Lietuvos paukščius suvalgo afrikiečiai?

Pajūryje gali greit nebelikti kurapkų bei kregždžių. Ornitologų teigimu, šių paukščių populiacija kasmet pavojingai mažėja.

Aplinkos apsaugos ministro Valentino Mazuronio sprendimu Lietuvoje uždrausta kurapkų medžioklė.

Tokio sprendimo priežastis – vis mažėjanti šios rūšies paukščių populiacija Lietuvoje. Remiantis Lietuvos ornitologų draugijos duomenimis, per  pastaruosius 30 metų šių paukščių kiekis mūsų šalyje sumažėjo 82 procentais. O pagrindine populiacijos nykimo priežastimi įvardijama intensyvėjanti žemės ūkio veiklos modernizacija.

Kaip teigė Ventės rago ornitologijos centro direktorius Vytautas Jusys, situacija kasmet prastėja ir pajūrio zonoje. Mat anksčiau tam tikrose pajūrio vietose gausius kurapkų būrius buvo galima pastebėti gana dažnai. Tačiau šiuo metu, ornitologo spėjimu, visame regione kurapkų gali būti likę mažiau nei 100.

„Paskutinį kartą kurapką šiame regione buvau pastebėjęs 2011 metų gegužės mėnesį. O šiemet ir pernai apskritai šių paukščių būrių man išvysti neteko“, - teigė V. Jusys.

Centro direktoriaus teigimu, pajūrio regione kasmet mažiau pastebima ir kitų tradicinių paukščių. Pasak V.Jusio, gana stipriai šiuo metu yra sumažėjusi kregždžių populiacija. To priežastis, ornitologo nuomone, gali būti tam tikrų šalių gyventojų mitybos įpročiai.

„Kiek žinau kai kurios Afrikos gentys šiuos paukščius valgo. Teko girdėti, kad vienas Afrikos kaimas per žiemą gali suvalgyti iki šimto tūkstančių kregždžių. Todėl daug šių paukščių paprasčiausiai nebegrįžta iš savo žiemaviečių“, - kalbėjo V. Jusys

Ornitologas teigė, jog mažėjimas pastebimas tik šelmeninių kregždžių populiacijoje. Nuo įprastų kregždžių jos skirais tuo, kad savo lizdus jos suka pastato viduje, o ne išorėje. Todėl viena populiacijos mažėjimo priežasčių, pasak ornitologijos centro direktoriaus, gali būti ir vietų perėjimui sumažėjimas.

Kaip teigė V. Jusys, kasmet pajūryje vis mažiau pastebima ir žvirblių. Per pastaruosius dvidešimt metu šių paukščių populiacija Lietuvoje sumažėjo net 90 procentų. Tačiau, pasak V. Jusio, išnykimas, dėl ir taip didelės šių paukščių populiacijos pasaulyje, žvirblių rūšiai artimiausiu metu tikrai negresia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mmm

mmm portretas
tie juodi blyn viska eda.....

O

O portretas
ką paukščiai pilietybę turi? kur užrašyta kad jie lietuvos?

sigis

sigis portretas
yra labai gera idėja tiekti rinkai labai pigią rūkytą paukštieną. O kodiel kodiel Grabuciškėse kepė sašlykus iš au-au, o kodiel kodiel latviai gamina konservatorius iš jautienos y-ha-ha, o kodiel kodiel kitaicai kepa triušius miau-miau, o kodiel kodiel Žemaitijoj ir Neringoj troškina broilerius kar-kar, o maksimkose melsvos spalvos gyvates ir kva-kva šlauneles tai išpirko ir su apetitu patvarkė.....dar daug kodiel galima išvardyti, o Juodkrantės sengirės kormoranus galima pamarinuot acte, gerai papiepšint ir išrūkyt su kadugio šakelių priedu, o plunksnas ir pūkus parduoti "Merkiui".
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių