Miesto valdžia paisys klaipėdiečių norų?

Po mažiau nei savaitės uostamiesčio valdžia paskelbs klaipėdiečių apklausą svarbiais miestui klausimais. Tikinama, kad rezultatai nenuguls valdininkų stalčiuose – į juos bus atsižvelgiama, priimant sprendimus.

Tenkins bet koks atsakymas

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė pasirašė įsakymą dėl miestiečių apklausos surengimo. Pasak vicemero Artūro Šulco, ją buvo bandoma surengti dvejus metus, bet tam nepritarė taryba.

Tačiau per metus pasikeitė vietos savivaldos įstatymas. Jame numatyta, kad ketvirtadaliui tarybos narių pareikalavus organizuoti apklausą, tą daryti yra privaloma.

„Apklausa Klaipėdoje bus surengta pirmą kartą. Jai rengėmės ilgai ir nuosekliai. Tarėmės su sociologais ir mokslininkais“, – pasakojo vicemeras.

„Neturime jokių išankstinių nuostatų. Būsime patenkinti bet kokiu atsakymu. Čia kaip vaiko klaustum, ką jis nori valgyti pusryčiams - sumuštinių ar kiaušinienės. Kaip pasakys, taip ir bus“, – teigė A. Šulcas.

Anot mero pavaduotojo, jei apklausoje savo nuomonę pareiškė daugiau nei 15 proc. gyventojų, tada miesto taryba privalo svarstyti tuos klausimus.

Apklausos metu gyventojams bus pateikti šeši uždari klausimai. A.Šulcas pabrėžė, kad penkiems iš jų miesto taryba skiria nuolatinį dėmesį, tačiau nežino, ką mano gyventojai.

Pakeis upės pavadinimą?

Klaipėdiečių bus prašoma nurodyti, koks turi būti Danės pavadinimas – likti Danė ar sugrąžinti pavadinimą Dangė. Pasak A.Šulco, Dange upė vadinta daugiau nei 700 metų. Tačiau po 1990 metų jis pakeistas į Danę.

„Naujoji karta priprato, bet diskusijos dėl to kyla. Jei gyventojai pageidaus, kad upė vadintųsi Dange, turėsime pradėti sudėtingas procedūras, kad įgyvendintume jų valią“, – pasakojo vicemeras.

Miestiečiai taip pat galės išreikšti nuomonę, ar Klaipėdai reikia suskystintų dujų terminalo.

„Miesto taryba yra pritarusi jo poveikio aplinkai vertinimo programai, tačiau šis sprendimas nėra galutinis. Jei matytume, kad gyventojai vienareikšmiai nenori šio objekto, mus tai įpareigotų imtis veiksmų. Žinosime, kokios pozicijos laikytis ateityje“, – tvirtino vicemeras.

Klaipėdiečių bus klausiama, ar pritaria giliavandenio uosto statybai Melnragėje. Anot A.Šulco, šis klausimas senas – apie jį diskutuojama dešimt metų.

„Ankstesnės apklausos parodė, kad dauguma nenori giliavandenio uosto Melnragėje, tačiau gyventojų nuomonė gali kisti. Todėl norima atsiklausti žmonių“, – teigė vicemeras.

Spręs dėl automobilių

Miestiečių klausiama, ar šie pritaria Atgimimo aikštės atnaujinimui, įrengiant požeminę automobilių stovėjimo aikštelę. A.Šulco teigimu, šis klausimas dabar yra diskusijų sūkuryje.

„Net neabejoju, kad yra žmonių, kurie mano, jog čia reikėtų atstatyti Lenino paminklą. Kitų požiūriu Atgimimo aikštėje iš vis nieko nereikia daryti. Yra manančių, kad aikštę reikia sutvarkyti taip, kokia ji buvo prieš karą. Prieš trylika metų yra parengtas detalusis planas, tačiau niekas nedaroma. Bijoma, ką pasakys žmonės“, – dėstė vicemeras.

Apklausos metu taip pat bus siekiama išsiaiškinti, ar gyventojai pritaria automobilių skaičiaus ribojimui miesto centre. Pasak A.Šulco, mašinų skaičius greitai prilygs gyventojų skaičiui.

„Dabar Klaipėdoje yra virš 100 tūkst. automobilių. Mašinos nėra prabangos prekės. Kai kurie jų turi ne po vieną, ir ne po dvi. Senamiestyje ir istorinėje miesto dalyje neįrengsi tiek automobilių vietų, kiek reikia. Reikia išsiaiškinti principinę nuostatą, ar reikia riboti mašinų skaičių senamiestyje. Jei ne, tada imsimės veiksmų. Galime nuimti ir visus ženklus“, – teigė vicemeras.

Miestiečių bus klausima, ar šie pritaria aukštybinių pastatų Melnragėje statybai.

A.Šulcas tvirtino, kad šiuo metu savivaldybė turi teisminį ginčą su verslininku, kuris 38 arų ploto sklype nori statyti 130 metrų aukščio pastatą.

„O gal gyventojai mano, kad to reikia. Reikia pasitikrinti, ką žmonės galvoja“, – svarstė vicemeras.

Anketa ir internete, ir popieriuje

Gyventojai apklausoje galės dalyvauti keliais būdais.

Ji bus skelbiama Klaipėdos savivaldybės tinklapyje. Užpildyti anketą norintieji galės, naudodamiesi elektronine bankininkyste. To reikia, norint išsiaiškinti, ar asmuo gyvena Klaipėdoje.

Asmenys, kurie namie neturi interneto ar nemoka naudotis bankininkyste, anketą galės užpildyti bibliotekose ar savivaldybėje. Tą padaryti padės įstaigų darbuotojai.

Norintiems bus pateiktas ir popierinis anketos variantas.

Apklausa bus vykdoma nuo gegužės 2 iki 24 dienos. Pasak A.Šulco, laiko užpildyti anketą užteks kiekvienam.

Jei apklausa vyks sėkmingai, jas planuojama organizuoti ne rečiau kaip kartą per pusmetį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

r

r portretas
svarbiausias klausimas---panaikint mašinų apmokestinimą centre,nors sprendžiant pagal komentarus ir taip aišku,kad reikia panaikint automatus,tai būtų loginio mąstymo pergalė,ir atidaryti pravažiavimą per Biržos tiltą...

tirli-pirli

tirli-pirli portretas
O as pries "parkomatu" panaikinima. Ir manau, kad butina riboti automobiliu skaiciu senamiestyje. Butinai pareiksiu savo nuomone apklausoje.

Gal

Gal portretas
Svarbiausias klausimas uždrausti liberastus?
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių