijos, surfinijos, vaškuolės, kvapieji žirneliai, raudonžiedės pupelės, didžiosios nasturtės, kobėjos lipikės ar svyrančiosios pelargonijos.

Įstiklintiems balkonams

Verta įsidėmėti – įstiklintuose balkonuose labai anksti paržys snieguolės, tulpės, narcizai. Kai minėtos gėlės nužydės ir jas iškasime, jų vietoje bus galima sodinti našlaites, saulutes, neužmirštuoles, o po jų – gumbines begonijas, tagetes, žemaūgius ratilius, verbenas, lobularijas, žydrūnius, gvaizdūnes, kininius gvazdikus, pilkąsias laukonijas.

Pasak gėlininkės, pusiau saulėtame balkone gerai augs ir žydės gvaizdūnės, medetkos, puošniosios begonijos, nasturtės, sprigės, žioveniai, pelargonijos, nemezijos, lobularijos, pelėžirniai, raudonžiedės pupelės, o šiaurinėje namo pusėje – fuksijos, gumbinės begonijos, tagetės, nasturtės, gebenės, lobelijos, iki šalnų žydinčios baltos ar šviesiai violetinės bakopos ir pan.

Būtina derinti

Jei nėra balkono, gėles galima auginti ant palangių ar po jomis iš lauko pusės pritvirtintuose loveliuose ar kabančiuose krepšeliuose.

Be visų simpatijas užkariavusių svyrančiųjų surfinijų, petunijų ir pelargonijų, vertėtų atkreipti dėmesį į cimžiedą – margalapį svyrantį augalą, kuris labai dera prie svyrančių gėlių. Verta atkreipti dėmesį ir į svyrančiąsias sanvitalijas, verbenas.

Praktiškos šeimininkės įsigudrina balkonuose auginti ne tik gėles, bet ir daržoves. Originaliai sukomponuoti su gėlėmis atrodys atramą apsivijęs agurkėlis ar raudonšonių pomidorų kekė (reikėtų sėti tik savidulkes daržoves, nes vargu ar atskris į balkoną penktajame aukšte žiedus galintys apdulkinti vabzdžiai), laiškiniai svogūnai, narcizlapiai česnakai, prieskoninės daržovės.


Šiame straipsnyje: gėlėsgėlynai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių