Švedijos teismui lietuvis liudijo telefonu

Klaipėdos apygardos prokuratūroje trečiadienį telefonu atlikta tiesioginė tarpvalstybinė liudytojo apklausa.

Pasak prokuratūros pranešimo, Lietuvos pilietis apklaustas narkotikų kontrabandos byloje, kuri šiuo metu nagrinėjama Švedijos Varmlando apygardos teisme.

Klaipėdos rajono gyventojas, vilkiko vairuotojas, šiemet vasarį iš Olandijos į Norvegiją gabeno vaistų krovinį. Kartu su kroviniu vežti ir sūrio pavyzdžiai.

Pasienyje su Švedija muitininkai, patikrinę krovinį, tarp sūrių aptiko paslėptą 130 kilogramų kanapių siuntą. Dėl to Švedijoje pradėtas ikiteisminis tyrimas, įtarimai dėl  narkotikų kontrabandos pateikti vienam iš tarptautinių pervežimų firmos darbuotojui, kuris šiuo metu ir teisiamas Varmlando apygardos teisme. Vilkiko vairuotojas byloje pripažintas liudytoju.

Lietuvio liudytojo tiesioginėje apklausoje telefonu, kuri užtruko daugiau nei pusantros valandos, dalyvavo Klaipėdos apygardos prokuratūros Valdymo kontrolės ir analizės skyriaus vyriausioji prokurorė Margarita Šniutytė-Daugėlienė.

Pasak prokurorės, Lietuva šiuo metu gali būti tik vykdančiąja valstybe, t. y. mūsų šalies teisinės institucijos gali tik vykdyti kitų valstybių prašymus atlikti tokias apklausas, o būti tokių prašymų iniciatore - negali.

Prokuratūros iniciatyva jau parengtos Baudžiamojo proceso kodekso (BPK) pataisos, tarp kurių numatyta ir minėta norma.

Jos priėmimas, prokurorės nuomone, padėtų Lietuvos pareigūnams sėkmingiau tirti tokias bylas, kaip, pavyzdžiui, prekyba žmonėmis ir pan., kuriose sunku prisikviesti į Lietuvos teismus atvykti  liudyti į užsienį išvykusius ir ten gyventi pasilikusius lietuvius, tačiau kurių parodymai yra labai svarbūs.

Seimui priėmus minėtą BPK pataisą, tokius  liudytojus, gyvenančius užsienyje, Lietuvos pareigūnai, kaip ir jų kolegos kitose Europos Sąjungos šalyse, galėtų tiesiogiai apklausti telefonu.


Šiame straipsnyje: teismasapklausaliudytojas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių