Ž. Savickas apie peticijos įteikimą prezidentui: tai buvo svarbiausias kažkokio svorio nešimas

  • Teksto dydis:

Prezidentui buvo įteikta peticija dėl galimybių paso stabdymo su 112 tūkst. parašų. Ją inicijavo muzikologė Vita Gruodytė. Prie nešimo prisidėjo ir aktorė Rimantė Valiukaitė. Su ja kartu keliavo ir sportininkas Žydrūnas Savickas, aktoriai Gediminas Storpirštis, Ramūnas Cicėnas. Po susitikimo Prezidentūra pranešė, kad šalies vadovas į Konstitucinį Teismą dėl galimybių paso nesikreips, tačiau ragino teismą kuo skubiau išnagrinėti Seimo opozicionierių kreipimąsi, praneša LNK.

112 tūkst. parašų

„Kažkas turėjo nunešti tą peticiją fizinėje išraiškoje. Mus labai maloniai priėmė ir prezidentas, ir patarėjai. Buvo įdomus pokalbis ir bandymas išsiaiškinti daugelį dalykų. Buvo malonus pokalbis, nėra ko čia gadintis nuotaikos. Galbūt neturėjome mes kažkokių ypatingų vilčių, kad mums prižadės vienokių ar kitokių dalykų. Viską mes suprantame“, – pasakojo R. Valiukaitė.

Pasak R. Valiukaitės, atspausdinta peticija svėrė ganėtinai daug.

„Sunki, iš tikrųjų sunki – 112 tūkst. parašų. Šitas popieriaus rulonas svėrė tikrai nemažai“, – tikino ji.

Parašai esą buvo surinkti per savaitę.

Prieštarauju galimybių pasui, man tai atrodo labai žeminantis ir nieko nesprendžiantis dalykas.

„Manau, kad labai greitai. Buvo surinkta 130 tūkst. parašų, bet dabar spėjo atspausdinti ir patvirtino 112 tūkst. Jeigu ilgiau laikytųsi ta peticija, manau, būtų surinkti visai kitokie skaičiai“, – svarstė moteris.

R. Valiukaitė paaiškino, kodėl prisidėjo prie šios peticijos.

„Visų pirma, aš pati prieštarauju galimybių pasui, man tai atrodo labai žeminantis ir nieko nesprendžiantis dalykas, todėl visą laiką savęs paklausiu – o kas, jei ne tu? Tiesiog toks požiūris gyvenime“, – šnekėjo ji.

Pašnekovė pripažino, kad ir pati nesinaudoja galimybių pasu.

„Neturėjau, neturiu ir tikiuosi neturėti. Gal kažkaip išgyvensiu, nežinau. Bet tiesiog viskas manyje priešinasi šitam galimybių pasui, tai – labai nemalonus ir žeminantis dalykas“, – rėžė R. Valiukaitė.

Prabilo apie segregaciją

Sportininkas Ž. Savickas taip pat ėjo kartu prezidentui įteikti peticijos.

„Tai buvo svarbiausias mano kažkokio svorio nešimas, nes tai iš tikrųjų yra labai svarbus klausimas. Pirmą kartą nepriklausomos Lietuvos istorijoje atsidūrėme, kad žmonės yra segreguojami, skirstomi į gerus ir blogus, į baltus ir raudonus. Aš džiaugiuosi, kad man teko garbė daugiau negu 100 tūkst. Lietuvos piliečių valią įteikti Lietuvos Respublikos prezidentui“, – sakė Ž. Savickas.

Jis pripažino, kad pats galimybių paso neturi.

„Nenaudoju, nes jis yra, mano požiūriu, giliu įsitikinimu, pažeidžiantis bet kokius įstatymus, Lietuvos Respublikos konstituciją ir, kas svarbiausia, pažeidžia žmogiškumą. Manau, kad svarbiausia kovoje su pandemija stiprinti ligonines – ne uždarinėti jas, bet stiprinti. Taip pat testavimas ir visų rekomendacijų laikymasis“, – aiškino sportininkas.

„Džiugu, kad prezidentas yra su tauta, jis supranta, kad Lietuvos Respublikos Vyriausybė neteisingai valdo pandemiją. Aš manau, kad tikrai vienas kito mintis mes supratome, išgirdome. Aš šiek tiek nustebau, kad prezidentas tikrai mano kaip dauguma Lietuvos gyventojų. Politikoje ne taip viskas paprasta, bet jis supranta, kad galimybių pasas tikrai nėra ta priemonė, kuri valdo pandemiją. Kaip tai padaryti kitu būdu, yra kiti klausimai, bet tam yra medikai ir ekspertai“, – komentavo Ž. Savickas.

