A. Butkevičius: EK į Maskvą siunčia ekspertus aiškintis dėl TIR sistemos

  • Teksto dydis:

Europos Komisija siunčia savo atstovus į Maskvą, kad šie derėtųsi su Rusija dėl TIR knygelių sistemos, teigia premjeras Algirdas Butkevičius.

"Dar vienas klausimas buvo paliestas, kuris svarbus į ateitį - tai TIR sistema. Kaip žinote, nuo gruodžio pirmos dienos gali būti taip, kad TIR kortelių sistema nebegalios (Rusijoje - BNS), tai šiandien buvo malonu išgirsti, kad Europos Komisija šiuo klausimu stipriai dirba, komisijos atstovai vyksta į Maskvą ir kalbasi ir kalbėsis iš anksto, o ne prieš vieną dieną, kai jau viskas yra naikinama ir būna šokas tiek vežėjams, tiek ir "Linavai"", - ketvirtadienį po susitikimo su eurokomisaru Algirdu Šemeta žurnalistams Vilniuje sakė A.Butkevičius.

Anot eurokomisaro, siekiama, kad situacija dėl TIR sistemos paaiškėtų anksčiau, nei įsigalios Rusijos planuojami pakeitimai - papildomas garantijų arba palydos reikalavimas vežėjams.

"Šiuo atveju praktiškai dėl komisijos veiksmų Rusija du kartus atidėjo savo priemonių įsigaliojimą - pirmą kartą nuo rugpjūčio 14-osios iki rugsėjo 14-osios, dabar iki gruodžio 1 dienos. Tačiau problema toliau išlieka ir mes su Rusija ieškome sprendimų, kad situacija išaiškėtų daug anksčiau nei ateina ta diena x. Galiu tik priminti, kad antrasis atidėjimas buvo padarytas rugsėjo 13 dieną - prieš pat įsigaliojant naujiesiems sprendimams ir, be abejo, mūsų manymu, tai nėra tinkamas būdas", - ketvirtadienį sakė A.Šemeta.

Anot jo, EK siekia, kad būtų rastas tiek Rusijai, tiek ir ES priimtinas sprendimas dėl krovinių pralaidumo.

"Mūsų tikslas yra surasti civilizuotus būdus, kurie leistų užtikrinti pralaidumą krovinių, užtikrintų taip pat prekybą tarp Europos Sąjungos ir Rusijos ir šiuo atveju tikrai nėra noro kariauti, bet yra noras, kad būtų tie santykiai civilizuoti ir kad rastume abiems pusėms priimtinus sprendimus", - tikino A.Šemeta.

Pasak jo, situacija šiuo metu būtų kitokia, jei su Rusija būtų pasirašytas išankstinis perspėjimo susitarimas, tačiau šalis vis atidėlioja jo patvirtinimą.

"Norėčiau pažymėti, kad dar prieš trejus metus Rusijai esu pasiūlęs pasirašyti susitarimą dėl išankstinio perspėjimo mechanizmo, kuris, mano supratimu, dabartinėmis aplinkybėmis būtų padėjęs, jei būtų veikęs. Bet, deja, visas tekstas yra suderintas ir dėl turinio susitarimo nebeliko nesutarimų, bet Rusijos pusė vis atideda pasirašymą", - sakė eurokomisaras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių