Kauniečiams – pasaulinis pripažinimas

Kultūros ministerijos Valstybės (Karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos proga Kauno technologijos universiteto Cheminės technologijos fakulteto mokslininkams išradėjams profesoriui  Vytautui Getaučiui ir profesoriui Juozui Vidui Gražulevičiui buvo įteiktas Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos (PINO) apdovanojimas už veiklą išradimų srityje.

Per pastaruosius trejus metus būtent šio fakulteto mokslininkai, atstovaudami KTU, užregistravo daugiausiai patentų JAV, Japonijos ir kitų pasaulio valstybių duomenų bazėse. Kiekvienais metais balandžio 26 d. Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, minima Pasaulinė intelektinės nuosavybės diena. Pažymint šią dieną Lietuvoje PINO (angl. WIPO) apdovanojimais pagerbiami žymiausi kūrinių autoriai, atlikėjai ir išradėjai bei organizacija, geriausiai komercializuojanti pramoninę nuosavybę.

Tarp Kauno technologijos universiteto mokslininkų pasiekimų PINO apdovanojimas jau ne pirmas. 2007 m. KTU buvo įteiktas diplomas ir atminimo lentelė už pramoninės nuosavybės objektų patentavimą ir registravimą. KTU buvo pripažintas organizacija, geriausiai Lietuvoje komercializuojančia pramoninę nuosavybę.

KTU profesorius V.Getautis pelnė ir 2006 m. nacionalinę Lietuvos mokslo premiją (su kitais mokslininkais iš VU, VGTU) už darbų ciklą „Organinė optoelektronika: naujos organinės medžiagos, fotoreceptoriai ir fizikiniai reiškiniai juose".

„Jau daug metų kartu su kolegomis fizikais iš Vilniaus universiteto bendradarbiaujame fotopuslaidininkių srityje, - teigė profesorius V.Getautis. - Mes sintetiname naujas organines medžiagas bei tyrinėjame jų savybių praktinio pritaikymo galimybes.

Taip buvo sukurtos naujos organinės puslaidininkinės medžiagos ir naujos kartos fotoreceptoriai, taip pat nustatytos iki šiol nežinomos organinių medžiagų savybės, dėl kurių jas imta naudoti įvairiems fotoniniams ir optoelektroniniams prietaisams gaminti. Tai tik pati organinių medžiagų taikymo šiose srityse pradžia, todėl tolesni tiriamieji šios srities darbai yra labai aktualūs. Mūsų atliekamais tyrimais domisi ir jau eilę metų tampa jų užsakovais didžiausios pasaulio optoelektronikos ir informacinių technologijų srities firmos bei korporacijos („3M", „Imation", „Samsung Electronics")."



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių