Pradedama informavimo apie keleivių teises kampanija

Šią vasarą keliaujantiesiems po ES – lėktuvais, traukiniais, laivais ar autobusais – bus pirmą kartą užtikrintos visapusiškos keleivių teisės, skelbia Europos Komisijos Atstovybė Lietuvoje.

Tyrimai rodo, kad du trečdaliai keleivių savo teisių nežino. Kad vasaros kelionėms besirengiantys ES piliečiai žinotų, kokias teises jie turi ir kaip jomis naudotis, Europos Komisija nusprendė pradėti naują informacinę kampaniją.

Birželio 25­–28 d. Briuselyje, Pirėjuje (Atėnai) ir Sofijoje bus surengti inauguraciniai kampanijos renginiai. Varšuvoje ta proga organizuojama lėktuvų keleivių informavimo apie jų teises diena.

Už mobilumą ir transportą atsakingas Komisijos pirmininko pavaduotojas Siimas Kallasas sakė: „Milijonams europiečių atostogos – tai užsitarnautas poilsio metas, ir dauguma jų keliaus be jokių sunkumų. Tačiau kartais įvyksta netikėtumų. Šią vasarą atostogautojai pirmą kartą galės keliauti po Europą – nesvarbu, kur ir kokiomis transporto priemonėmis – žinodami, kad jiems garantuojamos ES keleivių teisės. ­Bet kad galėtų jomis naudotis, piliečiai turi jas gerai žinoti. Per šią kampaniją ir sieksime kuo geriau juos informuoti“.

Kampanijos pradžia

Vykdant dvejus metus truksiančią kampaniją, Europos oro ir laivų uostuose, autobusų ir traukinių stotyse bus iškabinti į akis krentantys plakatai, visomis ES kalbomis parengta lankstinukų ir informacinės medžiagos internete. Ši nauja kampanija grindžiama ankstesnės kampanijos patirtimi. Jos metu daugiausia bus informuojama apie naujas jūrų transporto keleivių teises ir miesto bei tolimojo susisiekimo autobusų keleivių teises.

Oficialiai naujosios kampanijos pradžią paskelbs Komisijos pirmininko pavaduotojas S. Kallasas birželio 26 d. 15 val. Briuselio Zuid/Midi traukinių stotyje, prie Europos vartotojų centro stendo. Po to jis susitiks su suinteresuotosiomis šalimis ir žurnalistais salėje Salon de District. Keleiviai tą dieną galės dalyvauti trumpoje viktorinoje ir laimėti prizų.

Kampanijos pradžios proga bus surengta renginių dar trijose Europos vietovėse:

Pirėjo (Atėnai) uosto terminale: dalyvaus Europos Komisijos Mobilumo ir transporto generalinio direktorato direktorius Fotis Karamitsos (birželio 27 d., ketvirtadienį, 12–14 val.);

Sofijos autobusų stotyje (birželio 28 d., penktadienį, 10–15 val.);

Oro transporto keleivių teisių diena Varšuvos oro uoste kartu su Europos vartotojų centru (birželio 28 d., penktadienį, viešas renginys 10–16 val. ir spaudos konferencija 11–13 val.).

Kodėl rengiama ši nauja kampanija?

59 proc. ES oro transporto keleivių nežino savo teisių keliaudami, 34 proc. jas žino, o 7 proc. net nežino, kad jų turi.

66 proc. ES piliečių nežino savo sutartinių teisių pirkdami transporto bilietą, 34 proc. jas žino.

Vienas iš šešių europiečių turi negalę. Be to, dėl bendros Europos gyventojų senėjimo tendencijos nuolat didės keleivių, kuriems reikalinga speciali pagalba dėl neįgalumo ar ribotos judėsenos, skaičius. Vienas iš tikslų, kurių siekiama keleivių teisių teisės aktais, – užtikrinti neįgaliems ir ribotos judėsenos asmenims tokias pačias galimybes keliauti kaip ir kitiems piliečiams.

Pasaulyje ES pirmoji užtikrino visapusiškas visų rūšių transporto (lėktuvų, traukinių, laivų, autobusų) keleivių teises. Žmonės turi geriau žinoti ES jiems suteiktas teises.

Informacija apie visų rūšių transporto keleivių teises visomis oficialiosiomis ES kalbomis galima pamatyti čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių