Kauno klinikose – neeilinis įvykis: gimė ketvertukas!

Kauno klinikose praėjusią naktį gimė ketvertukas: trys berniukai ir mergaitė. Šis įvykis – neelinis, mat pastarąjį kartą ketvertukas Lietuvoje gimė daugiau nei prieš dešimtmetį. Kauno klinikose tai pirmas toks atvejis.

Mažiausias svoris – vyriausio berniuko

Pirmasis naujagimis iš ketvertuko Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Gimdymo skyriuje gimė 2 val. 49 min. Vyriausias berniukas svėrė 965 g.

Praėjus vos minutei, gimė ir antrasis berniukas, svėręs 1462 g. Trečiojo berniuko svoris siekė 1344 g.

Paskutinė iš ketvertuko gimė 1241 g svorio mergaitė. Jos gimimo laikas užfiksuotas 2 val. 51 min.

Medikų teigimu, visi keturi naujagimiai ir mama jaučiasi gerai. Patys naujagimių tėveliai nepageidavo daugiau pasakoti apie šią džiugią žinią jų šeimoje.

Žinia gimdyvės nepribloškė

Akušerijos ir ginekologijos klinikos Akušerijos skyriaus vadovas Vladas Gintautas pasakojo, kad tai pirmasis moters nėštumas ir pirmieji vaikai šioje šeimoje. 

„Mama dar jauna, jai nėra 30 metų. Moteris pastojo natūraliai, nenaudojant jokių nėštumą skatinančių priemonių”, – sakė gydytojas, gimdyvę prižiūrėjęs viso nėštumo metu.

Jis užsiminė, kad moters nešokiravo žinia, jog ji iškart taps keturių vaikų motina, nors šios šeimos giminės istorijoje nėra pasitaikę trynukų ar ketvertuko.

Gimdymas – be komplikacijų

Moteriai buvo atliktas Cezario pjūvis, kaip dažniausiai būna daugiavaisio nėštumo metu. Operacija truko 33 minutes. Ginekologo teigimu, viskas vyko sklandžiai, jokių komplikacijų nebuvo.

„Kūdikiai gimė 31 nėštumo savaitę. Nors ir neišnešioti, jie kvėpavo patys, tik vienam reikėjo šiek tiek padėti”, – džiaugėsi gydytojas V. Gintautas.

Mažyliai iš ligoninės keliaus tuomet, kai jie sustiprės, savarankiškai žįs pieną, pradės augti jų svoris. Tai tikriausiai įvyks maždaug po mėnesio.

„Vaikai anatomiškai išsivystę puikiai, jokių požymių nėra, kad sirgtų kažkokia liga. Buvo didelė gimdyvės nukraujavimo rizika, tačiau viskas tvarkoje”, – teigė V. Gintautas.

Ketvirtas kartas per pusę amžiaus

Ketvertuko gimimas – išskirtinis atvejis, pasitaikantis tik vieną kartą iš 500-700 tūkst. gimdymų. Lietuvoje per metus gimdo apie 30 tūkst. moterų.

Lietuvos statistikos departamento Ryšių su visuomenė skyriaus vyriausioji specialistė Birutė Stolytė teigė, kad nuo 1945 metų mūsų šalyje ketvertukas gimė tik ketvirtą kartą.

„Iki Antrojo pasaulinio karo neturime duomenų, kad Lietuvoje būtų gimęs ketvertukas. Du kartus ketvertukas gimė Vilniuje 1998 ir 2001 metais, o 1969 metais – Šilutėje. Dabar atėjo kauniečių eilė“, – sakė B. Stolytė.

Tuo metu trynukų susilaukiama dažniau – 2008 metais Lietuvoje gimė 16 trynukų, 2009 m. – 19, 2010 m. – 8, o 2011 m. – 13. Trigubas džiaugmas ir rūpestis dažniausiai užgriūdavo vilniečius ir kauniečius.

Pasveikino ir prezidentė

Šeimą, kuriai praėjusią naktį Kaune gimė ketvertukas, pasveikino ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Nuoširdžiausi sveikinimai šeimai, sulaukus ketvertuko! Tai – gražiausia dovana Lietuvai. Tegul berniukai ir mergaitė auga stiprūs, sveiki ir laimingi. O tėveliams linkiu kantrybės ir išminties auginant mažylius, kad jie visada mylėtų savo šalį“, – linkėjo šalies vadovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

uzuojauta

uzuojauta portretas
gal kubiloidai premija paskirs

Kotryna

Kotryna portretas
Sveikinimai tėveliams! oi rūpestėlių bus-keturis sykius daugiau..stiprybės!

jojo

jojo portretas
paskirs tokia, kad dar reikes ir atsinesti is namu susimoketi. Tuoj dar atsius patikrinima su kareiviais, ar nebuvo prileista vonia vandens, ar nesiruose gimdyti namie...
VISI KOMENTARAI 37

Galerijos

Daugiau straipsnių