Rimantė Valiukaitė ir Gediminas Storpirštis. / P. Peleckio / BNS nuotr.

„Kadangi jau yra pateiktas Seimo narių kreipimasis į Konstitucinį Teismą, tai prezidentas pasakė, kad jis kalbėjo su Konstituciniu Seimu, kad šis klausimas būtų išnagrinėtas greičiau. Jis iš naujo nesikreips į Konstitucinį Teismą, tačiau jeigu Vyriausybė neužtikrins vaikų nemokamo testavimo, tai, kaip supratau, prezidentas kreipsis į Konstitucinį Teismą dėl vaikų galimybių paso. O tai reikštų, kad jis kreipiasi apskritai dėl galimybių paso, nes jeigu jis netiks vaikams, tai, be abejones, negalima žmonių segreguoti ir pagal amžiaus grupes“, – tvirtino pašnekovas.

„Manau, kad mes įveiksime pandemiją kitomis priemonėmis. Manau, kad šitas segreguojantis QR kodas žmogui, net nenoriu sakyti galimybių pasas, bus atšauktas. Galbūt tik laiko klausimas. QR kodas negali įveikti pandemijos. Manau, kad visi supranta“, – dalijosi mintimis Ž. Savickas.

Džiugu, kad prezidentas yra su tauta, jis supranta, kad Lietuvos Respublikos Vyriausybė neteisingai valdo pandemiją.

„Norėčiau palinkėti visiems Lietuvos gyventojams būti pozityviems. Taip labiau įveiksime virusą. Kada mus gąsdina Vyriausybė, žiniasklaida, mes stresuojame. O stresas kenkia mūsų imuninei sistemai. Tad būkime linksmi – viskas bus gerai“, – linkėjo sportininkas.

Po susitikimo Prezidentūra pranešė, kad Gitanas Nausėda į Konstitucinį teismą dėl galimybių paso nesikreips, tačiau ragino teismą kuo skubiau išnagrinėti Seimo opozicionierių kreipimąsi. Plačiau situaciją pakomentavo Respublikos prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis.

„Pokalbio metu peticijos iniciatorių buvo keletą kartų akcentuota, kad labai svarbi ir psichologinė visuomenės sveikata, ne tik fizinė. Tam prezidentas visiškai pritaria. Taip pat buvo kalbama apie tai, jog požiūris į nepasiskiepijusius Lietuvos piliečius neturi būti toks, kaip į tuos, kuriuos reikia bausti, gąsdinti, o kaip į mūsų bendrapiliečius. Prezidentas paminėjo, kad šiuo metu Konstituciniame Teisme jau yra užregistruota ir pradėta byla dėl galimybių paso konstitucingumo. Keturi iš penkių peticijos argumentų jau yra Konstitucinio Teismo nagrinėjami. Prezidentas kreipėsi į Konstitucinį Teismą, kad šita byla, turint omenyje jos reikšmingumą visuomenei, būtų Konstituciniame Teisme kuo greičiau išnagrinėta. Maksimaliai greitai“, – teigė R. Jasiulionis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ne skiepas skistina,smegenis,o nesugebėjimas mastyti.

Ne skiepas skistina,smegenis,o nesugebėjimas mastyti. portretas
Gyvenu be skiepo,persirgsu covifu labai sunkiai ,ačiū dievui nepririekė ligoninės,pasekmes jaučiu iki dabar.Kunigėliui patarčiau,kad velnio ženklas tas tavo ivardintas 666 skiepas.Tą velnią covidą ,kaip pasigauni,jo atsikratyti labai sunku.

Manau

Manau portretas
Žmona paliko,geriau eik mašinas tampyti,svorius kilnoti negu niekines peticijas nešioti.Jokios peticijos nepadės,tsi valdžia sprendžia su specelistais kaip elgtis,kokia situacija ligoninėse viską daro kad kuo mažiau mirtų gyventojų.Patys gyventojai kalti ,galvoja tik apie save.neklausot rekomendacijų.

Ievao

Ievao portretas
O ką padari tu? Tos peticijos sustabdys pandemiją?
VISI KOMENTARAI 54

Galerijos

Daugiau straipsnių