Prozininkas kviečia į paralelinę pažintį su pamario personažais

Penktadienį į gimtąjį pamario kraštą pristatyti savo kūrybos atvyksta rašytojas Marijus Širvinskas-Gailius, laimėjęs Lietuvos rašytojų sąjungos konkursą ir debiutavęs su novelių knyga „Šlapias spalis“. Knygos tekstų veikėjai gyvena ir išgyvena pačiam autoriui artimose erdvėse – Palangoje ir Klaipėdoje. Būtent čia literatūros mėgėjai kviečiami susipažinti su kitokiais gyvenimais kiekvienam kraštiečiui puikiai pažįstamose erdvėse.

Titulinė novelė „Šlapias spalis“ nukelia į skirtingus laikus Palangoje – praeitį prieš šimtą metų ir į būsimąjį laiką. Kuo skiriasi šių laikmečių Palanga ir kokius klausimus kelia žmonės, kuriuos sieja ta pati vietovė, bet skiria du amžiai? Tai sykiu yra pasakojimas, proziškai ir vaizdingai atkuriantis svarbų įvykį, iš tiesų nutikusį vienam istoriniam kurorto veikėjui.

Eksperimentinėje novelėje „Birutės pagrobimas“ M. Gailius šiuolaikiškai ir linksmai aktualizuoja garsiąją Palangos vaidilutės legendą, sukurdamas paralelinę moters ir kunigaikščio Kęstučio pažinties istoriją.

Kitoje novelėje „Vienos kovos aprašymas“ du jauni palangiškiai sprendžia dėl senos į akiratį papuolusios nuotraukos iškilusį konfliktą, o įtemptame pasakojime „Atsuktuvas“ tarytum nekaltas ir kasdieniškas dviejų lengvabūdžių jaunuolių pasilinksminimas Klaipėdos baruose padauginusiai alkoholio pagrindinei veikėjai baigiasi sukrečiančiai.

„Kai panelė iš šios ketveriukės jau lauke savo jėgomis per vargą užsisegė temptą rožinę striukę, į užtrauktuką dar įveldama kelis savo plaukus, kompanija pėsčiom pajudėjo šiaurės kryptimi – visiems ten pakeliui. Iš bronzinio kaminkrėčio žiūros taško nuo stogo atrodė, kad štai ant Biržos tilto kaip tik užėjo keturios vaikščiojančių skraiduolių iškamšos: viena rožinė ir liekna kaip pasiligojęs flamingas, kitas – povas su apvalia, padėklėlio alaus bokalui dydžio diržo sagtimi ir du romesni krankliai juodomis striukėmis, juodais džinsais ir batais – taip pat juodais. Kaminkrėtys iš viršaus matė, kaip vos perėję tiltą ketvertas aptiko paslaptingą, kažkieno tiesiai ant šaligatvio pamirštą ir paliktą plastikinį maišą, kuriame buvo keletas kilogramų šviežių bulvių – jie pasišūkaudami čiupo radinį, išvertė ir išspardė turinį po visą Herkaus Manto gatvės plotį kaip per nemokšišką biliardo partiją.“

Pažintis su knyga „Šlapias spalis“ ir M. Gailiaus skaitymai – jau šį penktadienį. 14 val. klaipėdiečiai kviečiami į viešąją I. Simonaitytės biblioteką, o 17 val. susitikimas su palangiškiais įvyks kavinėje „Ramybė“ (dalyvaus Nacionalinės premijos laureatas rašytojas Rolandas Rastauskas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių